Maailma paloina

 

Chiliä norsun karkotukseen

Afrikannorsun poikanen murkinoi (Kuva: Lauri Haapanen) Norsut käyttävät jopa 16 vuorokaudesta syömiseen. Kenia. Pelloille syömään rynnivät norsut aiheuttavat suurta tuhoa jo valmiiksi kuivuudesta kärsiville viljelyksille. Kenian Laikipiassa maanviljelijät yrittävät häätää nälkäisiä elefantteja mailtaan luonnonmenetelmällä. Viljelijät käyttävät jättivegaanien karkottamiseen chilitahnaa, jolla he voitelevat viljelysmaitaan ympäröivät aidat.

Chilitahnan hyödyllisyydestä norsukarkottimena ei vallitse yksimielisyyttä. Chilitahnan lisäksi norsujen häätämiseen käytetään muun muassa pippureilla roimasti maustettua lehmänlantaa, joka sytytetään tuleen, kun norsut ilmaantuvat näköpiiriin.

Kärsäkkäiden ruokahalu on häkellyttävä: Päivässä ne pistävät poskeensa yli kaksisataa kiloa kasvisravintoa.

 

Väestö kasvaa, metsä hupenee

Metsää Ugandasta (Kuva: Fao/R.Faidutti) Uganda. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana Ugandan metsäpinta-alasta on kadonnut reilu neljännes, raportoi YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO. Vuosittain metsistä hupenee kaksi prosenttia.

Vielä toistaiseksi Ugandan pinta-alasta lähes neljännes on puiden peitossa, mutta voimakas väestönkasvu vaatii maatalousalan ja ruokatuotannon lisäämistä. Maatalouteen käytettävissä olevan maan määrä asukasta kohden on hakkuista huolimatta laskussa, ja vuonna 2025 sen arvioidaan olevan enää kolmasosa vuoden 1991 tasosta.

Ugandan metsiä ei uhkaa pelkästään kasvava viljelyalan tarve. Metsien ryöstöhakkuut ovat tavallisia, ja puuta käytetään yleisesti myös polttoaineena.

 

Lääkkeet entistä useamman hiv-positiivisen ulottuvilla

Geneve. Entistä useampi maailman yli 40 miljoonasta hiv-tartunnan saaneesta saa lääkitystä, joka auttaa pitämään tartunnan kurissa. Silti vielä on tehtävä paljon, ennen kuin lääkkeet ovat kaikkien ulottuvilla, todetaan Maailman terveysjärjestö WHO:n raportissa, joka arvioi järjestön oman 3 by 5 -aloitteen tuloksia.

WHO lanseerasi joulukuussa 2003 kunnianhimoisen kampanjan, jonka tavoitteena oli saada vuoteen 2005 mennessä lääkitys kolmelle miljoonalle sitä tarvitsevalle kehitysmaassa asuvalle hiv-positiiviselle. Tavoiteltuun 3 miljoonaan ei päästy, mutta 1,3 miljoonaan kuitenkin. Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa on lääkitystä saavien määrä kahdeksankertaistunut parissa vuodessa. Nyt joka kuudes saa tarvitsemansa lääkkeet.

Parhaat tulokset Saharan eteläpuolisessa Afrikassa nähtiin maissa, jotka ovat tulotasoltaan reilusti alueen keskiarvon yläpuolella: Botswanassa ja Namibiassa. Vaikka neljännes alueella hiv-lääkitystä saavista asuu Etelä-Afrikassa, silti lääkitys on maassa vain joka viidennen sitä tarvitsevan ulottuvilla. Köyhemmistä maista vain Ugandassa onnistuttiin nostamaan lääkitystä saavien määrää 50 prosenttiin sitä tarvitsevista.

