Aasian maiden kanta Afghanistanin sotaan riippuu muslimiväestöstä

Marraskuun ensimmäisellä viikolla ASEANin (Associaton of Southeast Asian Nations) kymmenen jäsenmaata ja kolme kutsuttua vierasta (Kiina, Etelä-Korea ja Japani) kokoontuivat keskustelemaan ASEANin tulevaisuudesta ja Aasian maiden taloudellispoliittisesta tilanteesta, Yhdysvalloissa syyskuun 11. päivänä tehdyn WTC-terrori-iskun jälkeen.

ASEANin maista Indonesialla ja Malesialla on Aasian suurimmat muslimiväestöt. Muita maita ovat Brunei, Kambodja, Laos, Myanmar, Filippiinit, Singapore, Thaimaa ja Vietnam, joissa muslimit ovat vähemmistönä. Tämä näkyy myös maiden suhtautumisessa Yhdysvaltojen johtamaan Afganistan-operaatioon.

Indonesia ja Malesia tuomitsevat terrorismin, mutta myös Yhdysvaltojen hyökkäyksen Afghanistaniin. Indonesian presidentti Megawati Sukarnoputri onnistui pitkän epäröinnin jälkeen antamaan maan muslimeja tyydyttävän kannan. Megawati ehti antaa kaiken tukensa Yhdysvaltojen toimille terrorismia vastaan syyskuussa, mutta joutui tiukentamaan kantaansa indonesialaisten muslimiryhmien mielenosoitusten takia. Nyt Megawati on tiukasti pommituksia vastaan ainakin islamilaisen paastokuukauden aikana, joka alkoi marraskuun puolessa välissä. Yhdysvaltojen edustajan mukaan on epätodennäköistä, että hyökkäykset loppuvat niin nopeasti. Niin Indonesia kuin Malesiakin pelkäävät muslimiväestöjensä rajujakin mielenilmauksia, jos sota jatkuu paastokuukauden aikana.

Malesian pääministeri Mohamad Mahathir ei tue Yhdysvaltojen hyökkäystä Afghanistaniin, hänen mielestään se vaatii tarpeettomia siviiliuhreja. Kanta on samantapainen kuin Indonesian presidentinkin. Malesian suurin oppositiopuolue Pan-Malesian Islamilainen Puolue on kuitenkin antanut tukensa niille malesialaisille, jotka haluavat lähteä pyhään sotaan (jihad) Afghanistaniin Yhdysvaltoja vastaan. Myöhemmin puolueen johto on lisännyt, että jihad saattaa tarkoittaa myös hyväntekeväisyyttä eikä vain pyhää sotaa.

Keskustelua jihadin merkityksestä on käyty myös Indonesiassa. Monet indonesialaiset ehtivät ilmoittautua pyhään sotaan Afghanistanin puolesta, ennen kuin paikallinen maahanmuuttovirasto ilmoitti, että jokainen indonesialainen, joka sotii vieraan maan sotavoimissa menettää Indonesian kansalaisuutensa. Tällöin monet muslimi-intellektuellit päätyivät ehdottamaan tulkintaa, jonka mukaan jihad tarkoittaa hyväntekeväisyyttä tai tukea kärsivälle osapuolelle.

Muut ASEANin maat ovat tukeneet Yhdysvaltojen toimia terrorismia vastaan. Indonesian ja Malesian poliittiset johtajat taas tasapainottelevat kansainvälisten vaatimusten, laman ja omien tyytymättömien ja osittain köyhien muslimiväestöjensä välillä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!