Tulevaisuuden äänestäjät

Mitä mieltä ala-asteikäiset ovat vaaleissa vaikuttamisesta?

Helsinkiläisen Kaisaniemen koulun oppilaskuntaan on valittu vaaleilla 32 edustajaa. Oppilaskunnassa pohditaan koulun asioita ja suunnitellaan esimerkiksi juhlia. Yhdessä mietitään, mitä koulussa saa tehdä ja mitä ei. Kännykkään ei esimerkiksi saa puhua, ja eväät pitää syödä vasta koulun jälkeen.

Seitsemän Kaisaniemen ala-asteen oppilasta pääsi Kumppanin vaali-aiheiseen tenttiin. Heiltä kysyttiin muun muassa sitä, mitä poliitikko tekee, mitä vaalit ja demokratia tarkoittavat, mitä eroa on puolueilla ja mitä itse kukin haluaisi muuttaa Suomessa ja maailmassa. Ja tietysti kysyttiin myös tulevaisuuden haaveista.

Iris Kareoja, 7

Iiris (Kuva: Natalia Baer)(Kuvaaja: Natalia Baer)

”Eiks ne vaalit ole vähän niinku äänestystä. Varmaan se on jotain että valitaan joku tyyppi. Poliitikot tekee niitä haastatteluja kai, ja hoitavat hallituksen asioita. Poliitikoksi tullaan pyrkimällä ja opiskelemalla joitain asioita. Eri puolueet hoitavat myös hallituksen asioita.

Olen kuullut demokratia-sanan, mutta en tiedä mitä se tarkoittaa.

Haluaisin muuttaa maailmaa niin, ettei tulisi sotia, vaikka en kyllä usko että Suomeen tulee, koska Suomi on niin turvallinen.”

Felix Bardy, 8

Felix (Kuva: Natalia Baer)

”Vaaleissa äänestetään esimerkiksi presidentti ja kaikkee, ja ketkä menee sinne eduskuntaan. Eduskunnassa ihmiset miettii asioita ja sitä mitä täällä Suomessa pitää tehdä ja muuallakin, sääntöjä ja muuta. Poliitikot miettii kans että mitä maapallolla ja Suomessa sais tehdä. Ne jotka saa eniten pisteitä, pääsee poliitikoiksi. Demokratiasta olen vähän kuullut, mutten tiedä mitä se tarkoittaa. Puolueista tiedän vihreät, eiks ne ajattele et luontoa pidettäis siistinä ja muuta. Tiedän kyllä muitakin puolueita, mutten muista.

Mun mielestä ehkä jotkut kivat jutut vois olla Suomessa vähän halvempia. Olen säästänyt yhtä legojuttua varten, sellainen tosi kiva Star Wars -juttu, se maksaa ihan liikaa, 109 euroa.

Musta tulee isona käsikirjoittaja niin kuin isästä.”

Irene Nikkarinen, 10

Irene (Kuva: Natalia Baer) ”Vaalit on äänestys, jossa valitaan johonkin virkaan ihminen. Se on saanut ensin pitää puheen, et miks just se pitäis valita.

Jos haluaa poliitikoks niin kai siinä on sellaiset askelmat. Ensin pitää raataa eduskunnassa ja kovalla työllä voi sitten päästä poliitikoksi.

Demokratia on sellainen rauhanomainen päätös, et jokainen voi sanoa juu, jaa, ehkä tai tyhjä.

Puolueissa voi olla eri kannustimet ja tähtäimet – ja erilaisia persoonallisuuksia.

Tahtoisin muuttaa maailmaa niin, ettei olisi niin paljon sotia – sehän on se klassinen toive – ettei tarvitsisi miesten, naisten ja lasten kärsiä, ja että lääkehoito paranisi, ettei sairauksiin kuoltaisi. Suomi on kyllä hyvä maa, pieni mutta pippurinen.

Isona mä haluaisin opettajaksi tai toimistotyöntekijäksi. En ainakaan pyri miksikään uraohjukseksi tai oikeusjuristiksi. Mut jos niin käy, niin ei se haittaa.

Mikko, 10

Vaalit on semmoista aikaa, kun ehdokkaat kehuu itseään. Eduskunta hoitaa Suomen asioita, että kaikilla on hyvä olla.

