Pupusoita ja paputahnaa

Teksti: Heli Aaltonen

KulttuuriRuokaAmerikkaLatinalainen AmerikkaKeski-AmerikkaEl Salvador

Kuva: Pupusoita tehdään. (Kuvaaja: Riku Laukkanen

Salvadorilaisten kansallisruokaa ovat ehdottomasti pupusat. Jos ei niitä ehdi valmistaa kotona, voi ostaa tuoreet pupusat katukeittiöstä tai mennä oikein pupuseriaan syömään.

Suomessa en ole nähnyt vielä ainuttakaan pupuseriaa, joten on parasta opetella tekemään pupusansa itse. Turun arkkihiippakunnan opintomatkaryhmäläiset saivat tammikuussa osallistua El Salvadorin pääkaupungissa San Salvadorissa “pupusa-työpajaan", jonka pitivät emännät Maritza ja Maria Luisa luterilaisen kirkon vierastalossa Casa Concordiassa.

Taikinaan tarvitaan riisi- tai maissijauhoja, vettä ja vähän suolaa. Emännät suosivat riisi-jauhoja, koska sen avulla taikina pysyy paremmin koossa. El Salvadorissa kasvatetaan omaa riisiä, joka ei tarvitse kasvaakseen yhtä kosteita peltoja kuin Aasiassa. Taikinasta vaivataan käsin sopivan paksuinen, mieluiten isossa kolhiintuneessa kattilassa.

Pupusan sisään tehdään erilaisia täytteitä: juustoraastetta, kesäkurpitsaraastetta, keitetyistä ruskeista pavuista tehtyä tahnaa tai paistettua jauhelihaa. Juusto ja kesäkurpitsat raastetaan karkeaksi raasteeksi, sekoitetaan käsin pehmeiksi ja niihin lisätään vähän öljyä ja suolaa.

Kun taikina ja täytteet ovat valmiina, alkaa pupusoiden valmistamisen vaativin osuus. Käsiin otetaan öljyä ja kylmää vettä ja sitten taikinaa pienen pikkupullan verran käteen. Se pyöritellään pyöreäksi, painetaan sormella syvennys ja laitetaan koloon täytettä. Sitten vedetään pallo taas umpeen niin, ettei täytettä näy.

Sen jälkeen taikinapallo taputellaan litteäksi ja pyöreäksi ja heitellään sitä kädestä toiseen.

Lopuksi pupusa laitetaan paistumaan suoraan isolle levylle. Iso paistinpannu ajanee saman asian, kesällä muurinpohjapannu voisi sopia hyvin tähän puuhaan. Pupusa paistetaan molemmin puolin. Valmiina pupusa näyttää vaalealta, mutta paiston jäljiltä tummapilkkuiselta.

Pupusat voi syödä sellaisenaan tai laittaa päälle salsakastikkeita. Niiden kera voi myös syödä keitettyjä ruskeita papuja kokonaisina tai tehosekoittimessa tahnaksi tehtynä, munakasta, paistettuja banaaneja tai keitettyjä vihanneksia.

Paputahnaa varten keitetään isossa kattilassa ruskeita papuja ja laitetaan keitinnesteen kanssa tehosekoittimeen. Seos kaadetaan kattilaan tai pannuun, jonka pohjalle on lorautettu öljyä. Seos keitetään kokoon ja maustetaan salsakastikkeella ja suolalla.

Kuva: Banaaneita paistumassa pupusoiden täytteeksi. (Kuvaaja: Riku Laukkanen

Paista banaaneja pupusojen lisukkeeksi.

Paistetut banaanit valmistetaan mieluiten ruokabanaaneista eli platano-banaaneista. Tavalliset banaanit ovat makeampia. Banaanit friteerataan molemmin puolin ja valmiit banaanit peitellään banaaninkuorilla lautaselle, jolla ne pysyvät lämpiminä.

Munakas valmistetaan näin: pilko sipuli ja paista se öljyssä. Lisää pannulle munamaitoseos viidestä kananmunasta, maidosta ja suolasta. Sekoittele munakasta pannulla silloin tällöin.

Tämän jälkeen annokset kootaan lautasille ja syödään heti. Varsinkin papuseos on parhainta lämpimänä. Papujen viereen lautaselle voi lisätä paksua kermaa tai makeuttamatonta kermavaahtoa.

Keskiluokkaiset salvadorilaiset vaihtavat välillä pupusat ja pavut pizzoihin ja hampurilaisiin ja menevät juhlistamaan perhetapahtumia uusiin Pizza Huteihin tai McDonaldseihin. Hinnat niissä ovat lähes samaa luokkaa kuin Suomessa. Noin 50 dollaria kuussa tienaavalla kotiapulaisella on länsimaisiin pikaruokaloihin harvoin varaa.

Puhdas juomavesi on myös pakko ostaa. Siksi köyhät joutuvat juomaan vettä, jossa on muun muassa ympäristömyrkkyjäämiä. Helmikuun alussa El Salvadorin maaseudulla oli useilla alueilla ripuliepidemioita, joista kärsivät eniten lapset.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!