Suurimmaksi kapulaksi ohjelman rattaissa osoittautui infrastruktuuri. Köyhimmissä valtioissa terveydenhuollon kattavuus ja taso on sellaisella tolalla, ettei jatkuvaa seurantaa vaativan lääkityksen jakaminen aina onnistu. Osa varoista onkin suunnattu terveydenhuollon perusrakenteiden parantamiseen.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö muistutti raportin julkaisun jälkeen, ettei lääkkeiden saatavuus ole vielä taattua. Varsinkin uudempien hiv-lääkkeiden hinta on yhä niin korkea, ettei niiden käyttö köyhimmissä maissa ole mahdollista. Patenttisäännökset estävät alkuperäislääkettä halvempien niin sanottujen geneeristen lääkkeiden tuottamisen, järjestö muistuttaa. Geneerisissä lääkkeissä vaikutusaineet ovat samat kuin alkuperäislääkkeissä, mutta niiden hinnat ovat yleensä huomattavasti patentilla suojattuja lääkkeitä edullisempia.

 

Maakiistat äityvät karkotuksiin

Guatemala. Maakiistoihin liittyvät pienviljelijöiden väkivaltaiset karkotukset ovat lisääntyneet Guatemalassa, kertoo Amnestyn maaliskuun lopussa julkaisema raportti. Vuonna 2005 karkotuksia toimeenpantiin yli tuhat, kun niitä vuonna 2004 oli noin 900. Karkotusten yhteydessä pienviljelijöiden koteja on tuhottu ja karkotuksia vastaan protestoineita on jopa tapettu ilman, että syyllisiä on rangaistu.

 

Ex-Nokia-johtaja Planin pääsihteeriksi

Suomi. Nokian entinen johtaja Riitta Weiste, 55, aloitti kehitysyhteistyöjärjestö Plan Suomi Säätiön pääsihteerinä 2. toukokuuta.

”Uskon, että maailmassa tapahtuu muutos parempaan, jos panostamme lasten elämän olosuhteiden ja koulutusmahdollisuuksien parantamiseen ja paikalliseen vaikuttamiseen”, sanoo yritysten yhteiskuntavastuusta väitöskirjaa tekevä Weiste.

”Kummitoiminnan kautta kehitysyhteistyöasiat voidaan tehdä helpommin ymmärrettäviksi ja tuoda kehitysmaiden arki lähelle tavallista ihmistä.”

Vuonna 1937 perustetun kehitysyhteistyöjärjestö Planin toiminta alkoi Suomessa 1998. Planin tavoitteena on parantaa kehitysmaiden lasten elämänlaatua, ja sen pääasiallisia rahoittajia ovat yksityiset, kummitoiminnassa mukana olevat henkilöt, joita on Suomessa jo yli 27 000.

 

Vankeutta sikiöseulonnoista

Intia. Intialainen lääkäri Anil Sabhani ja hänen avustajansa on tuomittu kahden vuoden vankeusrangaistukseen valikoivien aborttien tekemisestä. Tuomio on ensimmäinen laatuaan Intian historiassa, vaikka vankeusrangaistuksen mahdolliseksi tehnyt laki on ollut voimassa kaksitoista vuotta. Sabhani selvitti sikiön sukupuolen ultraäänikuvauksella ja keskeytti raskauden, mikäli tulokas osoittautui naispuoliseksi. Lain mukaan pelkkä sukupuolen selvittäminen ultraäänen avulla on laitonta.

Sabhani jäi kiinni poliisin peiteoperaatiossa. Viranomaiset lähettivät kolme raskaana ollutta naista klinikalle selvittämään, suostuttaisiinko siellä tekemään abortti sikiön sukupuolen perusteella. Salaa nauhoitetut keskustelut ja tapahtumat klinikalla paljastivat, että tuomion saanut lääkäri kertoi yhden naisista kantavan naispuolista sikiötä ja lupasi, että ”asia hoidettaisiin pois päiväjärjestyksestä”.

