Ibrahim ja koraanin kukkaset

Teksti: Vesa Sisättö

KulttuuriKirjallisuusEurooppaLänsi-EurooppaSuomi

Eric-Emmanuel Schmitt: Herra Ibrahim ja Koraanin kukkaset. Like 2005. ISBN 952-471-492-2.

Momo on toisellakymmenellä oleva poika, joka asuu kahdestaan tylsän ja ankaran asianajajaisänsä kanssa. Äiti on lähtenyt jo vuosia sitten isän jatkuvasti ylistämän Popol-isoveljen kanssa.

Nopeasti aikuistuva Momo käy varkaissa herra Ibrahimin pienessä kulmakaupassa. Varastaminen tuntuu oikealta, sillä herra Ibrahim on juutalaisten asuttaman Bleue-kadun ainoa arabi. Yllättäen Momo ja Ibrahim ystävystyvät. Herra Ibrahim saa Momon opastajan ja hiljalleen yhä konkreettisemmin myös isän roolin.

Eric-Emmanuel Schmittinteos on kuin pieni elämänfilosofian oppikirja. Herra Ibrahimilla on oma hiljainen tapansa suhtautua maailmaan. Hän ei juokse mammonan perässä eikä hääri turhia. "Juuri hitaus on onnen salaisuus", sanoo Ibrahim. Hänen ensimmäisiä opetuksiaan Momolle on kehotus hymyillä ihmisille.

Uskonto on teoksessa tärkeässä osassa, tosin nuoren Momon käsitykset siitä ovat hatarat. Juutalaisuus merkitsee hänelle vain pahojen muistojen omaamista - hänen isänsä on sellainen. Kun Momo ihmettelee, miksi herra Ibrahimia sanotaan kadun arabiksi, tämä toteaa vähättelevästi: "Elintarvikealalla arabi tarkoittaa, että on auki aamukahdeksasta puoleenyöhön ja sunnuntaisinkin." Herra Ibrahim sanookin olevansa muslimi, tarkemmin suufilainen muslimi.

Suufilaisuudesta tulee teoksen eräs juonne. Herra Ibrahimin suvaitsevainen uskonto korostaa itsensä ja oman paikkansa tuntemista maailmassa. "Tiedän mitä Koraanissani on", kuuluu herra Ibrahimin uskontunnustus. Dogmeja tärkeämpää on oma sisäinen viisaus. Momo huomaa myös, että eri uskonnoilla on paljon yhteistä.

Herra Ibrahimin avulla Momo oppii anteeksiantoa. Hän ymmärtää, miksi hänen vanhempansa ovat hänet hylänneet. Syy ei ole Momossa itsessään, vaan vanhempien kovissa kokemuksissa ja olosuhteissa. Momo löytää oman paikkansa maailmassa, kuten herra Ibrahimkin.

Herra Ibrahim ja Koraanin kukkaset on alun perin näytelmämonologi, josta on sittemmin tehty myös menestyselokuva. Vaikka pieni, alle satasivuinen kirja on tuskin novellin mittainen, siinä on sisältöä kuin paksussa romaanissa.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!