Ilman syntymätodistusta et ole egyptiläinen

Kohuttu lakiuudistus Egyptissä antaa lukuisille isättömille lapsille oikeudet. Uudistuksesta hyötyvät myös Egyptin kaduilla elävät teini-ikäiset äidit.

Egyptin parlamentissa käytiin alkukesällä kiivas taistelu. Kyse oli naisten ja lasten oikeusturvaa koskevasta lakiuudistuksesta.

Kiihkein kädenvääntö käytiin vanhoillisten ja uudistusmielisten edustajien välillä uudesta perhelain artiklasta. Lopulta läpimennyt artikla oikeuttaa äidin anomaan lapselleen syntymätodistusta – vaikka lapsi olisi syntynyt avioliiton ulkopuolella, ja siinäkin tapauksessa, että isä on tuntematon.

Molemmat ovat kuin kirosanoja suurimmalle osalle egyptiläisistä, olivatpa he vanhoillisia tai ei, muslimeja tai kristittyjä.

”Jos äiti ei pysty todistamaan lapsensa isän henkilöllisyyttä, äiti on huora!” yksi kansanedustajista sanoi.

Egyptin tärkeimmän islamilaisen instituution, maltillisena tunnetun Al-Azharin yliopiston uskonnolliset johtajat ovat vakuuttaneet uuden artiklan olevan sharian, eli islamilaisen lain mukainen. Vanhoilliset kuitenkin syyttivät uudistusmielisiä islamin vastaisten, länsimaisten arvojen istuttamisesta Egyptin lainsäädäntöön. He syyttivät uudistajia myös prostituution laillistamisesta.

”Naiset voivat artiklan suomina harrastaa avioliiton ulkopuolisia suhteita pelkäämättä rangaistuksia ja synnyttää ’laittomia’ lapsia”, yksi edustajista sanoi.

Todistus tuo oikeuksia

Lakiehdotuksen pani alulle Egyptin presidentin puolison Suzanne Mubarakin johtama Kansallinen lapsuus- ja äitiysasioiden neuvosto. Sen mukaan lapsen ei pitäisi kärsiä vanhempiensa tekemistä virheistä.

Syntymätodistus ei nimittäin ole mikä tahansa paperilappu. Se on egyptiläisen kenties tärkein asiakirja. Se tekee lapsesta kansalaisen ja oikeuttaa hänet valtion tarjoamiin palveluihin kuten terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Ilman todistusta lasta ei käytännössä ole olemassa.

Lasten oikeuksia puolustavat järjestöt syyttivätkin vanhoillisia todellisuuden pakoilusta. Järjestöjen mukaan Egyptissä saattaa olla kymmeniä tuhansia avioliiton ulkopuolella syntyneitä lapsia vailla syntymätodistuksia ja sen suomia oikeuksia.

15 000 syntymätodistuskiistaa odottaa käsittelyä tuomioistuimissa, mutta ne ovat vain murto-osa todistuksettomien lasten todellisesta määrästä.

Tytöt ajautuvat kadulle

16-vuotias Fatima myy sitruunoita vilkkaan kairolaisen aukion laidalla. Hänellä on pieni lapsi sylissään.

”Minut käännytettiin pois, kun menin hakemaan lapselleni rokotuksia”, Fatima kertoo.

Työn lisäksi myös Fatiman koti on kadulla. Suurin osa syntymätodistuksettomista onkin katulapsia.

”Yksi kolmasosa katulapsista on nyt 10-15-vuotiaita tyttöjä tai heidän jälkeläisiään. Tytöt myös tulevat kadulle yhä nuorempina”, kairolainen lastenlääkäri Hanna Abuelghar kertoo.

Abuelghar on erikoistunut kadulla elävien teini-ikäisten tyttöjen ja heidän lastensa ongelmiin. Hän on toiminut kahdeksan vuotta Hope Villagessa, joka on Egyptin suurin katulapsia auttava järjestö.

Abuelghar pitää tyttöjen osuuden nopeaa kasvua suhteessa katulasten määrään viime vuosien aikana erityisen huolestuttavana. Hän uskoo, että syy on Egyptin perheiden syvenevässä köyhyydessä.

Äideillä vähän vaihtoehtoja

Abuelgharin mukaan kadulla elävät nuoret tytöt kuuluvat riskiryhmään. He ovat erityisessä vaarassa tulla raskaaksi avioliiton ulkopuolella ja synnyttää ”laittomia” lapsia.

”Tytöt pariutuvat kadulla elävien poikien kanssa. Se voi suojata muilta pojilta”, Abuelghar sanoo.

Seksi on joskus myös selviytymiskeino tytöille, vastine ruoasta tai suojasta kadulla. Unicefin tutkimuksen mukaan yli puolet tytöistä joutuu raiskauksen uhriksi heidän ensimmäisen katuvuotensa aikana.

”Tytöille jää usein lapsi huollettavaksi, oli kyseessä suhde tai raiskaus. Suurimmassa osassa tapauksista nuori äiti ei tiedä, kuka hänen lapsensa isä on, tai isä on kieltänyt isyytensä”, Abuelghar tiivistää.

Abuelgharin mukaan lakiuudistuksesta eivät hyödy pelkästään lapset. Uusi artikla kohentaa merkittävästi myös kadulla elävien nuorten äitien asemaa.

Ennen lakiuudistusta äideillä ei ollut montaa vaihtoehtoa. Lapsen tulevaisuutta ajatellen äidin oli parasta hylätä vastasyntynyt kadulle, josta valtion viranomaiset saattoivat poimia sen turvaan. Huostaanotetut lapset nimittäin saavat todistuksen automaattisesti.

Äitiä myös uhkasi syyte prostituutiosta Egyptin ”irstailun ja haureuden” kieltävän lain nojalla, jos hänellä ei ollut esittää syntymätodistusta.

Aborttikin on Egyptissä sallittu ainoastaan silloin, kun raskaus vaarantaa äidin elämän. Moni kadulla asuva nuori nainen tekeekin laittoman abortin – usein hengenvaarallisissa olosuhteissa.

Mielipide muuttumassa?

Unicefin mukaan Egyptissä on noin miljoona katulasta. Neljännes on alle 12-vuotiaita ja vain 10 prosenttia on yli 17-vuotiaita.

Kansallisen lapsuus- ja äitiysasioiden neuvoston pääsihteeri, myös lakiuudistuksen äidiksi kutsuttu Mushira Khattab suhtautuu myönteisesti tulevaisuuteen. Hänen mielestään uudistus on vasta alku.

”Lakiuudistukseen johtanut, viisi vuotta kestänyt suunnitteluprosessi ja kampanjointi sen puolesta ovat yhtä tärkeitä kuin nyt saavutettu uudistus”, hän sanoo.

Khattabin mukaan nyt hyväksytty lakiuudistus on virstanpylväs – merkki siitä, että yleinen mielipide Egyptissä on muuttumassa myönteisemmäksi lasten oikeuksia kohtaan.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 8/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!