Näkökulmat

Uutisia kehitysmaista

 

 
Kuva: Peik Johansson. (Kuvaaja: xxx_nimi_tähän)

 

Mitkä tapahtumat ja ilmiöt niin sanotuissa kehitysmaissa ovat niin merkittäviä ja kiinnostavia, että ne ylittävät uutiskynnyksen täällä kaukaisessa Suomessa? Jottei jäätäisi pelkkien ennakkoluulojen vangiksi, päätin tutkia asiaa, Helsingin Sanomista.

Huhtikuussa viikolla 15 Hesarissa julkaistiin laskelmieni mukaan kaikkiaan 238 juttua tai palstaa, joissa mainittiin jokin kehitysmaaksi luokiteltu maa, alue, paikkakunta tai tällaisen maan kansalainen.

Ulkomaiden tapahtumista kertovat varsinaiset uutisjutut julkaistaan yleensä tietysti ulkomaansivuilla, mutta kaikista kehitysmaamainintoja sisältävistä jutuista tai palstoista suurin osa (72 prosenttia) löytyi kuitenkin muualta lehdestä: talous- tai urheilusivuilta, sääsivulta tai tv-ohjelmatiedoista.

Niinpä Buenos Airesin lämpötila mainittiin joka lehdessä kahteen kertaan ja Guillermo Corian tennisotteluiden tuloksiakin oli melkein päivittäin. Paljon muuta Argentiinasta ei sitten kerrottukaan. Joka toisessa kehitysmaajutussa mainittiin sen sijaan Kiina, Indonesia, Irak tai Intia.

Kiinan osuus kaikista kehitysmaajutuista oli 20 prosenttia, ulkomaansivujen kehitysmaajutuista 32 prosenttia, taloussivujen kehitysmaajutuista 50 prosenttia ja pääkirjoitusten kehitysmaamaininnoista 65 prosenttia.

Kymmenessä Kiina-jutussa kerrottiin Japanin-vastaisista mielenosoituksista, neljässä jutussa kemiantehtaan päästöistä vihastuneiden kyläläisten mellakoista, ja kolmessa jutussa puhuttiin kiinalaisesta autofirmasta, joka suunnitteli brittiläisen Roverin autotehtaan ostamista.

Viikon kehitysmaajutuissa useimmin mainittu henkilö oli Vantaalla Aceh-neuvotteluja isännöinyt Martti Ahtisaari. Kakkostilasta kilpailivat George W. Bush ja Israelin pääministeri Ariel Sharon. Useimmin mainittu kehitysmaan kansalainen oli YK:n pääsihteeri, ghanalainen Kofi Annan.

Vapaa Aceh -liike mainittiin 42 kertaa, al-Qaida 19 kertaa, Amnesty International kahdeksan kertaa.

Kehitysmaamainintoja sisältäneissä jutuissa eniten suoria sitaatteja oli helsinkiläiseltä Meiran kahvinpaahtajalta, joka oli vieraillut kahvitilalla Nicaraguassa.

Kehitysmaavalokuvia oli 33, eniten Intiasta ja Kiinasta. 19 kuvassa oli miehiä, 11:ssä naisia. Miehet olivat useimmiten mielenosoituksessa, naiset töissä sukkatehtaalla, ostoksilla tai kotona vauvan kanssa. Kuvissa oli myös yhdysvaltalaisia sotilaita Irakissa sekä Tansaniassa valokuvattu kirahvi.

Selvästi kielteisiä uutisia oli 94. Sota, väkivaltaisuudet ja terrorismi olivat aiheena 24 jutussa, luonnonkatastrofit, taudit ja onnettomuudet 13 jutussa. Skandaalit ja korruptio olivat uutisina kuudesti.

Viikon kehitysmaauutisissa kuoli 1,3 miljoonaa ihmistä, 10 508 pidätettiin, 7 000 tuomittiin kuolemaan, 544 katosi, 400 joutui sairaalahoitoon, 200 otettiin panttivangiksi ja miljoona ”on voinut saada hiv-tartunnan” verikauppaskandaalissa Kiinassa.

Ulkomaansivujen ainoa selvästi myönteinen kehitysmaauutinen kertoi Intian ja Pakistanin krikettiottelusta ja maiden välisten suhteiden paranemisesta.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 5/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!