Auringonlaskun ratsastajat

Ratsastaminen luonnon helmassa valkoisella hiekkarannalla on jokaisen hevoshullun unelma.

Teksti: Kirsi Salonen

YmpäristöAfrikkaEteläinen AfrikkaMalawi

Ratsastusta Malawijärvellä (Kuv: Kirsi Salonen) Hevoset vaihtavat levottomasti jalkaa, ja ratsastajat säätelevät jalustinhihnojaan lähtökäskyä odottaessaan. Ratsastusretki Malawi-järven rannoilla on alkamassa. Jokaisen pienen hevoshullun tytön unelma villistä laukasta valkoisella hiekkarannalla on käymässä toteen. Unelmaa ei juurikaan varjosta se, etten ole enää pieni hevoshullu eikä hevoseni uljas musta ori, vaan pieni mutta pirteä poni.

Hevosharrastajat ovat Malawi-järven rannoilla vielä suhteellisen harvinainen asiakaskunta. Vesiurheilu on tämän Afrikan suurimpiin kuuluvan järven varsinainen valttikortti. Köyhäkin sukeltaja pääsee Malawissa pinnan alle, sillä hinnat ovat maailman sukelluskohteiden häntäpäästä. Malawi-järvessä ei ole koralleja eikä haita, mutta Maailman luonnonsäätiön mukaan sen vesissä elää enemmän kalalajeja kuin missään muussa maailman järvessä. Malawin värikkäitä pikkukaloja lennätetäänkin maasta eurooppalaisia akvaarioita koristamaan.

Vesiurheilijoiden suosimiin rantakohteisiin verrattuna ratsastusretki on kuin hyppy toiseen todellisuuteen. Taakse jäävät auringonpalvojat ja rantabaarit, joissa kovaäänisistä tulvii tuore popmusiikki. Ratsukoiden reitti kulkee läpi kylien, koulujen ja peltojen. Ratsastuksen ohella pitää keskittyä vilkuttamaan polun reunoilla ratsukoiden etenemistä seuraaville lapsille. Hevonen on harvinainen näky näillä seuduilla.

"Koko Malawissa on vain 260 hevosta. Omat kaksikymmentä hevostani olen käynyt ostamassa Zimbabwesta", kertoo vuosia hevosretkiä vetänyt John. Iso-Britanniasta alunperin kotoisin oleva hevosmies haaveilee seuraavaksi aloittavansa polocrossen, naapurimaissa suositun hevospoolon muodon, peluun Malawissa.

Iltapäivän aurinko on kuuma, ja reippaasta ravista nousee mahtava pölypilvi. Sateiden alkuun ei ole kauaa, ja maa kaipaa kipeästi vettä. Kansainvälisessä mediassa paljon huomiota saanut Malawin nälänhätä ei näy järven vehreällä lähialueella. Kuivuutta hyvin kestävä kassava on tämän alueen tärkein ruokakasvi, ja pellot kukoistavat viime sadekauden oikuista huolimatta.

Valitettavasti järviseudun asukkaat ovat niitä harvoja onnekkaita, joilla on vielä satoa korjattavana. Maan eteläosasta kantautuu jatkuvasti uutisia nopeasti heikkenevästä ruokatilanteesta.

Ratsastusretkille osallistuu usein perinteisten interreilaajien ja reppumatkalaisten kaukaisia serkkuja, jotka ylittävät Afrikan mantereen busseissa tai kuorma-autojen lavoille rakennetuissa erityisissä "overland"-rekoissa. Samassa seurueessa kanssani on nuoria rekkamatkalaisia Britanniasta ja Australiasta.

"Tämäntyyppinen matkailu sopii minulle, koska minun ei tarvitse suunnitella mitään itse ja näen silti parhaat palat Afrikasta", toteaa yksi matkailija. Hän tietää vain, että reitti kulkee Nairobista Kapkaupunkiin. Muista pysähdyspaikoista hänellä ei ole varmuutta. Pakettimatkojen viehätys onkin juuri helppoudessa ja iloisessa yhdessäolossa.

Kohta polku viettää alaspäin, ja järvi siintelee edessä syvän sinisenä. Vastarantaa ei näy horisontissa. On vaikea uskoa, ettemme ole meren rannalla. Pian ratsukot kävelevät aaltojen rajassa valkoisella hiekkarannalla, ohi työpäiväänsä päättelevien kalastajien ja rannalle peseytymään tulleiden naisten.

Laukkaaminen olisi hankalaa pehmeässä hiekassa, mutta unelman voidaan katsoa toteutuneen. Retki päättyy tyttökirjamaisesti, kun hikisiltä ja pölyisiltä hevosilta riisutaan satulat, ja yhtä hikiset ratsastajat kuorituvat kypäristään. Kymmenen ratsukkoa polskuttaa iloisesti aaltoihin laskevan auringon luodessa viimeisiä säteitään veden pintaan.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 3/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!