Resepti Café Kehityksestä

Nämä lisukkeet sopivat paistetun lihan, kanan tai kalan seuraksi, toki myös syötäviksi sellaisinaan. Jos paistat lihat palmuöljyssä, saat niihin aidon aromin.

 

Samiran tomaattikastike

öljyä paistamiseen

2 kg tomaatteja

1-2 vihreää paprikaa

pari sipulia

suolaa

Pilko kaikki aineet. Paista sipulit öljyssä, lisää muut vihannekset. Keitä miedolla lämmöllä vähintään 20 minuuttia. Kastikkeesta tulee sitä maukkaampaa, mitä pitempään se hautuu.

Matoke na maharagwe – jauhobanaaneja ja papuja

ruskeita papuja

jauhobanaaneja matoke (näitä banaaneja saa etnokaupoista yleensä joitakin kertoja vuodessa, kysy kaupasta)

vettä

suolaa

Liota ja keitä pavut ohjeen mukaan. Kiehauta toisessa kattilassa runsaasti vettä. Lisää kuoritut ja pilkotut banaanit. Lisää keitetyt pavut ja hauduta noin puoli tuntia. Mausta suolalla. Valmis banaani-papumuhennos on kiinteää ja melko kuivaa.

Vihanneshöystö

öljyä paistamiseen

5-6 porkkanaa

2 vihreää paprikaa

2-3 sipulia

keräkaalia

suolaa

1 limetin mehu

Leikkaa porkkanat pitkiksi suikaleiksi. Raasta kaali. Pilko paprikat ja sipulit kapeiksi suikaleiksi. Paista porkkanat, paprikat ja sipulit pehmeiksi pannulla ja lisää kaaliraaste sekä vähän suolaa. Purista joukkoon yhden limetin mehu.

Mchicha – pinaattia

tuoretta pinaattia

sipulia

Pese pinaatti huolella ja pilko veitsellä pieneksi. Paloittele sipuli. Kuullota sipuli pannulla öljyssä. Ravistele pinaatti kuivaksi ja lisää pannulle. Paista noin neljä-viisi minuuttia, kunnes pinaatti on pehmeää.

Ugali eli maissipuuro

Suomesta ei saa sellaista maissijauhoa, joka soveltuisi ugaliin. Suomen tansanialaiset valmistavatkin ugalinsa mannasuurimoista.

3 dl mannasuurimoita

1 l vettä

1 tl suolaa

Lisää mannasuurimot kiehuvaan veteen. Keitä ne sakeaksi puuroksi. Lado kypsä puuro kulhoon, painele se kulhon muotoon ja kumoa vadille. Ota puurosta käsin sopivia kimpaleita, pyörittele palloksi ja kasta tomaattikastikkeeseen.

Riisi

ruokaöljyä

1 porkkana

4 dl riisiä

vettä riisin keitto-ohjeen mukaan

Viipaloi porkkana ja paista viipaleet öljyssä. Lisää riisi ja vesi. Keitä noin 10-20 minuuttia riisilajikkeesta riippuen.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!