Töppöjalat tömisevät Burkina Fasossa

”Vielä vuosikymmen sitten saattoi mennä useita päiviä, etten nähnyt yhtään elefanttia. Nykyisin törmään niihin sadan metrin välein”, kertoo Frank Alain Kabore, joka työskentelee luonnonpuistossa Burkina Fasossa.

Burkina Fason norsukanta on kasvanut parissakymmenessä vuodessa nopeasti. Elefantteja oli 1980-luvulla jäljellä enää 350 yksilöä, mutta nykyään kanta on kasvanut jo noin 5000 yksilöön.

Salametsästys hävitti elefantteja Burkina Fasosta hälyttävää vauhtia. Hallitus julisti 1980-luvulla norsut uhanalaiseksi lajiksi, ja niiden metsästyksestä tuli laitonta. Maa liittyi myös kansainväliseen suojeluohjelmaan, joka pyrkii saamaan laittoman metsästyksen kuriin.

Norsut houkuttelevat maahan matkailijoita. Vuosittain noin 600 turistia pääsee luonnonpuistoihin tarkkailemaan villieläimiä tai metsästämään lajeja, joiden jahti on sallittu.

Turistien on arvioitu tuovan luonnonpuistojen tuntumassa asuville ihmisille tuloja yhteensä noin 35 500 euroa vuodessa. Summa ei ole vähäinen maassa, jossa kuutisenkymmentä prosenttia väestöstä joutuu elämään alle dollarilla päivässä.

Paikallista väestöä valistetaan norsujen suojelun tarpeesta. Monet entiset salametsästäjät on palkattu luonnonpuistoihin ja riista-alueille oppaiksi.

”Olemme ylpeitä voidessamme esitellä norsuja eri puolilta maailmaa tuleville matkailijoille”, Kabore sanoo.

Kaikkia norsujen kasvava määrä ei kuitenkaan miellytä. Maanviljelijät valittavat, että ne tuhoavat viljelyksiä. ”Norsut saavat aikaan paljon tuhoa etenkin maissi-, hirssi- ja puuvillaviljelyksillä. Kun ne jymistävät hedelmätarhojen läpi, jäljelle jää vain katkottuja puita”, metsästysoppaana ja maanviljelijänä toimiva Karim Ye kuvailee. Norsuilla on myös taipumusta myllertää eläinten juottoalueet siten, että ne alkavat pian muistuttaa pikemminkin mutakylpyä.

”Riista-alueiden omistajat joutuvat puhdistamaan juottopaikat pääkaupungista saakka tuotavilla laitteilla, mikä vie aikaa ja tulee kalliiksi”, Kabore valittaa.

Omistajien pitää myös korjata teitä, joihin isojen töppöjalkojen jäljiltä tahtoo tulla koloja.
 

Eroon poliosta

Maailman terveysjärjestö WHO sanoo olevansa optimistinen sen suhteen, että polio voidaan hävittää maailmanlaajuisesti tämän vuoden loppuun mennessä.

Vielä alkuvuodesta poliotilanne näytti kääntyvän huonompaan suuntaan, kun Kanon ja Kadunen osavaltiot Nigeriassa lopettivat WHO:n koordinoimat poliorokotusohjelmat uskonnollisten johtajien painostuksesta. Osavaltioiden muslimijohtajat ilmaisivat huolensa rokotusten turvallisuudesta ja epäilivät niiden olevan lännen salajuoni alueen väestönkasvun lopettamiseksi.

Rokotusten tauottua Länsi- ja Keski-Afrikasta löydettiin alkuvuoden aikana 237 poliotapausta verrattuna viime vuoden vastaavan ajanjakson 49 tapaukseen.

Nyt rokotusohjelmat myös Pohjois-Nigeriassa on saatu aloitettua uudestaan uskonnollisten johtajien tarkistettua kantaansa. WHO:n tavoitteena on tavoittaa joukkorokotuksilla 74 miljoonaa lasta 22 maassa.

Polion aiheuttaa virus, joka valtaa hermojärjestelmän. Se voi johtaa täydelliseen halvaantumiseen tai kuolemaan. Suurimmassa vaaravyöhykkeessä ovat alle viisivuotiaat lapset.

Polion joukkorokotukset ovat terveydenhuollon merkittävin globaali menestystarina. Kun WHO aloitti poliokampanjansa vuonna 1988, tauti oli vakava ongelma 125 maassa. Nyt vain kuudessa maassa – Afganistanissa, Egyptissä, Intiassa, Nigerissä, Nigeriassa ja Pakistanissa – polio on yhä kotoperäinen ongelma.
 