Intialaisten ja kanadalaisten tutkijoiden Lancelot -lehteen laatiman artikkelin mukaan Intiassa abortoidaan noin puoli miljoonaa tyttösikiötä joka vuosi – viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana on siis jäänyt syntymättä jopa 10 miljoonaa tyttövauvaa.

Selektiiviset abortit ja tyttövauvojen murhat ovat vääristäneet Intian väestörakennetta. Tällä hetkellä koko Intiassa on tuhatta miestä kohden 927 naista. Epätasapainoisin sukupuolijakauma on pohjoisissa osavaltioissa, kuten Haryanassa, jossa tuhatta miestä kohden naisia on vain 861.

Poikalapset on perinteisesti Intiassa nähty tulevina elannon hankkijoina, tytöt taas pelkkinä menoerinä. Tulevan lapsen sukupuolen valinta onkin edelleen monille köyhille perheille perinteen ohjaama taloudellinen ratkaisu. Morsiamen myötäjäiset voivat ajaa perheen vararikkoon.

 

365 tapaa muuttaa maailmaa

Miten tehdä maailmasta parempi paikka? Michael Nortonin 365 Ways to Change the World -kirja ja nettisivut tarjoavat nimelleen uskollisesti maailmanparannuskeinon vuoden jokaiselle päivälle.

Kirjan idea on, että suuret muutokset syntyvät tarpeeksi monen ihmisen pienistä teoista, oli kyse sitten kampanjanauhan ostamisesta tai veden säästämisestä.

Ideoiden lisäksi kirjassa on faktoja, vinkkejä ja linkkejä vaikuttamisen lähteille. Mukaan on päässyt myös suomalainen innovaatio: Syyskuun yhdeksäs on varattu sarjakuvalle ruohonjuuritason mediana, ja sivulta löytyy lyhyt johdatus Maailman sarjakuvat – Världens serier ry:n tekemään työhön.

 

Puhdasta vettä auringon avulla

Tansania. Tansanian Ndolelassa asukkaat ovat ottaneet käyttöön halvan ja ekologisen tavan valmistaa puhdasta juomavettä – veden sterilointi on annettu auringon tehtäväksi.

Veden juomakelpoiseksi saattaminen on yksinkertaista: Täytetään läpinäkyvästä muovipullosta kaksi kolmasosaa puhtaimmalla saatavilla olevalla vedellä, tuli se sitten hanasta tai joesta. Pulloa ravistellaan, jotta vesi hapettuu, ja sitten se täytetään kokonaan. Lopuksi vain korkki kiinni ja pullo päiväksi aurinkoa ottamaan, vaikkapa mustalle katolle. Ultraviolettisäteily ja lämpö hoitavat lopullisen työn, ja illalla vesi on juomakelpoista.

Valitettavasti Tansaniassakin vain muutaman kylän asukkaat käyttävät auringon säteilyä ja energiaa veden puhdistamiseen. Yleisesti käytössä oleva avotulella keittäminen vahingoittaa sekä hengitysilmaa että puustoa.

 

Afrikkalaiset ohjeet maapolitiikalle

Afrikka. Yhteiskunnalliset ongelmat nousevat Afrikan maissa usein suunnittelemattomasta ja tempoilevasta maapolitiikasta. Asiaan aiotaan saada korjaus Afrikan unionin, Yhdistyneiden kansakuntien ja Afrikan kehityspankin projektissa, jossa pyritään löytämään yhteisesti hyväksyttävät periaatteet maiden kansallisen maapolitiikan ja uudistushankkeiden pohjaksi. Tavoitteena on laatia ohjeistus, jota hallitukset voivat käyttää pohjana kansallisia suunnitelmia laatiessaan.

Kansallisen maapolitiikan puuttuminen on tuottanut ja tuottaa levottomuuksia monessa Afrikan valtiossa. Kansalaisten elämisen laatua linjaamattomuus heikentää muun muassa epäoikeudenmukaisina maanomistussuhteina, luonnonvarojen huonona hyödyntämisenä ja vanhentuneen lainsäädännön aiheuttamina epäkohtina.