Poliitikot päättää esimerkiksi maataloudesta ja politiikasta. Poliitikoksi pääsee aika hyvällä matematiikalla. Vähän viisautta tarvitaan myös.

Demokratia liittyy jotenkin eduskuntaan. Oisko se joku joka päättää asioista?

Puolueissa kaikilla on omat hommansa. Vihreät hoitaa aika paljon sitä maataloutta.

Mun mielestä kaikki on hyvin Suomessa. Ehkä bensan hintaa vois vähän muuttaa. Äiti aina motkottaa, että ois sittenkin pitänyt tankata sillä ensimmäisellä huoltoasemalla, muttei me enää jakseta kääntyä takaisin.

Maailmassa vois olla vähemmän sotia. Lehdissä lukee, että rauhanturvaajakin voi kuolla.

Haaveilen jääkiekkoilijan ammatista. Tai sitten musta vois tulla laulaja tai kitaristi.”

Oona Jaatinen, 11

Oona (Kuva: Natalia Baer) ”Vaaleissa ihmiset äänestää kuka on paras edustamaan meidän maata. Eduskunnassa päätetään tärkeistä asioista. Mut ei siellä kaikki ole kyllä ihan viisaita tai oikeita ihmisiä edustamaan meitä, esimerkiksi joku Tony Halme.

Poliitikko päättää asioista ja kannattaa jotain asiaa. Poliitikoksi pääsee sillä tavalla, että hakee sitä paikkaa jollain vaaleilla.

Demokratia tarkoittaa sitä että on tasapuolinen.

Puolueet kannattaa asioita, jotka on niiden mielestä tärkeitä. Esimerkiksi vihreät on luonnon puolella.

Maailmassa haluaisin pysäyttää ilmastonmuutoksen ja estää ihmisten pahuuden. Toivoisin, että kuunneltaisiin toisia eikä vain huudettaisi.

Musta tulee isona lääkäri, ehkä syöpälääkäri. Haluaisin auttaa ihmisiä ihan oikeasti, en niin kuin missit höpisee, että ne haluaa maailmanrauhaa.”

Saara Rinne, 12

Saara (Kuva: Natalia Baer)

”Vaalit on sellainen äänestys missä valitaan esimerkiksi presidentti tai puheenjohtaja. Eduskunnassa on töissä puheenjohtajat ja sihteerit, ja ne päättää asioista ja ostaa Suomelle jotakin. Ne kans päättää mikä on Suomelle hyväksi ja ehkä myös lait. Poliitikko voi asettua ehdolle, mut sitä ennen pitää opiskella politiikkaa ja sitten kansa äänestää.

Eiks demokratia ole niin kun tasavallan virka? Virkavalta?

Puolueet tekevät eri asioita. Kaikki ehdottaa ja yhdessä päätetään. Vihreät on ainakin puolue, mutta en tiedä mitä ne tekee.

Haluaisin muuttaa Suomen ja maailman sellaiseksi, että kaikilla olis varaa omaan kotiin ja kaikki saisi tarpeeksi ruokaa.

Isona musta tulee aivan varmasti juristi.”

Sara Tuominen, 12

Sara (Kuva: Natalia Baer) ”Vaaleissa valitaan presidentti tai puheenjohtaja. Päätetäänks eduskunnassa maan asioita? Ainakin siellä on semmoisia kokouksia.

Poliitikko miettii kaikkia maan asioita. En tiedä poikkeanko aiheesta, mutta opetusministeriössä pohditaan koulun asioita.

Poliitikoks tulee ne, jotka haluaa tulla. Mä en tiedä meneeks ne mihinkään vaaleihin, presidentti kyllä menee.

Demokratia on kansavalta, äidinkielen tunnilla kerrottiin. Puolueet puolustaa eri asioita.

Tahtoisin, että maailma muuttuisi niin, että kaikki sais ruokaa ja kaikilla ois vanhemmat, ettei tarvis enää sotia ja et kaikilla ois koti mis ne asuu. Ja et pääsis lääkäriin, kun on kipeä.

Mä haluaisin isona muuttaa mun ystävän kanssa Kaliforniaan. Me asuttais ensin jossain rähjätalossa, ei tarttis olla luksusta. Musta tulis näyttelijä ja laulaja. Sivutyönä voisin olla cheerleader-valmentaja.”

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 02/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!