Kissa pöydälle

Indonesian nuoret naiset rikkovat tabuja ja opettelevat nauttimaan seksistä.

 

Kuva: Indonesialaisia naistenlehtiä. (Kuvaaja: Iiro Törmä)
 

”Seksiä kampuksella! Suuseksiä!”, kirkuivat indonesialaisten päivälehtien otsikot vuosi sitten.

Yogyakartassa Keski-Jaavalla tehdyn tutkimuksen mukaan yli 90 prosenttia kaupungin opiskelijatytöistä oli harrastanut seksiä opiskeluaikanaan. Tutkimuksen julkaiseminen aiheutti suunnattoman mediamylläkän. Aiheesta keskusteltiin valtakunnallisia televisiokanavia myöten, ja nuorison moraalin heltymisestä huolestuneet tahot vaativat rajuja toimenpiteitä kansakunnan moraalin palauttamiseksi.

Naisten on perinteisesti Indonesiassa oletettu olevan neitsyitä avioliittoa solmittaessa ja seksin katsottu kuuluvan pelkästään avioliittoon. Näiden tabujen rikkomista ei katsottu hyvällä.

Sittemmin koko tutkimus ja sen tekotapa kyseenalaistettiin, eikä kukaan enää vakavissaan luota sen tuloksiin. Tutkimus ja sen saama julkisuus kuvastaa kuitenkin hyvin indonesialaisessa yhteiskunnassa viime vuosina tapahtunutta muutosta. Vielä kymmenen vuotta sitten seksi ja erityisesti naisten seksuaalisuus oli vaiettu puheenaihe. Ex-presidentti Suharton vallasta väistymisen jälkeen maassa puhaltavat kuitenkin vapauden tuulet.

Vaikka suhtautuminen seksiin ja seksuaalisuuteen on edelleen hyvin ristiriitaista, on siitä nyt kuitenkin lupa puhua. Erityisen hyvin tämä näkyy nuorten naiskirjailijoiden kuten Ayu Utamin ja ­Dinar Rahayn uusimmissa teoksissa. Palkitut kirjoittajat kirjoittavat seksuaalisuudesta ennennäkemättömällä suorasukaisuudella ja avoimuudella.

Kirjailijoiden saama kritiikki on jakartalaisen naiskirjailijan ­Linda Christiantyn mielestä pelkästään hyvä asia.

”Kirjailijoita moraalittomiksi moittivien tahojen ansiosta aihe saa paljon julkisuutta. Julkisuudessa käytävä keskustelu pakottaa meidät ‘nostamaan kissan pöydälle’. Joudumme miettimään asennoitumistamme seksuaalisuuteen ja vallitsevien moraalikäsitysten oikeellisuutta.”
 

Oppia orgasmitekniikoihin

Oman kortensa kekoon ovat kantaneet myös naistenlehdet. Cosmopolitanin ja Feminen kaltaiset lehdet ovat nykyisin kaikkien – ainakin maksukykyisten – ulottuvilla, ja paikalliset lehdet tulvivat seksiin liittyviä artikkeleita.

Muuten hyvin perinteisissä ja konservatiivisissa aiheissa pysyttelevä Äiti ja lapsi -lehti julkaisi esimerkiksi tämän vuoden maaliskuun numerossa räväkän jutun naisen orgasmista. Jutussa kehotetaan naisia olemaan tyytymättä vain yhteen orgasmiin ja neuvotaan eri tekniikoita ja asentoja peräkkäisten orgasmien saantiin.

”Perustaessamme lehden vuonna 1998 ei tarkoituksemme ollut julkaista seksuaalisuuteen liittyviä juttuja. Keskityimme sek­suaaliterveyttä ja esimerkiksi raskautta käsitteleviin teemoihin. Pari vuotta sitten huomasimme kuitenkin, kuinka kiinnostus seksuaalisuuteen on lisääntynyt valtavasti. Aloitimme intiimipalstan, jossa tarjoamme lukijoillemme seksuaalisuuteen liittyviä neuvoja ja vinkkejä kerran kuukaudessa”, kertoo lehden päätoimittaja Dewi Yamina.

Juttujen räväkkyydestä huolimatta lehti pysyttelee kuitenkin yleisen moraalikäsityksen puitteissa ja mainostaa juttujaan monen muun lehden tavoin aviopareille suunnatuiksi.
 

Seksuaalioikeudet esillä

Naisten seksuaalioikeudet ovat myös yksi tärkeä naisaktivistien esille nostama aihe. Useat naisjärjestöt ajavat Indonesiassa nykyisin laittoman abortin laillistamista ja kampanjoivat näkyvästi naisten seksuaalioikeuksien puolesta.

”Koska seksi on ollut niin suuri tabu yhteiskunnassamme, ovat ihmisten tiedot seksistä hyvin puutteelliset. Asiallinen seksuaalikasvatus ehkäisisi merkittävästi myös ei-toivottuja raskauksia ja varsinaisia seksuaalirikoksiakin. Seksuaalisesta kanssakäymisestä nauttiminen ei saisi olla pelkästään miesten etuoikeus”, kertoo ­Rofi Widiastuti Naisten kriisikeskus Rifka Annisasta.

Tabuja rikkovat vauhdilla erityisesti pääkaupungin Jakartan nuoret aikuiset. Miljoonakaupungin trendikuppiloissa ja yökerhoissa viihtyvät kosmopoliitit vähät välittävät tiukoista moraalisäännöksistä, eikä neitsyysvaatimusta taida muistaa enää kukaan. Julkisuudessa ani harva kuitenkaan myöntää omaa käyttäytymistään tai mahdollista avoliittoaan.

Indonesia on hassulla tavalla erittäin kaksinaismoralistinen maa, myöntää Christianty. ”Ilman muuta esiaviollinen seksi on erittäin yleistä Indonesiassa. Itse en yhden yön juttuja harrasta, minusta siihen tarvitaan rakkautta, luottamusta ja hyvä suhde. Tietysti minäkin ajattelen, että olisi ihanteellista rakastua, avioitua ja perustaa perhe. Todellisuudessa asiat eivät kuitenkaan aina suju noin ruusuisesti. Täytyisikö minun avioitua miehen kanssa vain siksi, että olen mennyt hänen kanssaan sänkyyn? Vaikka sen jälkeen huomaisimme, että emme sovikaan yhteen?”

Ilmestynyt Kumppanissa 3/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!