Suurimmassa osassa Afrikan maita kansallisen maapolitiikan suunnittelu on vasta käynnistymässä. Keniassa suunnittelutyö käynnistyi vuonna 2004, ja luonnoksen odotetaan tulevan parlamentin esittelyyn lähiaikoina. Tansania on yksi niistä harvoista maista, joissa kansallinen ohjelma ja lainsäädäntö ovat jo valmiita.

Vuoden 2007 heinäkuuhun jatkuva projekti käynnistyi maaliskuun lopulla Addis Abebassa, ja sen toteuttamisessa ovat mukana maiden hallitusten lisäksi lukuisat kansalaisjärjestöt, koulutuslaitokset ja alueelliset järjestöt. Osallisia ovat myös monet yksityisen sektorin toimijat ja kehitysyhteistyökumppanit. Rahaa kolmivaiheisen hankkeen läpiviemiseen on arvioitu kuluvan noin 720 000 euroa.

 

Tupakkavalistus tuli Turkkiin

Turkki. Turkkilaiset rakastavat tupakointia, ja keuhkosyöpä on yksi maan yleisimmistä kuolinsyistä. Turkin viranomaiset ovat lähes toivottoman tehtävän edessä yrittäessään vähentää aktiivista ja passiivista tupakointia. Siihen pyritään samoin keinoin kuin Euroopan Unionissa.

Parin kuukauden ajan turkkilaiset ovat hämmästelleet tupakka-askien kyljissä olevia tekstejä. Niissä kerrotaan, että tupakointi tappaa ja lääkärisi voi auttaa sinua lopettamaan tupakoinnin.

Valistustekstien vaikutus on kyseenalainen. Suuri osa maan asukkaista ei osaa lukea eikä edes ymmärrä turkin kieltä. Monet käärivät sätkänsä itse raakatupakasta, jota viljelijät myyvät säkeissä toreilla. Eivätkä tupakalta lemuavien lääkärien puheet juuri vakuuta potilaita.

Vaikutus voi olla jopa päinvastainen. ”Kaikki kielletyt asiathan ovat houkuttelevia”, totesi eräs turkkilainen nainen. Häntä uudet tekstit ärsyttivät kuitenkin niin paljon, että hän oli ostanut kauniin metallirasian, johon hän siirtää omat tupakkansa tehtaan askista.

 

Köyhyys ja AIDS tappavat Zimbabwessa

Zimbabwessa. Zimbabwessa ihmiset kuolevat nuorempina kuin missään muualla maailmassa. YK:n hiljakkoin julkaiseman raportin mukaan zimbabwelaisen tyttövauvan odotettavissa oleva elinikä on 34 ja pojan 37 vuotta. Erityisesti naisten eliniänodote on jyrkässä alamäessä, vielä vuosi sitten se oli kaksi vuotta korkeampi.

Zimbabwe ei ole ainoa Afrikan maa, jossa syntyvän lapsen odotettavissa oleva keskimääräinen elinikä jää alle neljänkymmenen vuoden, muita vastaavia ovat Swazimaa ja Sierra Leone.

Kuten monessa muussakin eteläisen Afrikan maassa myös Zimbabwessa elinikää koskevaa ennustetta laskee aids, joka on zimbabwelaisilla naisilla yleisempi kuin miehillä. Aids ei kuitenkaan yksinään riitä selittämään elinikäennusteen romahdusta, etenkään kun hi-virustartunnat ovat viime aikoina jopa kääntyneet laskuun.

Sairastavuuden lisäksi zimbabwelaisia tappaa köyhyys. Vielä parikymmentä vuotta sitten zimbabwelaiset olivat hyvin toimeentulevia afrikkalaiseen keskitasoon verrattuna. Viimeisen seitsemän vuoden aikana maan talous on kuitenkin romahtanut ja kansalaisten elintaso laskenut samaan tahtiin.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 5/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!