Näkymättömien puolestapuhuja

Cherry Kingsley selvisi hengissä vuosia kestäneestä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja huumeriippuvuudesta. Olennaisen avun hän löysi juuriltaan, secwepmec-heimon perinteisestä viisaudesta. Nyt Kingsley tekee kaikkensa auttaakseen hyväksikäytettyjä lapsia ja nuoria kaikkialla maailmassa.

Teksti: Sini Kuvaja

PitkätIhmisoikeudetKöyhyysKulttuuriTasa-arvoLapset ja nuorisoNaisetAmerikkaPohjois-AmerikkaKanada

"Te ette tiedä mistä puhutte."

Cherry Kingsley jännitti tämän viestin sanomista muttei voinut pysyä hiljaa. Unicefin kokouksessa Tukholmassa vuonna 1996 oli aiheena lasten kaupallinen seksuaalinen hyväksikäyttö, mutta asiantuntijoina olivat tutkijat. Kingsley tiesi kuitenkin enemmän aiheesta kuin he. Hän oli selvinnyt hengissä lapsuudesta ja nuoruudesta, joiden aikana hän joutui seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Kingsley viestitti kokouksen 1300 osallistujalle, että hallitusten ja sosiaaliviranomaisten on kuunneltava myös hyväksikäytettyjä ennen kuin he laativat ohjelmia näiden auttamiseksi.

Kuva: Sini Kuvaja
Cherry Kingsley kampanjoi lasten ja nuorten oikeuksien puolesta kaikkialla maailmassa. Kuva: Sini Kuvaja

Kanadalaisen Cherry Kingsleyn elämäntarina ei ole kauhistuttava yksittäistapaus: monet kanadalaiset alkuperäiskansojen edustajat jakavat saman kohtalon. Kingsley kasvoi perheessä, jossa oli väkivaltaa, alkoholismia ja hyväksikäyttöä. 10-vuotiaana hänet otettiin huostaan ja sijoitettiin yhä uusiin koteihin tai laitoksiin. 14-vuotiaana Kingsley karkasi tuttavapariskunnan mukana Vancouveriin paremman elämän toivossa. Siellä hän joutui kadulle myymään itseään.

"En todellakaan koskaan halunnut elää niin, mutta en tiennyt, kuinka päästä pois. Tunsin etten voinut luottaa keneenkään. Vuoden sisällä tulin riippuvaiseksi kokaiinista ja heroiinista. Minua käytettiin hyväksi 18 tuntia päivässä 8 vuoden ajan. Ystäväni kuolivat ympäriltäni: AIDS, itsemurha, huumeet ja murha. Tajusin että kuolen jos en lähde pois."

Kingsley alkoi kertoa tarinaansa, jotta voisi auttaa muita seksuaalisen hyväksikäytön uhreja. Hänestä kasvoi keskeinen lasten ja nuorten oikeuksien puolustaja. Vuonna 1998 Kingsley järjesti yhdessä senaattori Landon Pearsonin kanssa ensimmäisen seksuaalisesti hyväksikäytettyjen lasten ja nuorten kansainvälisen kokouksen, jonka julkilausuma luovutettiin YK:lle. Nyt Kingsley vetää Kanadassa CCSEC-järjestöä (Centre to Combat the Commercial Sexual Exploitation of Children), joka taistelee lasten kaupallista seksuaalista hyväksikäyttöä vastan.

Alkuperäiskansojen hyväksikäytetyt lapset

"Jos et tiedä paikkaasi tässä maailmassa pienenä, et kunnioita itseäsi etkä tunne kuuluvasi mihinkään, jäät hyvin haavoittuvaksi. Yhteisössämme näkee sitä paljon, koska yhteisölle on tehty niin paljon pahaa." Nuori nainen, Toronto.

Kanadan alkuperäiskansojen ongelmat ovat kauhistuttava esimerkki siitä, mitä tapahtuu juuriltaan revityille kansoille, joiden elämäntapa tehdään mahdottomaksi. Eurooppalaisen kolonialismin perintönä alkuperäiskansojen edustajat ovat edelleen sosiaalisesti, taloudellisesti ja poliittisesti epätasa-arvoisessa asemassa muuhun kanadalaisväestöön verrattuna. Kulttuuriperimän kieltäminen ja kielen katoaminen romahduttivat itsetunnon ja aiheuttivat sitä kautta alkoholismia ja muita ongelmia. Jopa 80 prosenttia alkuperäisväestön naisista joutuu elämänsä varrella seksuaalisesti hyväksikäytetyksi. Rikkinäisissä perheissä hyväksikäytön, alkoholismin ja väkivallan keskellä kasvavat lapset ajautuvat aivan liian helposti kaduille myymään itseään. Alkuperäisväestö on yliedustettuna prostituoituina.

Cherry Kingsley nosti ongelman esille matkustamalla ystävänsä Melanie Markin kanssa puolen vuoden ajan ympäri Kanadaa tapaamassa hyväksikäytettyjä lapsia ja nuoria, kuulemassa heidän tarinoitaan ja ennen kaikkea heidän näkemyksiään siitä, mitä heidän hyväkseen voisi tehdä. Tuloksena oli lähes satasivuinen raportti "Sacred Lives", joka herätti kohun niin alkuperäiskansojen keskuudessa kuin Kanadassa yleisemminkin. Tutkimusta tehdessään Kingsleykin toivoi välillä, ettei tietäisi kaikista kauheuksista.

