Jatkoaika tartunnan saaneille

Hiv-tartunnan saaneet tai aidsiin sairastuneet tarvitsevat avukseen muutakin kuin lääkkeitä. Suuren avun antaa ravitseva ja riittävä ruoka.

Teksti: Maria Halava

IhmisoikeudetTerveysRuokaAfrikkaItä-AfrikkaTansania

Kuva: Nainen kantaa ruokasäkkiä. (Kuvaaja: Christian Farnsworth

Hiv:tä ja aidsia esiintyy eniten alueilla, joilla on pulaa ruoasta.

Laulu ja käsien taputus rytmittävät tanssia talon perustuksilla. Miehet houkuttelevat Evaa osallistumaan tanssiin ja koettavat vetää häntä mukaan ilonpitoon. Eva väistelee miesten ojentuvia käsivarsia ja yrittää vetäytyä syrjään. Taputusten tiivistyessä ja miesten maanittelun yltyessä Evan kasvot alkavat kuitenkin kääntyä hymyyn ja hän lähtee mukaan tanssiin. Hymy Evan kasvoilla paljastaa hänen nauttivan hetkestä.

Eva on yksi Tansanian puolestatoista miljoonasta hiv-tartunnan saaneesta ihmisestä. Hänen aviomiehensä kuoli aidsiin vuosia sitten, ja Eva huolehtii yksin seitsemästä lapsesta. Eva itse on langanlaiha ja hän on juuri palannut sairaalasta, jonne hänet vietiin taudin aiheuttamien kipujen takia. Siitä huolimatta hän jaksaa edelleen iloita ja nauttia elämästä. Vierailu uuden rakenteilla olevan talon perustuksilla nostaa selkeästi Evan mielialaa, vaikka takana on tuskainen matka kaupunkiin saamaan hoitoa.

Evan ja hänen perheensä tarina on esimerkki ruotsalaisen Ulf Boströmin dokumenttifilmistä Samaan aikaan Afrikassa, joka on kuvaus hiv/aids-tartunnan saaneista naisista. Dokumentissa tutustutaan nuorina leskiksi jääneisiin naisiin, joista useat elävät hiv-tartunnan kanssa, aidsin takia orvoiksi jääneisiin lapsiin ja yötä päivää työtä tekeviin ihmisiin, jotka yrittävät selvitä hiv:n ja aidsin aiheuttamista ongelmista.

Hiv:stä tai aidsista puhuttaessa ei useinkaan ajatella ruokaa tai ruuan merkitystä taudin vastaisessa taistelussa. Maailman terveysjärjestön WHO:n alaisen Unaidsin raportin mukaan hiv:tä ja aidsia esiintyy kuitenkin eniten alueilla, joilla on myös pulaa ruoasta. Maailman elintarvikeohjelman WFP:n mukaan ruoka on ensimmäinen puolustuskeino tautia vastaan, vaikkei se voikaan tarjota ratkaisua ongelmaan.

Evan haaveena on elää niin pitkään, että hän näkee nuorimman lapsensa käyvän ala-asteen loppuun. Kun WFP jakaa ruoka-apua Evan kaltaisille ihmisille, tarkoituksena on juuri pidentää hiv/aids-tartunnan saaneiden ihmisten elämää, jotta he voivat jatkaa työntekoa, rahan ansaitsemista ja näin ollen perheidensä elättämistä. Ilman kunnollista ravintoa tauti etenee nopeasti ja voimakkaammin.

Tartunnan saaneet ihmiset menettävät nopeasti painoa ja sen mukana voimansa. Kunnollisen ravinnon avulla pyritään pitämään muut mahdolliset tartunnat loitolla, samoin kuin sairauden aiheuttama laihtuminen ja sitä myötä heikentynyt vastustuskyky.

Lääkkeitä vain harvoilla

Vain viidellä prosentilla kehitysmaissa elävistä hiv-tartunnan saaneista ihmisistä on mahdollisuus antiretroviraalilääkkeisiin. Mahdollisuudet lääkehoitoihin ovat minimaaliset, ja jos lääkkeitä olisikin saatavilla, kyse on usein pelkästään antibiooteista. Lisäksi on huomattava, että kun ihminen kärsii aliravitsemuksesta, lääkkeiden teho ei vastaa niille asetettuja odotuksia.

