Kiina ohittaa läntiset talousmahdit

Kiinassa asuu viidesosa maailman väestöstä, ja joka vuosi kiinalaiset ovat melkein kymmenen prosenttia rikkaampia kuin edellisenä.

 

 

 

”Jollain aikavälillä Kiinasta on tulossa maailman suurin kansantalous”, Pekka Sutela Suomen Pankista kertoi tammikuun lopussa Suomi-Kiina-seuran järjestämällä luennolla. Taloustieteilijöiden nykyisten arvioiden mukaan Kiina ohittaa Yhdysvallat noin vuonna 2040. Tällä hetkellä Kiina on juuri porhaltamassa Britannian ja Saksan ohi. Intia tulee perässä melkein yhtä hurjalla vauhdilla.

Sutela toimii Suomen Pankissa siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen päällikkönä. Hänen mukaansa Kiinan viime vuosikymmenien talouskasvu on ollut niin rajua, että historia ei toista vastaavaa tapausta tunne. Japanin kehitys 50-luvulta 70-luvulle oli tosin samantapainen, mutta valtava ero on ainakin siinä, että Kiinan väestö on moninkertaisesti suurempi.

Loppua Kiinan voittokululle ei ainakaan lähitulevaisuudessa ole näkyvissä. Koska kasvu perustuu valtaosaksi kotimaiseen kulutukseen – kiinalaiset itse siis ostavat kiinalaisia tuotteita nousevasta tulotasostaan innostuneina – muiden ongelmat eivät juuri hetkauta. ”Kiina ei tarvitse kukoistavaa maailmantaloutta menestyäkseen”, Sutela totesi.

Tasa-arvo ja ympäristö unohdettu

Hyvä uutinen on, että sadatmiljoonat kiinalaiset ovat nousseet köyhyydestä viime vuosikymmenien nousun ansiosta. Onko siis syytä riemuun? Kenties, mutta asialla on kääntöpuoli.

Vaikka Kiina on virallisesti yhä kommunistinen maa, kasvu ei suinkaan koske tasapuolisesti kaikkia. Tuloerot kasvavat nopeasti, eikä suurkaupunkien menestys ole auttanut varsinkaan maaseudun köyhiä juuri lainkaan. Valtavat ja pahenevat ympäristöongelmat ovat kaikkien tiedossa, ja niillä voi tulevaisuudessa olla pelottavia maailmanlaajuisia vaikutuksia.

Kiina onkin kohtaamassa talouskasvun fyysiset rajat aivan erilaisella voimalla kuin aiemmin teollistuneet maat. Sutela arvioi, että ympäristöongelmien lisäksi energiasta ja puhtaasta vedestä syntyy väkisinkin pulaa. Nykyisillä keinoilla ei millään tuoteta sellaista määrää voimaa, minkä Kiinan väestö ja teollisuus ennen pitkää tarvitsee, jos kasvuvauhti pysyy nykyisellään.

Tästä huolimatta Sutela ei näe lähitulevaisuudessa vakavampia esteitä Kiinan nousulle maailmantalouden kärkeen. Merkittävänä pulmana hän näkee talouden kannalta vain sen, että työvoimasta syntyy pulaa 2020-luvulla yhden lapsen politiikan vuoksi. Tästä huolimatta maailma muuttuu aika lailla, kun talouden painopiste siirtyy Tyynellemerelle.

Kommunistinen puolue on parhaillaan uudistamassa Kiinan perustuslakia siten, että se voimistaa yksityisomaisuuden koskemattomuuden periaatetta. Asiantuntijoiden mukaan muutos lähinnä vahvistaa jo vallalla olevan käytännön, mutta järjestelmän kannalta kyseessä on merkittävä muutos: jälleen yksi askel pois kommunismista ja kohti vapaata markkinataloutta. Sutela tosin muistutti, että valtionyhtiöillä on Kiinan taloudessa edelleen valtava merkitys, ja nekin menestyvät ja kasvavat.

Perustuslakiin ollaan samalla uudistuskierroksella lisäämässä myös vaatimus ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Toivoa sopii, että sen merkitys ei ole yhtä symbolinen.

Ilmestynyt Kumppanissa 1/2004

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!