Ketkä ovat Indonesian alkuperäisiä asukkaita?

Teksti: Anu Lounela

IhmisoikeudetAasiaKaakkois-AasiaIndonesia

Indonesialaisilla kansalaisjärjestöillä on erilaisia määritelmiä siitä, ketkä oikeastaan ovat alkuperäiskansoja Indonesiassa. Alkuperäiskansaa Indonesiassa sanotaan adat-yhteisöksi. Adat tarkoittaa tapaoikeuksia, ja adatia noudattava yhteisö on siis alkuperäiskansa. Indonesiassa toimiva saarten adat-yhteisöjen yhteistyöjärjestö AMAN väittää, että Indonesiassa on 50-70 miljoonaa adat-yhteisön jäsentä.

AMANin määritelmän mukaan adat-yhteisö on ryhmä, joka on sukupolvien ajan asunut tietyllä alueella ja jolla on siihen sosiaaliset siteensä. Ryhmällä on omat arvonsa sekä ideologinen, taloudellinen, kulttuurinen ja poliittinen järjestelmänsä, jota se toteuttaa tieyllä määrätyllä alueella.

Antropologi Yando Zakaria, joka on pitkään toiminut adat-yhteisöjen parissa, sanoo että miltei kaikki indonesialaiset voidaan laskea alkuperäisiksi lukuunottamatta kaupungeissa asuvia, kiinalaisia, arabeja ja muita Indonesian rajojen ulkopuolelta tulleita asukkaita. Näin ollen Indonesiassa olisi yli sata miljoonaa alkuperäiskansan jäsentä.

"Minun määritelmäni poikkeaa muista siinä, että mielestäni kaikki, jotka noudattavat omaa tapakulttuuriaan ja luonnonvarojen hyödyntämistä elääkseen, voidaan Indonesiassa laskea alkuperäiskansoiksi. Usein käytetty Kansainvälisen työjärjestön ILO:n tekemä määritelmä alkuperäiskansoista ei sovi lainkaan Indonesiaan", sanoo Zakaria.

Indonesian valtio puolestaan pitää kaikkia indonesialaisia alkuperäisinä.

Ongelmaksi jääkin, miten Indonesian adat-yhteisöjen oikeuksia voidaan suojella. Ehkäpä siksi monet kansalaisjärjestöt pitäytyvät AMANin määritelmässä, sillä siitä on sovittu yhteisesti monien adat-yhteisöjen kesken.

 


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!