Näkökulmat

Kuka ostaisi pelkoa ja tyhmyyttä?

Kuva: Alexix Kouros.Vihdoinkin Bushin ja Blairin sekavan ja hupsun kansainvälisen politiikan, tai paremminkin sen puutteen, syy on käynyt ilmi. Lontoolainen parturi Ronnie Campbell ihmetteli, kun sai Tony Blairiltä sähköpostiviestin, jossa Blair pyysi mielipidettä työväenpuolueelle kirjoitetun puheen luonnoksesta. Ronnie vastasi, että kiitos Tony, vilkaisin sitä, hyvältä näyttää, siitä vaan!

Kun Ronnie alkoi saada sähköpostia myös puolustusministeriöltä, hän hermostui ja soitti poliisille. Vasta silloin selvisi, että Tony oli sekoittanut hänet samannimiseen kansanedustajaan.

Parturi Ronnie ei ollut ensimmäinen, ja tuskin myöskään viimeinen ”väärä” henkilö, jolta Blair on pyytänyt neuvoa. Voisiko olla, että Blairin ja Bushin ulkopolitiikka perustuukin partureiden ja lihakauppiaiden neuvoille?

Sanoisin heti, että taatusti ei! Siinä tapauksessa tulos olisi ollut huomattavasti parempi. Kun Blair päätti hyökätä Irakiin, sadattuhannet parturit, lihakauppiaat, opiskelijat ja kotirouvat huusivat mielenosoituksissa, että ”älä ihmeessä Tony!” Mutta Tony ei kuunnellut. Hän sanoi, että johtajan pitää tehdä kipeät päätökset.

Toisaalta Tony sanoi äskettäin, että ”jos Yhdysvaltain ulkopolitiikka olisi sen varapresidentin käsissä, seuraisi katastrofi”. Joko Blair ei tiedä mitä sana katastrofi tarkoittaa, tai sitten varapresidentti Cheney on ja on ollut alusta asti Bushin aivot.

CIA järjesti äskettäin näyttelyn kaikista härveleistään, jotka ovat olleet koe- tai tosikäytössä vakoilu- ja sabotaasitoiminnassa. Yleisöltä suljetussa näyttelyssä oli esillä kaikkea sudenkorennon kokoisesta lentävästä mikrofonista robottikalaan. Supertietokoneet, maailmanlaajuinen vakoojaverkosto, valtavat taloudelliset resurssit, viimeisen päälle koulutettu ja varustettu henkilökunta… CIA:lla on kaikki. Mutta mitä hyötyä siitä kaikesta on, jos sitä johtaa tyhmyys?

Yksi CIA:n tärkeimpiä tehtäviä on löytää ja eliminoida Yhdysvalloille ja sen turvallisuudelle vaarallisia tahoja, levittää amerikkalaista propagandaa ja vastata amerikanvastaiseen propagandaan. Jo tämän lyhyen toimenkuvan perusteella CIA:n olisi pitänyt eliminoida George W. Bush aikoja sitten.

Kukaan ei olisi voinut vahingoittaa Yhdysvaltain imagoa maailmassa yhtä paljon kuin Bush itse. Hänen onnistui kääntää antipatiaksi maailmanlaajuinen sympatia, joka kohdistui Yhdysvaltoihin syyskuun 11. jälkeen. Siinä olisi ollut haastetta kenelle tahansa.

Bush ja Cheney ovat onnistuneet tekemään maailmasta huomattavasti epävakaamman kuin ennen. He ovat lisänneet Yhdysvaltainvastaisuutta maissa, joissa se oli lähes olematonta. Al-Qaidan kannatus lisääntyy sitä mukaa, kun Yhdysvaltain tavoitteet jäävät toteutumatta Afganistanissa ja Irakissa. Bin Laden ja Saddam ovat molemmat yhä vapaina, ja heistä on tullut monille alueen ihmisille sankareita. Al-Qaidan ei tarvitse enää mennä Yhdysvaltoihin asti, kun amerikkalaisia sotilaita voi tappaa paljon helpommin Irakissa.

On selvää, että Yhdysvaltojen joukot ovat syvässä liemessä Irakissa. Irakista välitetyt kuvat ja uutiset muistuttavat yhä enemmän uutisia Israelin ja palestiinalaisten konfliktista. Bush luuli, että Irakin nopean valloituksen jälkeen maahan asetetaan nukkehallitus ja resurssit jaetaan amerikkalaisyritysten kesken. CIA, kaikkine neuvonantajineen, ei tiennyt tarpeeksi alueen ihmisten mentaliteetista.

Tilastot irakilaisten tappioista vaihtelevat, mutta 20 000:ta kuollutta pidetään maltillisena arviona. Potentiaalisten itsemurhapommittajien määrä saadaan kertomalla luku kuudella. Lähi-idän ihmisten perhesiteet ovat erittäin vahvoja, ja jokaisen kaatuneen perheenjäsenet vannovat kostoa henkensä uhalla. Nämä ihmiset eivät ole terroristeja eivätkä Saddamin kannattajia kuten Yhdysvaltain propagandakoneisto yrittää uskotella maailmalle. Tällainen reaktio miehitykseen on inhimillinen ja voi tapahtua missä vain. Mutta lisäksi al-Qaidan rekrytoima väki valuu Irakiin kaikkialta.

Yksi tärkeä vaara Yhdysvalloille näyttävät kuitenkin olevan jälleen kerran sen omat joukot. Toistaiseksi Irakin sodassa on kaatunut jotakuinkin yhtä monta amerikkalaissotilasta omien tulitukseen kuin vihollisen toimesta.

Bushin hallintoa pyörittävät lähinnä liikemiehet, ja sillä rintamalla he pärjäävätkin hyvin. He ovat onnistuneet myymään myös pelkonsa maailmalle. Pelko on ollut menestyvä tuote Yhdysvaltain kansallisilla ja kansainvälisillä markkinoilla jo pitkään. Yhdysvalloissa myydään enemmän aseita kuin missään muussa maassa. Mutta on taidelaji saada muutkin pelkäämään näkymätöntä ja monen maan kohdalla olematonta vihollista.

Suomikin osti äskettäin suuren määrän ”vastalääkkeitä” terrorihyökkäyksen varalla. Suomen osalta veikkaan, että lääkkeet vanhenevat ja tilalle ostetaan uusia vielä useasti.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!