Vähemmistöjen suhteet tunnustetaan YK:ssa

YK:ssa työskentelevien homojen ja lesbojen asema on parantumassa, kun samaa sukupuolta olevien liitot rinnastetaan maailmanjärjestön henkilöstöhallinnossa avioliittoihin.

Pääsihteeri Kofi Annanin tammikuisella päätöksellä muutettiin säännöksiä niin, että kaikki työntekijän kotimaan lainsäädännön tunnustamat puolisot hyväksytään perheenjäseniksi. Toisin sanoen esimerkiksi suomalainen, rekisteröidyssä suhteessa elävä pariskunta saa samat edut kuin aviopari saisi, esimerkiksi matkakorvauksia ja mahdollisen puolisokorotuksen palkkaan.

Päätös on aiheuttanut kohua, ja muun muassa monet islamilaiset maat ja Afrikan maat ovat vastustaneet sitä. Hallinto- ja budjettikomitean kokouksissa on pitkin kevättä väitelty siitä, onko Annanin kanta muuttanut perheen määritelmää tai antanut YK:n virallisen hyväksynnän homoliitoille, ja olisiko asiasta pitänyt äänestää yleiskokouksessa.

YK:n henkilöstöhallinnosta vastaavan Sandra Haji-Ahmedin mukaan kyseessä on vain looginen jatko perinteelle, jonka mukaan jäsenmaiden yksilöllisiä kulttuureja kunnioitetaan. Kun moni jäsenmaista oli sallinut samaa sukupuolta ole­vien avioliitot tai rekisteröidyt parisuhteet, oli YK:n sisäisiä pykäliä vain päivitettävä sen mukaisesti. Uudistusta kannattavien maiden mukaan yleiskokouksen päätöstä ei tarvita, koska kyseessä on suoraan pääsihteerin hallinnolliseen vastuuseen kuuluva asia.

Helena Selkäinaho ulkoministeriön henkilöstösuunnitteluyksiköstä kertoo, että heillä rekisteröidyssä parisuhteessa elävät on rinnastettu aviopuolisoihin siitä lähtien, kun parisuhdelaki astui voimaan keväällä 2002. ”Tässä asiassa on kuitenkin muistettava, että vaikka Suomi olisi valmis lähettämään samaa sukupuolta olevan pariskunnan maailmalle edustustoonsa töihin, kaikki maat eivät ole valmiita tällaisia pariskuntia vastaanottamaan”, Selkäinaho toteaa.

 

Ilmestynyt Kumppanissa 3/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!