"Juuri kun tuntui, ettemme kestäisi enää todistaa julmuuksia keskellämme, löysimme inspiraation nuorista. - - Heidän rohkeutensa, viisautensa ja voimansa oli vangitsevaa. Heidän toivonsa antoi meillekin toivoa", kerrotaan raportin alkusanoissa.

Raportissa puhutaan tietoisesti kaupallisesti seksuaalisesti hyväksikäytetyistä lapsista eikä lapsiprostituoiduista. Haastatellut lapset ja nuoret elävät yhteiskunnan rajamailla, jossa heidän henkiinjäämisensä kytkeytyy hyväksikäyttöön. Nuorilla ei ole mahdollisuuksia työhön ja he myyvät seksiä saadakseen ruokaa, katon päälleen, hyväksyntää, huumeita, rahaa tai vaatteita. Kun keskimääräinen aloitusikä on 14 vuotta ja nuorimmat 9-vuotiaita, ei voida puhua aikuisista, jotka vapaasti valitsevat prostituution.

Kingsley painottaa, ettei seksuaalisesti hyväksikäytettyjä nuoria pidä nähdä pelkkinä uhreina, vaan yksilöinä, joilla on ongelmien lisäksi lahjoja ja joiden kuuleminen on välttämätöntä, jotta hyväksikäyttö saadaan loppumaan. Hän haluaa viestittää nuorille, että heistä voi tulla roolimalleja ja että heillä on osansa yhteiskunnassa ja sen muuttamisessa paremmaksi.

Yhteisön torjuttava maksullinen seksi

"Alkuperäiskulttuureissa vallitsee hiljaisuus: kukaan ei halua puhua siitä [hyväksikäytöstä]. Me kaikki tiedämme, että sitä tapahtuu koko ajan kaikkialla. Meidän sukupolvemme on tehtävä jotain, muuten se jatkuu jatkumistaan. Me voimme lakata teeskentelemästä." Nuori nainen, Thunder Bay.
    
Cherry Kingsleyn mielestä ongelman ydin on kaupallinen seksi. Harvat lasten hyväksikäyttäjistä etsivät nimenomaan lapsia - he ostavat seksiä, eivätkä välitä siitä, onko myyjä alaikäinen.

"Ihmisiä myydään. Kauppa kukoistaa köyhyyden ansiosta. Jos me aiomme kutsua itseämme sivilisaatioksi, meidän on julistettava, ettei tällainen ole hyväksyttävää. Ihmiset jotka ostavat maksullista seksiä tai keräävät siitä voittoa täytyy laittaa vastuuseen. Kaupallinen seksi ei kannata missään maailman kolkassa, jos yhteisö ei hyväksy sitä."

Kingsley kertoo tarinaansa yhä uudestaan, jotta saisi liikkeelle kaikki tahot. Valtiotasolla tulee vahvistaa lait, jotka suojelevat lapsia. Kansalaisjärjestöjen on toisaalta vastustettava prostituutiota ja toisaalta autettava prostituoituja. Ongelma on tuotava näkyviin ja käytävä älykästä dialogia hyväksikäytettyjen lasten ja nuorten kanssa. Lopulta myös jokaisella yksilöllä on vastuunsa.

"Kun kello kolme yöllä nuori tyttö tulee ostamaan tupakkaa huoltoasemalta, miksei kukaan kysy mitä hän tekee ulkona siihen aikaan?" Kingsley haastaa.   

Eheyttä heimoviisaudesta

"Ennen inhosin kuulua alkuperäiskansaan. Nyt voin olla siitä ylpeä. En tiedä siitä paljoakaan, mutta olen oppinut sen verran, että ehkä selvitän lisää. Haluan lapseni kasvavan ylpeänä juuristaan. Parantuminen liittyy kulttuuriin." Nuori mies, Vancouver.
    
Olennainen apu Kingsleyn omassa selviämisessä ovat hänen juurensa, secwepmec-heimon perinteinen viisaus.

"Kulttuurini löytäminen auttoi minua parantumaan kokemastani. Heimon vanhin sanoi minulle kaiken elämän olevan pyhää, myös minun elämäni. Yksikään 20 kodista, joihin minut lapsena sijoitettiin, ei ollut opettanut sitä minulle."

Itsekunnioituksen puute on yhteistä seksuaalisesti hyväksikäytetyille lapsille ja nuorille. Kukaan ei ole antanut heidän ymmärtää, että heillä olisi minkäänlaista arvoa. Itsetunnon lisäksi Kingsley löysi heimonsa parista mielenrauhan.

"En voi muuttaa menneisyyttä, mutta minun ei tarvitse jäädä vellomaan muistoihin. Heimollani on toisenlainen käsitys oikeudesta kuin mikä maailmalla tuntuu olevan vallalla. Mediassa puhutaan aina kostosta, siitä että oikeus merkitsee kostoa. Heimoni uskoo epäoikeudenmukaisuuden olevan häiriö tasapainossa ja oikeus tarkoittaa tasapainon löytämistä, ei vihaa."

"Ei minulla ole vastauksia kaikkiin kysymyksiin. Mutta olen linkki ketjussa, jossa takanani on seitsemän sukupolvea hyväksikäyttöä. Minun on päästävä yli kokemuksistani katkaistakseni sen ketjun ja auttaakseni muita."
    
Lainaukset Cherry Kingsleyn ja Melanie Markin raportista "Sacred Lives: Aboriginal Children and Youth Speak Out About Sexual Exploitation".

 


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!