Egyptissä ruokaan käytetään vain valkoista makaronia ja riisiä, mutta myös täysjyvätuotteet soveltuvat hyvin.

Oliiviöljyä paistamiseen
1,5 dl ruskeita linssejä
1,5 dl makaronia
1,5 dl lyhyttä riisiä
Purkki tomaattimurskaa tai saman verran tuoreita tomaatteja
2 valkosipulinkynttä
Suolaa
Chiliä
Kikherneitä (ei välttämätön)

Lisukkeeksi ta’aliya:

2 sipulia
Oliiviöljyä paistamiseen
2 valkosipulinkynttä

1. Puhdista linssit siivilässä ja huuhtele.

2. Keitä ½ litraa vettä ja 1 tl suolaa. Keitä linssejä tunnin verran niin, että ne ovat irtonaisia mutta kypsiä. Siivilöi ja siirrä sivuun.

3. Keitä makaronit kypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja siirrä sivuun.

4. Pese riisi siivilässä ja anna valua. Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä kattilassa ja paista riisiä muutama minuutti. Lisää 3 dl vettä ja 1 tl suolaa ja kiehauta hämmentäen välillä. Peitä kannella ja anna kiehua miedolla lämmöllä 15 min. Anna riisin vetäytyä 5 min ilman kantta.

5. Valmista sillä aikaa ta’aliya-lisuke. Leikkaa sipulit suikaleiksi ja paloittele valkosipulit.

6. Kuumenna öljy kuumaksi ja paista sipuleja kunnes ne ovat rapeita ja ruskeita. Lisää valkosipulit ja paista muutama minuutti.

Tomaattikastiketta varten murskaa valkosipulinkynnet ja paista pannulla oliiviöljyssä kunnes ne ruskettuvat hieman. Lisää tomaatit, suola ja chili ja paista kunnes sose saostuu hieman.

Sekoita keitetyt linssit, makaroni ja riisi keskenään ja annostele lautasille. Kaada päälle tomaattikastiketta ja ripottele päälle ta’aliya ja kikherneet.

 

Ilmestynyt Kumppanissa 3/2004

Tilaa Maailman Kuvalehti