Jomo Myuinga

 

Kuva: Jomo Myuinga. (Kuvaaja: Jukka Huusko)

Jomo Myuinga on katujen kasvatti Dar es Salaamista.

 

Jomo Myuingan ei koskaan pitänyt päätyä Dar es Salaamin kaduille. Opettajavanhemmat, laaja sukuverkosto ja terävä äly ovat tausta, josta olisi voinut ennustaa menestystä elämässä.

Myuingan ollessa lapsi hänen vanhempansa erosivat ja perhe ajautui taloudelliseen kriisiin. Raha ei riittänyt enää koulumaksuihin. Tällä hetkellä Myuinga on yksi niistä miljoonista afrikkalaisnuorista, jotka yrittävät selviytyä päivästä toiseen kaupunkien kaduilla.

”Teemme ystävieni kanssa koru- ja veistotaidetta. Vietämme päivämme yhdessä kaduilla jakaen unelmamme ja toimeentulomme”, Myuinga kertoo selviytymisstrategioistaan.

Hän istuu puun varjossa Samora Avenuen maskanilla – kohtauspaikalla, jonne nuoret kokoontuvat päivittäin tapaamaan ystäviään ja hankkimaan toimeentulonsa.

Monet katunuorista ovat ammatiltaan taiteilijoita. Toiset saavat elantonsa pesemällä uusrikkaiden autoja. Useimmat tekevät mitä ikinä vain on tarjolla, ajautuen pahimmassa tapauksessa mukaan heroiinin salakuljetukseen. Suurin osa katunuorista on tullut kaupunkiin maaseudulta.

”Me katunuoret pidämme yhtä, mutta Babylon haluaa hajottaa meidät”, Myuinga sanoo viitaten kaupunginpoliisiin, jonka hyökkäykset katukaupustelijoiden kimppuun ovat arkipäivää Tansaniassa. Talouden epävirallisen sektorin kovakouraisella kontrollilla on maassa siirtomaakauteen ulottuva historia.

Kuten monen muunkin katunuoren, Myuingan tie vei Etelä-Afrikkaan parempaa elämää etsimään. Johannesburgin kaduilta sitä ei löytynyt, joten pari vuotta myöhemmin Myuinga hiipi Djiboutissa salaa laivaan, joka oli matkalla San Franciscoon. Hän ehti Kanadaan asti, kunnes poliisit palauttivat laittoman siirtolaisen takaisin lähtöruutuun.

”Haluaisin opettajaksi, mutta Tansaniassa ei ole tarjolla töitä eikä rehellisellä työllä voi edes kustantaa opintoja”, Myuinga sanoi.

Afrikkalaisten suurkaupunkien kadut notkuvat Myuingan kaltaisia nuoria aikuisia, joille yhteiskunnalla ei ole mitään tarjottavaa. Julkisuudessa on puhuttu ”nuorisopullistumasta” ja ”menetetystä sukupolvesta” – marginalisoituvista nuorista, jotka lisäävät Afrikan epävakautta pitkälle tulevaisuuteen.

Myuinga tietää hyvin, että poliitikot pitävät hänen kaltaisiaan turvallisuusuhkana.

”Tiedätkö, mitä rauha ja rakkaus ovat? Ne syntyivät alun perin getoissa. Siellä ihmiset osaavat elää yhdessä. Siksi me laulamme kadunkulmissa: Afrikka, lopeta sotiminen – getoista ylös hallitukseen!”.

 

Ilmestynyt Kumppani-lehdessä 6/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!