Jälkeen Johannesburgin

Teksti: Sini Kuvaja

NäkökulmatTalousYmpäristöAfrikkaEteläinen AfrikkaEtelä-Afrikka

"Ongelmat ovat meille tuttuja. Kolmen sekunnin välein afrikkalainen lapsi kuolee nälkään, sairauteen tai konfliktiin. Jos ilmastonmuutosta ei pysäytetä, kaikkialla maailmassa kärsitään siitä, ja jotkut alueet jopa tuhoutuvat."

Näin lausui Johannesburgissa Britannian pääministeri Tony Blair ja jatkoi kommentoimalla kokouksen muuttavan maailmaa paremmaksi. Kansalaisjärjestöjen edustajat kritisoivat tämän kaltaisten puheiden kaikuvan ontosti alueella, jossa nähdään nälkää, ellei puhetta seuraa tekoja. Retoriikan sijaan kokoukselta olisi tarvittu tavoitteita, aikatauluja ja rahaa.

Vaikka Johannesburgissa jotain saavutettiinkin, isoissa kysymyksissä jäätiin kauas tavoitteista. Rikkailta mailta ei löytynyt tahtoa käytännön toimiin köyhyyden poistamiseksi. Kehitysavun määrän lisäämisestä tai köyhien maiden velkahelpotuksista ei tehty mitään uusia sitoumuksia. Myös luonnon monimuotoisuuden säilymisen kannalta Johannesburg oli pettymys. Enää ei edes puhuta lajien tuhoutumisen pysäyttämisestä vaan hidastamisesta.

Maailman kauppajärjestön WTO:n ylivaltaa onnistuttiin nakertamaan. Kansainvälisen kaupan säännöt eivät saaneet yliotetta YK:n ympäristö- ja ihmisoikeussopimuksesta. WTO-sopimuksia ei kuitenkaan asetettu alisteisiksi YK-sopimuksille, vaikka kansalaisjärjestöt niin vaativat.

Ehkä myös yritysten toiminnalle saadaan globaalit pelisäännöt. Tai ehkä ei. Johannesburgin toimintasuunnitelmassa viitattiin siihen, että tulevaisuudessa neuvoteltaisiin kansainvälinen sopimus, joka määrittelisi ylikansallisten yhtiöiden vastuun. Mitään konkreettista ei kuitenkaan sovittu, ja Yhdysvallat on tulkinnut pykälää siten, että siinä puhutaan vain olemassa olevista sopimuksista eikä uusien, sitovien toimintasääntöjen kehittämisestä.

Tulosten vesittämisestä on syytetty niin Yhdysvaltoja kuin suuryrityksiäkin. Kokouksen lopussa saatiin kuitenkin lohdullinen lupaus EU:n johdolta Romano Prodin ja Anders Fogh Rasmussenin suulla: EU on monissa asioissa valmis menemään paljon pidemmälle kestävän kehityksen edistämisessä kuin mitä Johannesburgissa kyettiin sopimaan. Kansalaisjärjestöjen tulisi nyt vaatia EU:lta päätöksiä lupauksensa lunastamiseksi.

 


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Sini Kuvaja