Seksikiristyksen paljastaja sai potkut YK:sta

Teksti: Timo Saari

IhmisoikeudetMuuttoliike ja pakolaisuusNaisetAfrikkaLänsi-AfrikkaGuineaLiberiaSierra Leone

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tutkija Asmita Naik joutui kantapään kautta oppimaan, ettei maailmanjärjestön likapyykkiä kannata pestä julkisuudessa. Veteraanitutkijan työsopimus pakolaisjärjestön kanssa lopetettiin vähin äänin hänen osallistuttuaan YK:n kannalta äärimmäisen kiusallisen avustustyöntekijöiden seksikiristyksestä kertovan raportin kokoamiseen.

Sierra Leonessa, Liberiassa ja Guineassa 1500 pakolaisen parissa tehdyssä raportissa nuoret tytöt ja heidän perheensä kertovat kuinka monet avustusjärjestöjen työntekijät systemaattisesti vaativat seksipalveluja vastalahjaksi jaetuista avustustarvikkeista. Raportissa arvioidaan YK:n kenttäpäälliköiden olleen varsin tietoisia 13-18 vuotiaiden tyttöjen seksikiristyksestä avustusruoan, telttatarvikkeiden ja huopien jakelussa.

YK:n vastaus sen itse teettämään tutkimukseen oli kylmäkiskoinen. Aluksi neljän kuukauden ajan raportti haudattiin YK-virastoihin. Kun tutkimus lopulta vuoti lehdistölle, YK laati uudet eettiset ohjeet kenttätyöntekijöille. YK:n pakolaisasiainvaltuutettu Ruud Lubbers vähätteli tutkimuksen arvoa ja sanoi sen perustuvan "kuulopuheisiin".

 


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!