Pahoja ja pahoja ihmisiä

Entä jos kortit olisikin jaettu toisin?

Teksti: Lauri Haapanen

NäkökulmatKehitysyhteistyöEurooppaLänsi-EurooppaSuomi

Suuri on suurta, jos sen rinnalle asetetaan jotain pienempää. Pitkä on pitkä pätkään verrattuna, ja jotta voi olla pahoja ihmisiä, täytyy olla myös hyviä.

Maailmassa on tänä päivänä riittävästi ruokaa, jotta kenenkään ei tarvitsisi nähdä nälkää. Ja silti maailmassa kuolee 25 000 ihmistä nälkään joka päivä.

Me pohjoisen pahat ihmiset elämme leveästi emmekä ole valmiita auttamaan kovaa kokevia etelän köyhiä, jos se on euronkaan vertaa itseltämme pois. Etelän hyvät ja viattomat joutuvat siis kärsimään meidän itsekkyytemme tähden.

Syyllisyyden iskiessä tapaan ajatella asiaa toisinpäin:

Jos me suomalaiset emme asuisikaan syrjässä kaikesta, kaukana mannerlaattojen reunoista ja niin kylmässä, etteivät täällä tauditkaan elä. Jos tunteitamme kuumentaisikin jokin vielä vahvempi usko kuin se, joka velvoittaa kirkkoon joka joulu. Jos meitä olisi paljon mutta meiltä puuttuisi ruoka ja juoma ja kaikki muu.

Jos kortit olisi jaettu toisin, auttaisivatko etelän rikkaat ja hyvinvoivat meitä pohjoisen surkeita? Olisivatko he valmiita antamaan vaikkapa 20 euroa kuussa, vajaat puoli prosenttia keskimääräisestä  2 400 euron kuukausiansiostaan hyväntekeväisyyteen? Me suomalaiset söisimme lunta, mutta etelän rikkaat epäilisivät avun perillemenoa - ja päättäisivät sen vuoksi olla antamatta euroakaan.

Näin se ikävä kyllä saattaisi mennä, ihmisiähän me kaikki olemme. Maailma lienee paha ja epäreilu paikka - meidän hyväksemme.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 3/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!