Etelä-Afrikassa ymmärretään ruoan merkitys

Teksti: Mark Waller

IhmisoikeudetAfrikkaEteläinen AfrikkaEtelä-Afrikka

 

Kuva: Ruokakasvin viljelyä Sowetossa. (Kuvaaja: Mark Waller)
Soweton asukkaat ovat ryhtyneet tosissaan viljelemään ruokakasveja.
 

Saattaa olla ennenaikaista sanoa, että mustien asuttamat alueet Etelä-Afrikassa olisivat "vihreytymässä", mutta yhä useammat asukkaat ovat alkaneet viljellä jokaista viljelyskelpoista maatilkkua, joka suinkin on saatavilla.

Monet viljelmäryhmät ovat syntyneet paikallisten ruoka- ja ravitsemusprojektien johdosta. Näiden projektien tarkoitus on parantaa kotitalouksien ravitsemustilaa, mutta myös vahvistaa hiv/aids- ja tuberkuloosipotilaiden ruokavaliota. Nyt ymmärretään paremmin kuin koskaan, että hyvä ravinto on tärkeä osa näiden sairauksien kanssa elämistä.

Köyhyyden ja hiv/aidsin yhteys on selkeimmin havaittavissa juuri tässä. Etelä-Afrikan aggressiiviset hiv/aids- ja tuberkuloosiepidemiat ovat saaneet tukevan jalansijan yleisen aliravitsemuksen vuoksi. Kaiken kaikkiaan noin 60 prosenttia Etelä-Afrikan väestöstä elää köyhyydessä. Maaseudulla osuus on 70 prosenttia. Noin 50 prosenttia lapsista saa vain noin puolet päivittäisestä ravintoainetarpeestaan, ja lähes 40 prosentissa kotitalouksista ruuansaanti on epävarmaa.

Aliravitsemus heikentää immuunijärjestelmää, joten ei ole ihme, että hiv/aids-potilaiden määrä on suurin juuri köyhillä alueilla. Etelä-Afrikan pieni aidsskeptikkojen eturyhmä, joka epäilee hi-viruksen ja aidsin yhteyttä, katsoo laajalle levinneen “riuduttavan sairauden" johtuvan vain ja ainoastaan köyhyydestä. Mutta kuten terveysministeriön asiantuntijat ovat toistuvasti tutkimuksissaan osoittaneet, köyhyys on yhtä kuin aliravitsemus, aliravitsemus on yhtä kuin heikentynyt vastustuskyky, ja heikentynyt vastustuskyky on yhtä kuin hyvä kasvualusta sairauksille.

Ei lääkkeitä tyhjään vatsaan

"Hiv-tartunnan saaneet voivat monin tavoin ylläpitää terveyttään noudattamalla oikeaa ruokavaliota", sanoo Gilbert Tshitaudzi, joka edustaa terveysministeriön kansallista ravitsemusohjelmaa nimeltä Integrated Nutrition Programme. "Ravinnolla on olennainen merkitys, kun yritetään hidastaa hiv:n etenemistä aids-vaiheeseen."

Ohjelma ulottuu kansalliselta paikalliselle tasolle ja sillä on yhteyksiä yhteisöaloitteisiin ja ruokaohjelmiin. Se pyrkii vähentämään köyhyyteen läheisesti liittyvää aliravitsemusta ajamalla monenlaisia asioita: rintaruokinnan lisäämistä, hivenaineiden lisäämistä ruokavaliossa ja ravitsemuskoulutusta.

Hyvällä ravinnolla ja vahvalla immuunijärjestelmällä on ensinnäkin taudeilta suojaava vaikutus. Hallitus toivoo, että parantamalla väestön ravinnon tasoa se onnistuisi nostamaan hiv-infektioiden kynnystä. Toisekseen pysyvästi terveellinen ruokavalio antaa sairastuneille mahdollisuuden elää pidempään.

"Tämä on tärkeää myös ARV- (antiretroviraali-)lääkitystä saaville, sillä näitä voimakkaita lääkkeitä voivat käyttää vain ne, jotka noudattavat säännöllistä ruokavaliota", Tshitaudzi huomauttaa. Hän kertoo, että ARV-lääkkeiden ottaminen tyhjään vatsaan saa aikaan oksennusreaktion. Nyt on käynnissä kansallinen ohjelma, jossa ARV-lääkkeitä käyttäville ihmisille jaetaan kerran kuussa kymmenen kilon riisiä, papuja ja soijajauhoja sisältävä ruokapaketti. Sen tarkoitus on täydentää heidän ruokavaliotaan, jotta he voivat paremmin ottaa lääkkeensä.

"Olemme myös tutkineet, hidastavatko ravintolisät hiv:n etenemistä, mutta tarvitsemme vielä lisätietoa niiden vaikutuksista," Tshitaudzi sanoo. Laki määrää, että vehnä- ja maissijauhoihin tulee lisätä kuutta eri vitamiinia. Vitaminoituja soija- ja maissiruokia saa myös ilmaiseksi hiv/aids-klinikoilta. Tosin ne, jotka haluavat käyttää vitamiinipillereitä, joutuvat toistaiseksi ostamaan ne itse. Tämä merkitsee, että köyhille kotitalouksille jää vähemmän rahaa ruokaan.

 

Käännös: Minna Hjort

Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2005


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!