Kun hiv-tartunnan saaneet vanhemmat ovat kunnossa ja pystyvät pitämään huolta muusta perheestä, lapset voivat jatkaa koulunkäyntiä ja hankkia itselleen koulutuksen. Jos lapsille tarjotaan koulussa ruokaa, he saavat ainakin yhden ravitsevan aterian koulupäivän aikana, he pysyvät paremmin koulussa, ja koulutuksen avulla he voivat välttää nälän ja köyhyyden kierteen ja hiv-tartunnan.

Tutkimusten mukaan lyhyelläkin koulutuksella on merkitystä, sillä esimerkiksi peruskoulun käyneet tytöt synnyttävät vähemmän lapsia kuin kouluja käymättömät tytöt, heillä on terveemmät perheet ja he lähettävät todennäköisemmin omatkin lapsensa kouluun.

WFP:n pääjohtaja James Morris onkin sanonut, että lasten saaminen kouluihin ja ruoan tarjoaminen koulupäivän aikana antaa lapsille toivoa ja auttaa heitä näkemään elämässään mahdollisuuksia.

Uganda myönteinen esimerkki

Ugandassa hiv- tai aids-tartunnan saaneiden ihmisten määrä on vähentynyt 70 prosenttia kuluneen kymmenen vuoden aikana. Syinä tähän huomattavaan laskuun voidaan nähdä selkeät ja aikaiset varoitussignaalit, avoin keskustelu hiv:stä ja aidsista, tabujen murtaminen sekä ihmisten selvästi muuttunut seksuaalikäyttäytyminen. Uganda on yksittäinen esimerkki siitä, että aidsia vastaan voidaan taistella tehokkaasti.

YK:n vuonna 2000 asettamien vuosituhattavoitteiden mukaan hiv:n ja aidsin leviäminen ja tartuntojen kääntäminen laskuun tulisi saavuttaa vuoteen 2015 mennessä. Tällä hetkellä maailmassa elää noin 40 miljoonaa hi-viruksen tartuttamaa ihmistä ja miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa on kuollut tautiin. Tavoitteiden saavuttaminen aikataulussa näyttää vaikealta, jollei lähes mahdottomalta.

Totuus on, että terveyteen, koulutukseen ja ravitsemukseen liittyvät ongelmat ovat Afrikan köyhissä maissa valtavat. Hiv:n ja aidsin vaikutukset ovat olleet rajuja erityisesti alueilla, joilla elintarvikepula on suuri ja ihmiset kärsivät nälästä.

"Emme voi antaa hiv/aids -tartunnan saaneille ihmisille toivoa parantumisesta, mutta voimme antaa heille aikaa", James Morris sanoo. Tämä ylimääräinen aika saattaa antaa esimerkiksi Evalle mahdollisuuden nähdä nuorimman lapsensa saattavan koulunsa loppuun.

 

Kirjoittaja työskentelee WFP:n Pohjoismaiden tiedotustoimistossa Kööpenhaminassa.


Aids-tietoa eteläisestä Afrikasta

- Vuoteen 2020 mennessä 20 prosenttia eteläisen Afrikan maanviljelijöistä kuolee aidsiin.
- Afrikassa on 11 miljoonaa aidsorpoa. Suurin osa ei koskaan ehtinyt oppia vanhemmiltaan, kuinka ruokaa viljellään ja valmistetaan.
- Antiretroviraalilääkkeet eivät ole riittävän tehokkaita, jos potilas ei saa kunnollista ravintoa. Lääkkeet pitäisi ottaa täyteen mahaan.
- Hiv ja nälkä muodostavat noidankehän: aliravitsemus kiihdyttää viruksen etenemistä potilaan kehossa, hiv pahentaa aliravitsemusta.
- Ruoka-apu pidentää hiv-tartunnan saaneiden elämää, jolloin myös maanviljelytaidot siirtyvät seuraavalle sukupolvelle.
- Hivenaineiden antaminen raskaana oleville hiv-positiivisille naisille kasvattaa vauvojen syntymäpainoa.

 

Lähteet: WFP, Unicef

Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2005


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!