Maailmanparannuksen menestystarinoita

Teksti: Sini Kuvaja

NäkökulmatKehitysyhteistyöHankeKepaEurooppaLänsi-EurooppaSuomi

 

 Kuva: Sini Kuvaja. (Kuvaaja: xxx_nimi_tähän)
 

Unohtakaa Kankkulan kaivo!

Kehitysapua on suomittu 1980-luvun lopulta lähtien ankarasti. Kritiikki on saanut aikaan paljon hyvää. Tuskin mitään toimintaa arvostellaan, tutkitaan ja evaluoidaan nykyään niin paljon kuin kehitysyhteistyötä. Menneisyyden virheistä on opittu.

Epäonnistumisten ja vilunkijärjestöjen ruotiminen mediassa on vain ikävästi saanut monen keskivertosuomalaisen takaraivoon iskostettua vaarallisia ajatuksia: "Rahat menevät vääriin taskuihin" ja "Ei avusta ole mitään hyötyä".

Totta kai ongelmia esiintyy. Tällainen yksinkertaistaminen on kuitenkin yhtä epäoikeudenmukaista kuin tuomitsisi koko kylän yhden varkaan rötöksistä.

Maailmanparantajatkaan eivät ole erityisen hyviä röyhistämään rintaansa. Ongelmat, joiden kanssa painitaan, ovat niin mittavia, että usein katsotaan vain valtavaa edessä olevaa matkaa sen sijaan, että iloittaisiin saavutetuista virstanpylväistä.

Kehitysyhteistyön saavutukset eivät ole mediaseksikkäitä, sillä todelliset muutokset tapahtuvat hitaasti. Esimerkiksi Kepa on Mosambikissa tukenut naisjärjestö Forum Mulherin työtä jo kehitysjoukkojen aikana 1990-luvun alussa, ja yhteistyö jatkuu yhä. Nykyään naisjärjestö on vahva lobbari, joka ajoi sitkeästi viisi vuotta uutta perhelakia Mosambikiin.

Viime vuonna tasa-arvoa lisäävä perhelaki vihdoin hyväksyttiin. Uudella lailla on monia ansioita. Mosambikin naisilla on nyt laillinen oikeus harjoittaa itsenäisesti ammattia, avioliitto on puolisoiden eikä sukujen sopimus, ja tyttöjen alin mahdollinen avioliiton solmimisikä nousi neljästätoista kahdeksaantoista. Seuraavaksi Forum Mulher keskittyy edistämään perheväkivallan kriminalisointia.

Kepa viettää tänä vuonna 20-vuotissyntymäpäiviään. Mosambikin naisten aseman kohentumisen lisäksi vuosien varrelta löytyy monia menestystarinoita. Mosambikissa on pystytty merkittävästi kohentamaan vammaisten asemaa. Nicaraguassa Kepa oli vahva tukija paikallisille järjestöille niiden ajaessa vuonna 2003 läpi historiallisen lain alkuperäiskansojen maanomistusoikeuksista. Osana isoja kansainvälisiä liikkeitä Kepa on ollut menestyksekkäästi mukana vaatimassa köyhien kehitysmaiden velkojen mitätöimistä ja kaatamassa MAI-sopimusta. Saatiinpa Fortumkin vuonna 2000 vetäytymään hiilivoimalahankkeesta, joka uhkasi yhtä Thaimaan kauneimmista rannoista.

Joskus käänteentekeviä asioita voi tapahtua sattumaltakin. Kehitysmaa-aktiivi Jaana Airaksinen toi Kepan syntymäpäiväjuhlilla esiin, kuinka Kepa on järjestöjä verkostoimalla välillisesti vaikuttanut niin WTO:n Seattlen ministerikokouksen kaatamiseen kuin Maailman sosiaalifoorumin järjestämiseen Intiassa, minkä Airaksinen arveli vaikuttaneen Intian parlamenttivaaleihin ja sitä kautta koko Etelä-Aasian tilanteeseen.

Tässä on vain muutama tähtihetki Kepan vuosilta. Arviolta ainakin 300 muutakin suomalais- järjestöä tekee kehitysyhteistyötä, kehityspoliittista vaikuttamistyötä tai kansainvälisyyskasvatusta. Maailman joka kolkalta löytyy näihin järjestöihin liittyviä menestystarinoita.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!