Ihmisoikeudet propagandan välineenä

NäkökulmatIhmisoikeudetEurooppaLänsi-EurooppaSuomi

 

 Kuva: Alexis Kouros. (Kuvaaja: xxx_nimi_tähän)
 

On taas se aika vuodesta, jolloin Yhdysvallat julkaisee ihmisoikeusraporttinsa. Tänä vuonna ei sen julkaisupäivää tarvinnut siirtää. Saattaa sen sijaan olla, että sitä sun tätä skandaalia on estetty pääsemästä mediaan samoihin aikoihin.

Raportti julkaistiin helmikuun 28. päivänä. Seuraavana päivänä Baghdadin Bab al-Mu’azzamin alueella, Irakin terveysministeriön rakennuksessa oli lehdistötilaisuus, johon osallistuivat parinkymmenen irakilais- ja kansainvälisen median edustajat, muun muassa Washington Post -lehden toimittaja. Väliaikaishallituksen asettama terveysministeriö oli aiemmin määrännyt tohtori Khalid Ash-Shaykhalin tutkimaan Fallujan kaupungin terveystilannetta ja nyt hänen raporttinsa oli valmis.

"Yhdysvallat on käyttänyt kansainvälisesti kiellettyjä aseita hyökätessään Fallujaan: hermokaasua, kemiallisia aseita, napalmia ja mahdollisesti jopa pienoisydinaseita", sanoi Ash-Shaykhalin, jonka tutkimusryhmä oli löytänyt kaupungista tusinoittain kuolleita koiria, lintuja ja kissoja sekä sulaneita ruumiita.

Fallujan hyökkäyksen aikana ja heti sen jälkeen vallinnut raskas hiljaisuus ja itsenäisen median poissaolo konfliktista oli jo selkeä viite siihen, ettei mitään reilua ja inhimillistä operaatiota ollut odotettavissa. Omaa miestappiotaan vähentääkseen Yhdysvaltain armeija pyyhkäisi mielummin koko kaupungin asukkaat maan pinnalta, keinolla millä hyvänsä, samoin kuin se on aiemmin tehnyt Vietnamin ja Japanin sodissa.

Napalmin käyttö kiellettiin kansainvälisesti Vietnamin sodan aikana. Tuolloinkin vasta sen jälkeen, kun maailma näki kuvan palaneesta alastomasta pikkutytöstä, jonka iho roikkui kuin repeytynyt vaate. Silloin maailma huomasi, että napalm on julma ase ja sen käyttö on estettävä. Samalla Yhdysvallat oppi, ettei tiedotusvälineitä pidä päästää seuraamaan sodankäyntiä, paitsi hallitusti sotilaiden valvonnassa.

Vietnamissa syntyy edelleen vammaisia lapsia Agent Orangen ja muiden amerikkalaisten käyttämien kemikaalien takia. Myös Irakissa tulee syntymään epämuodostuneita lapsia uraaniammusten ja muiden kemiallisten ja radioaktiivisten aseiden aiheuttamien ympäristösaasteiden takia vielä vuosia.

Ensimmäinen kysymys, jonka vuosittainen ihmisoikeusraportti herättää, on se, miten Yhdysvallat edes kehtaa julkaista raporttia muun maailman ihmisoikeustilanteesta. Valtio, joka on perustanut Guantánamon leirin, on vastuussa Abu Ghraibin kidutuksista ja on surmannut pelkästään Irakissa yli 10 000 siviiliä. Valtio, jonka vankilat ovat täynnä mustia. Valtio, jossa yhä teloitetaan vammaisia. Valtio, joka ei allekirjoita merkittäviä kansainvälisiä oikeudenmukaisuutta parantavia sopimuksia.

Totuttuun tapaanhan raportissa ei puhuta sanaakaan Yhdysvaltain omasta ihmisoikeustilanteesta. Tähän kritiikkiin ulkoministeriön ihmisoikeusedustaja Michael Kozak vastaa: "Sellainen (raportti) ei olisi ollenkaan luotettava!"

Yhdysvaltain raportissa käsitellään luonnollisesti vihollismaita, kuten Pohjois-Koreaa, Syyriaa, Irania ja Valko-Venäjää. Viholliset saavat ihmisoikeustilanteestaan odotetusti ja ansaitustikin huonot arvosanat, mutta sellaisetkin liittolaiset kuten Israel ja Turkki miltei kiitosta.

Vladimir Putin varoitti äskettäin, ettei Venäjää saa lyödä ihmisoikeuksien kepillä. Kiina, joka on vakiintuneesti Yhdysvaltain raportin musta lammas, iskee tätä nykyä takaisin julkaisemalla oman arvionsa Yhdysvaltain ihmisoikeustilanteesta. Se julkaistiin juuri ennen Yhdysvaltain raporttia. Irakin ja Afganistanin julmuuksien lisäksi Kiina osoitti George W. Bushin hallituksen kykenemättömyyden hoitaa oman maansa ongelmia, kuten köyhyyttä, korkeaa rikollisuutta ja rasismia.

Ihmisoikeuksien politisointi ja propagandasota eivät ole uusia asioita, mutta entisen puolustusministerin Donald Rumsfeldin käsissä ne saivat uusia käänteitä osana terrorisminvastaista sotaa. Vuonna 2002 hän antoi määräyksen propagandaosaston perustamisesta Pentagoniin. Osaston tehtävänä on ujuttaa vääriä tietoja jopa ystävällisten maiden tiedotusvälineisiin. Sen on määrä lähestyä sähköpostitse toimittajia ja yhteiskunnan johtohahmoja eri maissa ja antaa heille Yhdysvaltain vihollismaita alentavia vääriä tietoja.

Saattaa olla, että Yhdysvallat on jo voittanut paljon enemmän maailmassa tämän osaston ja perinteisten harhautus- ja kiihotustekniikoiden avulla kuin pommeilla ja aseilla. Libanonissa äsken tapahtuneet "punavalkoiset" Syyrian vastaiset mielenosoitukset, Ukrainan vaalien aikaiset "oranssit" kahakat ja Georgian niin sanottu "rose revolution" muistuttavat toisiaan liiankin paljon. Kaikissa on panostettu mediakuvaan ammattitasolla. Värikkäät liput ja poseeraukset; hyvin harkittuja kamerakulmia ja riittävä toisto eri tiedotusvälineissä: nämä kaikki viittaavat hyvin suunniteltuihin operaatioihin. Lisäksi näissä kaikissa Yhdysvalloille mieleinen henkilö tai aihe sai tukea. Bushin ja Rumsfeldin sormenjälki on ilmiselvä.

Ihmisoikeuksien väärinkäytöstä propagandavälineenä on paljon enemmän haittaa kuin eri maiden rikosten paljastamisesta on hyötyä. Itsenäisten ja riippumattomien kansalaisjärjestöjen tekemät kansainväliset ihmisoikeusraportit ovat aina tarpeellisia ja tervetulleita, mutta onko Yhdysvaltain kaltaisen maan laatimasta raportista mitään hyötyä? Ehkä! Jos niistä painettaisiin Afrikkaan ja Eurooppaan eri versiot: toinen paksulle paperille nuotion sytyttämiseksi ja toinen pehmeälle paperille wc:ssä käytettäväksi.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!