Ruoan avulla kerrottiin nälästä

”Kansainvälisyys, monikulttuurisuus, reilu kauppa”, ehdottivat satunnaiset festivaalikävijät, kun heiltä kysyttiin Maailma kylässä -tapahtuman tämänvuotista teemaa. Sitten alkoi polttaa: ”Ruoka ylipäänsä, ruoka, nälkä.”

Harva eksoottisten ruokien maistelija oli kuitenkaan kuullut kansalaisjärjestöjen Ruoka-aika-kampanjasta, joka tavoitteena on poistaa nälkä maailmasta. Kampanjan koordinaatioryhmän puheenjohtajaa Eija Viitasta se ei harmita.

”Teemana oli ruoka eikä nälkä. Ei ole paha että ihmiset ovat kiinnostuneita ruoasta. Syödessään he nielevät jotain myös erilaisista kulttuureista ja alkavat ehkä ajatella näitä asioita.”

”Helposti ajatellaan, että maailmankauppa on asia, johon on vaikea vaikuttaa. Tässä kuitenkin huomaa, että ihmiset haluavat saada äänensä kuuluville ja vaikuttaa myös omilla kuluttajavalinnoillaan”, kampanjan koordinaattori Sari Laaksonen Kepasta lisää. Festivaalin aikana lähetettiin satoja Ruoka-aika-postikortteja ulkomaankauppaministerille ja kaupan keskusliikkeille. Niissä vaadittiin oikeudenmukaista kauppapolitiikkaa sekä enemmän lähi- ja luomuruokaa kuluttajien saataville.

Festivaalilla oli puhumassa myös saksalainen kauppapolitiikan asiantuntija Michael Frein. Hän käsitteli erityisesti Maailman kauppajärjestö WTO:n Trips-sopimusta, joka säätelee patentteja ja tekijänoikeuksia. Näkyvin kiistakysymys Tripsin yhteydessä on ollut lääkkeiden saatavuus, mutta sopimuksella on suuri merkitys myös Etelän ruokaturvan kannalta.

Esimerkiksi siemenviljalajikkeiden patentointi lisää viljelijöiden riippuvuutta alan suuryhtiöistä. ”On hyvä muistaa, että 97 prosenttia maailman patenteista on Pohjoisen maiden yhtiöiden ja ihmisten hallussa”, Frein huomautti.

Maailma kylässä -festivaali järjestettiin Helsingin Kaisaniemessä 17.-18. toukokuuta.

 

Ilmestynyt Kumppani-lehdessä 3/2003

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!