Näkökulmat

Romahtanut buddha

Tarina Burmasta.

Than Shwen tyttären häitä juhlittiin näyttävästi, kuten kuului. Kenraalin työ Burman kurinalaisen demokratian ohjaamisessa yhä uusiin voittoihin oli raskasta, mutta hän kykeni kuitenkin järjestämään tyttärelleen kunnon häät. Olihan sekin jo jotain.

Sen jälkeen, pariin vuoteen, ilonpilkahduksia ei juuri ole ollut ja pahat enteet ovat vain lisääntyneet, vaikka hän on tehnyt kaiken, mitä astrologit ovat kehottaneet.

Ensin patsaan rikkoutuminen hänen kotonaan. Ei voi tietää hyvää, jos buddha romahtaa. Sitten 28 kookospuuta kuoli. Ne oli istutettu pahojen enteiden välttämiseksi. Hänen sydämensä löi, eikä hän kyennyt hengittämään. Hän näki silmäkulmastaan, miten henget väijyivät varjoissa.

Miksi kaikki haluavat tuhota hänet? Sekin ulkomaalainen, joka suolsi hävyttömiä syytöksiä taloudenhoidosta ja huonosta hallinnosta. Than Shwe masentui niin, ettei voinut nauttia enää mistään. Hänhän oli se lempeä ja kohtuullinen. Kun hän valtaan astuttuaan oli suonut hyväuskoisuudessaan vapauksia, käyttivät mokomat pikkupaholaiset niitä hyväkseen, minkä kerkesivät. Pakkohan lopulta oli panna heidän rakastettu keulahahmonsa, mokoma narttu, takaisin taloonsa oppimaan tavoille.

Elämä on kärsimystä, niinhän buddhakin opettaa. Mutta eikö hän ole jo oman osansa kärsinyt niinä vuosina kauan sitten, kun hänen unensa olivat jäässä ja häntä paleli lakkaamatta siinä kirotussa laitoksessa.

Ylläoleva on fiktiivinen kertomus, jonka päähenkilö on todellinen Burman sotilasjuntan johtaja, kenraali Than Shwe. Tiedot perustuvat pitkälti blogeissa liikkuviin huhuihin, eikä niihin siten ole luottaminen. Toisaalta eräs blogin kirjoittaja toteaa, että Burmassa totuus on se, että virallinen tieto ei juuri koskaan ole totta, kun taas huhut pitävät yleensä paikkansa.

Kirjoitushetkellä Burman juntta on juuri avannut ulkopuoliselle avulle tien maahan, jota hirmumyrsky Nargis runteli pahasti toukokuun alussa. Tähän mennessä eli yli kolme viikkoa myöhemmin pahimmalle tuhoalueelle ei ulkopuolisia ole päästetty, eikä länsimaisia auttajia päästetä maahan edelleenkään kuin tapauskohtaisesti. Kuolonuhreja ja kadonneita on virallisten tietojen mukaan 130 000, ja avuntarvitsijoita arvellaan olevan noin 2,4 miljoonaa.

Burman Myanmariksi ristinyt sotilasjuntta on hallinnut maata 1960-luvulta asti. Muusta maailmasta ja taloudesta tietämättömät ja piittaamattomat juntan johtajat ovat muuttaneet Kaakkois-Aasian riisiaitan yhdeksi maailman köyhimmistä valtioista.

Than Shwe joutui parrasvaloihin pari vuotta sitten, kun hänen tyttärensä miljoonia maksaneet häät ilmestyivät internetin Youtube-sivuille. Räikeä ristiriita rutiköyhän kansan ja säihkyvien timanttien välillä porautui monien mieliin.

Esimerkiksi karen-kansaa on Burmassa vainottu pitkään. Myös kenraali Than Shwe palveli 1940- ja 1950-luvuilla armeijan psykologisen sodankäynnin osastolla ensimmäisessä kampanjassa karen-vähemmistön kapinallisia vastaan. Hän vietti tämän jälkeen vuosia psykiatrisessa sairaalassa kärsien jälkitraumaattisesta stressistä.

Tässä numerossa voit seurata erään karen-perheen matkaa Thaimaan pakolaisleiriltä uuteen kotimaahan Suomeen.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!