Neljä ateriatarinaa Oseaniasta Amerikkaan (osa 1)

Meillä kaikilla tuntuu olevan ajatuksia ja odotuksia vuosituhannen vaihteen suhteen. Mutta mitä ne ajatukset ovat? Onko millennium-hehkutus vain mainostajien markkinointikupla? Välimatkaa muodostuneisiin tunnelmiin voisi saada seuraavien kuvitteellisten ja ruokaisien tarinoiden avulla.

Kalaa kookospalmun alla

John Tuvalun ympärillä oli viime ajat hälisty eräästä asiasta, joka hänen korvissaan oli kuin kärpäsen surinaa. Fidzin saarivaltio oli kilvoitellut sitkeästi pienten ja suurten naapuriensa kanssa siitä, missä eräs tietty aamunkoitto sarastaa ensimmäisenä.

Herra Tuvalu ansaitsi elantonsa heittämällä verkot veteen, niin kuin hänen isoisänsäkin tapasivat tehdä. Raamattua hänen perheensä säilytti lipaston laatikossa, mutta esi-isien kaulanauhat oli ripustettu arkihuoneen seinälle, parhaalle paikalle, eikä niiden edessä koskaan valehdeltu tai kiroiltu.

Herra Tuvalu koki pyydyksensä myös uuden vuosituhannen ensimmäisen päivänkehrän kiivetessä Tyynestä merestä Suvan ylle, ja hän oli tyytyväinen, että vaimolle liikeni torilla myytävää.

Ehtoolla Tuvalun perhe kokoontui kotosalle. Ilmanala, joka painoi hartioita kuin märkä pyyheliina, karkotettiin nauttimalla kookomaidossa haudutettua, jäähdytettyä vesimelonia. Sitten vaimo Miriam valmisti tytärten avustuksella aamulla saatua kalaa.

”Tämä on nyt sitten sitä millennium-kalaa”, Miriam sanoi.

”Vaimo hyvä, se on tonnikalaa ja on sitä toivottavasti vastakin.”

Kalamuhennos Fidziltä (4:lle)
500 g kalaa esim. lohta, taimenta, nieriää, tuoretta tonnikalaa noin 3 x 3 cm kuutioina
2–3 rkl sitruunan mehua
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl suolaa
2 tl vihreää currya (tai keltaista)
1 sipuli
4 dl kookoskermaa (tai kookosmaitoa)
4 dl silputtua kiinankaalia
2 tomaattia pieninä kuutioina

Pirskottele sitruunan mehua kalapalojen päälle. Sekoita jauhot, suola ja curry, ja laita seos muovipussiin. Lisää pussiin kala ja ravistele kaloille kuorrutus. Kuumenna öljyä pannussa ja kuullota siinä sipulisilppu. Lisää freesatun sipulin joukkoon kalapalat ja anna niille kevyt paistopinta. Lisää kookoskerma ja anna muhennoksen kiehahtaa. Lisää sitten silputtu kiinankaali ja kuutioitu tomaatti (leikkaa tomaatti neljään lohkoon, poista siemenet ja kuutioi jäljelle jäänyt hedelmän liha). Lorauta joukkoon vielä hieman sitruunan mehua ja laita kansi pannulle. Kypsennä ruokaa viitisen minuuttia kunnes kaali on hetken saanut kypsyä. Tarkista suolan määrä. Tarjoile riisin kera.

Kultalangoissa välkehtii toivo

Aminata Kompaore riisui sandaalit ovensuuhun ja pudisti viitastaan Sahelin tahmeaa pölyä. Allah oli tänä vuonna suonut juuri niin paljon sadetta, että karjalle riitti juotavaa, ja kylän vesisäiliötä ympäröivät vihannespenkit kukoistivat. Hän oli kastellut mehevät porkkanansa juuri ennen kuin päivä painui levolle.

Aminata Kompaoren ompelimo oli viimet ajat tuottanut tappiota. Ei ollut kylillä ostovoimaa niin monen kuivan vuoden jälkeen. Mutta hän oli lainannut sedältään rahaa hankkiakseen kultalangoin kudottua kangasta Ouagadougousta asti, koska uskoi onnensa nyt kääntyvän sadekuurojen myötä.

Nainen kumartui kankaan sinisten ja kultaisten kuvioiden ylle, ja leikkasi sen oman kaavansa mukaan. Hän oli päättänyt aloittaa ensimmäisen jakun tänään, ennen myöhäisillan juhla-ateriaa. Kompaoren perheessä nautittaisiin lihaa monen vuoden tauon jälkeen, sillä ihmisen on syötävä silloin, kun on mitä jakaa.

Aminata Kompaoren mies ja langot olivat aamulla teurastaneet lampaan. Kälyt olivat valmistelleet lihapullia ja muita ruokia jo iltapäivästä saakka apunaan kylän vähäväkiset, jotka saivat lopuksi viemisiä omille perheilleen. Keittiötalosta kantautui lampaanlihan ja mausteiden tuoksu, joka raotti Aminatan vauraan lapsuuden muistojen arkkua. Silloin ei ollut sateista pulaa, pukuja teetettiin joka vuosi ja lihaa liikeni koko kylälle.

Aminata nosti kankaan lähemmäksi öljylampun liekkiä ja hymyili nähdessään, kuinka kultalangat sädehtivät iloisesti.

Lammaspullat Burkina Fasosta (4:lle)
400 g keitettyä luutonta lampaanlihaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl maapähkinäöljyä (tai ruokaöljyä)
1/2 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl korianteria
1 tl pieneksi hakattua chilipippuria tai chilijauhetta maun mukaan
1 tl suolaa
2 munaa
2 rkl korppujauhoa
öljyä paistamiseen

Kuullota sipulit maapähkinäöljyssä pannulla miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon kaikki mausteet. Nosta pannu liedeltä ja lisää mukaan paloiteltu, kypsä, jäähtynyt lampaanliha ja sekoittele liha mausteisiin. Jauha liha-mausteseos lihamyllyssä tai monitoimikoneessa. Lisää joukkoon kananmunat ja sekoittele taikina hienoksi taikinaksi. Muotoile taikinasta kiinteitä lihapullia ja pyöritä ne korppujauhossa. Laita pullat lautasella tai tarjottimella jääkaappiin noin tunniksi.

Kuumenna pannulla öljyä melko kuumaksi (ei kiehuvaksi) ja paista siinä lammaspullia 3–4 minuuttia. Paistamisen jälkeen pullat voivat seisahtaa tovin talouspaperin päällä, jotta paistinrasva jäisi paperille. Tarjoile riisin kera.

Juttu jatkuu > > >

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!