Tanssin vauhtia guinealaisittain

Semben afrikkalaiset minibaletit kertovat rakkaudesta.

 

 
Kuva: Tanssiryhmä Sembe. (Kuvaaja:)

 

Yksi tämän vuoden Maailma kylässä -festivaalien vetonauloista oli guinealainen tanssiryhmä Sembe, joka oli ensimmäisellä vierailullaan Afrikan ulkopuolella. Sadesäähän saapuneet esiintyjät eivät olleet aiemmin kokeneet vastaavaa koleutta, mutta se ei näkynyt heidän esiintymisessään, joka tuskin jätti ketään kylmäksi.

Sembe-ryhmän musiikilliset juuret ovat perinteisessä länsiafrikkalaisessa tanssissa ja baletissa. Ryhmä perustettiin 1999 ja se on aikaisemmin esiintynyt viidessä Länsi-Afrikan maassa. Kaikki jäsenet ovat kotoisin samalta seudulta, tosin he kuuluvat kuuteen eri heimoon. Kaikkiaan ryhmään kuuluu 30 esiintyjää, mutta kokoonpano vaihtelee eri kiertueilla ja esityksissä. Nuorimmat tanssijoista ovat vasta 12-vuotiaita.

Semben esitykset ovat tanssittuja pienoisnäytelmiä, afrikkalaisia minibaletteja, mutta tanssin tempo on jotain aivan muuta kuin eurooppalaisessa baletissa. Ksylofonilla, djembe- ja doundounrummuilla säestetyt esitykset vaikuttavat paikoitellen sotatansseilta, vaikka juonet perustuvat useimmiten rakkaustarinoihin – tai ehkä juuri siksi.

Ohjelmiston perustana toimiva Doundoumba-tanssi periytyy jo 1400-luvulta Mandingojen imperiumin ajoilta ja se on perinteisesti vahvojen miesten tanssi. Doundoumbassa mies tanssii itselleen kauniin vaimon eli tanssitaitoa todella tarvitaan. Semben 2000-luvun versio doundombasta perustuu koreografien Ali Badara Conten ja Aboubacar Camaran vahvaan tietämykseen traditionaalisesta tanssista.

Kaikkien tanssien juonet eivät välttämättä avaudu länsimaiselle katsojalle, mutta rytmi ja liike ovat sellaisenaan nautittavaa katseltavaa. Yhdellä esityksellä on poliittinen tausta – se kertoo mielenosoituksesta, jonka muusikot järjestivät neljässä Guinean kaupungissa paikallisia päättäjiä vastaan oikeuksiensa puolesta.

Musiikki kaikki kaikessa

Baletilla on Guineassa vankat perinteet, ja ennen itsenäisyyttä 1950-luvulla sitä teki tunnetuksi koreografi Keita Fodeba. Siitä lähtien maassa on ollut useita eri ryhmiä, muun muassa 1990-luvulla kuuluisaksi tullut Les Ballets Africains. Sitä katseltuaan Semben perustaneet nuoret pojat totesivat, että tanssin ja soittamisen avulla he voivat saavuttaa paljon.

Musiikki on Semben jäsenille tärkeintä elämässä. 16-vuotias Kadijatu Suhma, joka on Semben mukana ensimmäistä kertaa kotikylänsä ulkopuolella, kertoo haluavansa tanssia ammatikseen koko elämänsä. Hän harjoittelee päivittäin ryhmän mukana 3–4 tuntia ja nauttii siitä. Ryhmän johtajana Suomen-vierailulla toiminut Dioumba Kourouma sanoo vierailun merkitsevän heille paljon ja antavan uutta puhtia. Eurooppaan halutaan pian uudestaan.

Maailma kylässä -esiintymisen lisäksi ryhmä piti tanssi- ja rumpukursseja Helsingin kouluissa, joissa innostus oli suuri. Kommunikointia vaikeutti kielimuuri, koska Semben jäsenten ainoa eurooppalainen kieli on ranska. Mukaan tarvittiin tulkki.

Suomessa Semben jäsenille shokin aiheutti kylmyyden ohella puhtaus. Muutamia ensimmäistä kertaa kotikylänsä ulkopuolella olevia ihmetytti myös se, mitä kaikkea sähköllä voidaan saada aikaan. Kotona sähköä ei ole nähty.

Semben tuotti Suomeen Helsingin Monikulttuuriyhdistys KERI.
 

Ilmestynyt Kumppani-lehdessä 3/2003

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!