Rintamaidolla reippaaksi

Yli miljoonan vauvan henki voitaisiin pelastaa tänä vuonna rintaruokinnalla, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Joka vuosi kymmenen miljoonaa lasta kuolee helposti ehkäistäviin tauteihin kuten ripuliin, keuhkokuumeeseen, tuhkarokkoon ja malariaan. Vain 39 prosenttia vauvoista saa ainoastaan äidinmaitoa kuutena ensimmäisenä elinkuukautenaan. Jos rintaruokinta yleistyisi, joka päivä voitaisiin pelastaa 3 500 lasta eli lähes 1,3 miljoonaa lasta vuodessa.

”Silloin kun lapsi kuolee tautiin, joka voitaisiin estää helposti ja vähin kustannuksin, on se osoitus siitä, että lapsi ja äiti eivät ole saaneet tukea, joka heille kuuluu”, toteaa Suomen Unicefin pääsihteeri Pentti Kotoaro. Äitiä ei ole kannustettu rintaruokintaan, eikä hänen jokapäiväisissä olosuhteissaan ole otettu huomioon rintaruokinnan asettamia käytännön vaatimuksia.

Äidinmaito sisältää kaikki ravintoaineet, jotka lapsi tarvitsee. Se antaa vahvan suojan tauteja vastaan. Lapsi säästyy esimerkiksi ripulilta, joka on kehitysmaiden lasten pahimpia tappajia. Jos lapsi saa kahden ensimmäisen elinkuukauden aikana muutakin ravintoa kuin äidinmaitoa, on hänellä 25 kertaa suurempi riski kuolla ripulin aiheuttamaan kudosten kuivumiseen.

Unicef tukee rintaruokintaa laatimalla eri maiden hallitusten kanssa toimintasuunnitelmia jotka suojelevat, edistävät ja tukevat rintaruokintaa. Käytännön toimia ovat lainsäädäntö, joka suojaa haitallista kaupallisuutta kuten aggressiivista äidinmaidonvastikkeen markkinointia vastaan, terveydenhoitajien koulutus, ja terveyspalvelut sekä yhteisöjen jäsenten ohjaus ja valistus.
 

Britannia kasvattaa kehitysapuaan

Britannian valtiovarainministeri Gordon Brown yllätti avustusjärjestöt perusteellisesti ilmoittaessaan maansa lisäävän roimasti budjettivaroja kehitysyhteistyöhön. Kehitysyhteistyövirasto DFID:n budjetti kasvaa nykyisestä 3,8 miljardista punnasta yli 5,3 miljardiin puntaan, eli noin 7,9 miljardiin euroon, vuosiin 2007-2008 mennessä.

Tämä merkitsee kehitysyhteistyörahojen vuosittaista 9,2 prosentin reaalikasvua, joka on suurempaa kuin millään muulla valtion hallinnonalalla.

Britannian kehitysapu on tällä hetkellä 0,34 prosenttia bruttokansantuotteesta, mikä tekee maasta kymmenenneksi anteliaimman kehitysavun myöntäjän maailmassa. Valtiovarainministeri Brownin mukaan tavoitteena on nostaa osuus 0,47 prosenttiin kolmessa vuodessa.

Avustusjärjestöt kiirehtivät onnittelemaan pääministeri Tony Blairin hallitusta oikeansuuntaisesta päätöksestä. Ne toivovat Britannian voivan nyt painostaa muita rikkaita maita seuraamaan esimerkkiä kehitysavun korottamiseksi.

Ensi vuonna Britannia isännöi rikkaiden teollisuusmaiden G8-ryhmän kokousta Skotlannissa sekä toimii kuuden kuukauden ajan EU:n puheenjohtajamaana. Avustusjärjestö Oxfamin politiikanjohtaja Justin Forsyth arvioi sitoumuksen antavan hyvän moraalisen pohjan muiden maiden painostamiselle: ”Avun korottaminen on merkittävä läpimurto ensi vuoden G8-kokousta ajatellen. Taistelu köyhyyden torjumiseksi voidaan kuitenkin voittaa vain jatkuvalla kansalaisten painostuksella ja maailman johtajien aidolla sitoumuksella.”

Gordon Brown ilmoitti kehitysavun korotuspäätöstä julkistaessaan, että Britannian on määrä tavoittaa YK:n suosittelema 0,7 prosentin apuosuus viimeistään vuonna 2013. Alankomaat, Luxemburg, Norja, Ruotsi ja Tanska ovat tällä hetkellä ainoat maat, jotka yltävät YK:n suositukseen. Suomi tavoittelee 0,44 prosentin osuutta seuraavan kolmen vuoden aikana.

G8-maista Britannian lisäksi vain Ranska on sitoutunut aikatauluun saavuttaa YK:n suositus vuonna 2012. Britannian esimerkin uskotaan luovan poliittista painetta avun korottamiseksi erityisesti Yhdysvalloissa, joka käytti viime vuonna kansainväliseen kehitysapuun vain 0,14 prosenttia bruttokansantuotteestaan.
 

