Baklavan resepti

Teksti: Kristiina Koivunen

PitkätKulttuuriRuokaAasiaLähi-itäTurkki

Tämä annos riittää ainakin kolmellekymmenelle hengelle, sillä baklava on erittäin täyttävää.

Annoksesta tulee levy, jonka halkaisija on noin puoli metriä.

Taikina:

1 muna

1,5 dl maitoa

1,5 dl öljyä

1,5 dl jogurttia

1,5 dl vettä

½ rkl suolaa

¼ sitruunan mehu

2 rkl viinietikasta tehtyä siirappia (üzumsirkesi)

2 tl leivinjauhetta

2 tl vanilliinisokeria

5 dl vehnäjauhoja (tarvittaessa enemmän)

Aineet sekoitetaan tässä järjestyksessä, joukkoon nypitään 125 g pehmeää margariinia.

Kaulimiseen:

Niþasta-jauhoja tai vehnäjauhoja (þ=s)

Seos levyjen välin:

3 kupillista auringonkukkaöljyä

125 g sulatettua margariinia

Pinnalle:

Kukkurallinen ruokalautasellinen rouhittuja saksanpähkinöitä, kookoshiutaleita koristeeksi

Paistetaan 150 asteen lämmössä noin 40 minuuttia.

Sokeriliemi:

1 l vettä

1 kg sokeria

¾ sitruunan mehu

Lientä keitetään 15 minuuttia ja se kaadetaan baklavalevyn päälle. Annetaan maustua ainakin kolme tuntia, mieluiten seuraavaan päivään. Koristellaan kookoshiutaleilla.

Baklava valmistetaan uunivuoassa, jossa on matalat reunat. Baklava säilyy muutaman päivän. Tästä reseptistä voi tehdä pienemmän annoksen luovaa mielikuvitusta käyttäen, sillä baklavareseptejä on melkein yhtä monta kuin baklavaleipureitakin. Turkkilaista ruokaa valmistettaessa on vain kaksi ehdotonta sääntöä: raaka-aineiden on oltava tuoreita eikä lisäaineita käytetä.

Onnistuiko? Kerro kokemuksistasi meille osoitteeseen kumppani@kepa.fi

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Kristiina Koivunen