Kongo sensuroi rappia

Kongon demokraattisen tasavallan sensuurikomitea ilmoitti kesäkuussa, että jatkossa kaikki ulkomainen musiikki, samoin kuin kongolainen rap, joutuu sensuurin kohteeksi. Komitean mukaan rap on säädytöntä ja väkivaltaista ja ohjaa nuorisoa huonoon käytökseen.

Käytännössä päätöksen on tarkoitus lopettaa rapin ja ulkomaisen musiikin esittäminen radio- ja televisiokanavilla. Näyttöä päätöksen toimeenpanosta saatiin heti tuoreeltaan, kun kinshasalaisen yksityisen televisiokanavan ohjelmajohtaja pidätettiin syytettynä kielletyn musiikin esittämisestä kanavallaan.

Ulkomaisten vaikutteiden torjuminen ei ole Kongossa uutta. Edesmennyt diktaattori Mobutu Sese Seko, joka muutti valtion nimen väliaikaisesti Zaireksi, oli tunnettu 1970-80-luvuilla muun muassa pyrkimyksestään ”zairelaistaa” kansansa. Toimiin kuului tällöin muun muassa ulkomaisen omistuksen ja kristinuskon muodollinen kieltäminen.

Nykyiseltä Joseph Kabilan johtamalta hallinnolta musiikkisensuuri oli kuitenkin yllättävä päätös, vaikka väkivalta ja ihmis-oikeusloukkaukset yhä rehottavatkin sisällissodan runtelemassa Kongossa.

Sensuuriviranomaiset ovat aiemmin olleet rapin kimpussa muun muassa apartheid-hallinnon aikaisessa Etelä-Afrikassa ja Kuubassa, jossa rap on nyttemmin hyväksytty osaksi valtion tukemaa kulttuuria. Viimeksi rap on kielletty täysin Tansanian Sansibarissa vuonna 1999, jolloin paikallisten rap-artistien kriittiset riimit poliittisesta eliitistä kantautuivat viranomaisten korviin. Kielto kumottiin seuraavana vuonna hallituksen vaihduttua. Kongon rap-kulttuuri on yksi Afrikan vahvimmista.

 

Vetoomuksen kongolaisen rapin puolesta voi allekirjoittaa osoitteessa www.africanhiphop.com/congoact

 

Melkein reilu olut

Brittiläinen panimo Charles Wells on pannut raikkaan uutuusoluen, banaanialen. Panimo ilmoittaa lisäävänsä mallasmäskin joukkoon Reilun kaupan banaaneja.

Banana Bread Beer on mahonginpunainen tanakka ale, jonka ensipuraisussa maistuu selkeä banaani. Vaahtokukan tuoksu tuo mieleen banaanipirtelön. Loppua kohti banaanius laimenee ja brittialen vahva maku nousee päällimmäiseksi. Banaaniolutta voi maistaa ainakin Oluthuone Poirotissa Helsingissä.
 

Jano sammuu myös reilulla mehulla

K-ryhmän kaupoista saa pian reilua mehua. Mango-appelsiinimehun raaka-aineet tulevat Kuubasta ja sen valmistaa Marli. Mehu tulee kauppoihin syys-lokakuun vaihteessa.

Loppukesän juhliin mehusta voi valmistaa hedelmäisen teeboolin: Hauduta 5 pussia mansikan, appelsiinin tai mangon makuista teetä litraan vettä. Lisää 1/2-3/4 dl sokeria ja jäähdytä. Lisää 2 dl mango-appelsiinimehua, puolen sitruunan mehu, appelsiinikuutioita, mansikkaviipaleita, kurkkukuutioita ja jääpaloja. Tarjoa korkeista laseista tai boolimaljasta.
 

München valitsi Mozillan

Osa Euroopan kaupungeista on alkanut tehdä pesäeroa ohjelmistojätti Microsoftiin. Ne ovat siirtymässä Linuxin, Mozillan ja muiden vapaiden ohjelmistojen käyttäjiksi.

Münchenin kaupunginhallinto hylkäsi viime vuonna Microsoftin järjestelmät ja otti käyttöön vapaat ohjelmistot. Yli miljoonan asukkaan Münchenistä tuli näin ensimmäinen suurkaupunki, joka luopui amerikkalaisjätin asiakkuudesta.

Microsoft yritti ylipuhua Münchenin jäämään asiakkaakseen, jottei Saksan kolmanneksi suurin kaupunki vetäisi muita vanaveteensä – turhaan. Norjan Bergen on seurannut Münchenin esimerkkiä ja hiljattain Pariisin kaupunki ilmoitti harkitsevansa luopumista Microsoftin tuotteista. Vapaista ohjelmistoista tunnetuimmat ovat Linux, OpenOffice ja internet-selain Mozilla.

 

Ilmestynyt Kumppanissa 4/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!