Kyllä isoäiti tiesi

Luonnonlääkkeet tepsivät hämmästyttävästi moneen vaivaan, kirjoittaa Joan Pinto.

Pyysin amerikkalaista matkatoveriani kertomaan, oliko minulla kuumetta. “Ei minulla ole kuumemittaria”, hän vastasi.

En voinut väittää vastaan.

Minua äiti opetti koskettamaan kädellä otsaa, aivan kuten hänenkin äitinsä oli opettanut.

Tietenkään tällä metodilla ei voi tietää varmasti, onko kuumetta 39 astetta vai yrittääkö joku vain pinnata töistä. Mutta se on varmaa, että kuumeen saa laskemaan laittamalla otsalle kylmässä suolavedessä liotetun liinan.

Amerikkalaisen avulla oivalsin, miten monia asioita pidämme itsestään selvinä. Tällainen on rikas yrttilääkeperinteemme, joka todennäköisesti periytyy esi-isiltämme, ayurvedasta.

Nykyinen kiireinen elämäntyylimme ajaa helposti kurottamaan kohti pilleripurkkia. Samalla kuitenkin hoidamme itseämme päivittäin: estämme sairauksia hyvällä ruokavaliolla, joka meihin on lapsuudessa iskostettu. Käytämme keittiön rohtoja ajattelematta, että jokaisella niistä on oma parantava tarkoituksensa.

Juomme sitruunamehua ja vettä aikaisin aamulla ruuansulatuskanavan puhdistamiseksi. Ja kuin ohimennen pureskelemme aterioiden jälkeen fenkolin siemeniä, jotka vähentävät ilmavaivoja. Äitini lisää curryyn hienonnettua kurkumaa mausteen antiseptisyyden vuoksi. Samasta syystä hän paineli lapsena kurkumaa ruhjeisiimme.

Ja kyllä, hän pani meidät syömään puoliksi raa’an banaanin ripulin taltuttamiseksi. Kuuma inkivääritee taas on avannut monta tukkoista nenää.

Luonnonlääkkeet tepsivät hämmästyttävästi moneen vaivaan diabeteksesta masennukseen. Kanelia ja neilikkaa käytetään monissa hoidoissa.

Mutta kuten sanonta kuuluu: kukaan ei ole profeetta omalla maallaan. Monet syyllistyvät jättämään aarteemme huomiotta – kunnes länsi tunnustaa niiden arvon. Amerikkalainen lääkeyhtiö onnistui melkein patentoimaan ”kylän apteekiksi” nimitetyn neempuun, jonka tiedetään hoitavan 40 sairautta.

Moni on alkanut käyttää aloe vera -geeliä tai karvaskurkkukapseleita. Ei ainoastaan siksi, että niiden käyttäminen on halvempaa kuin lääkkeiden popsiminen, vaan myös siksi, että terveellisestä elämäntavasta on tullut tärkeää.

Markkinoille tulee yhä uusia rohtoja. Dabur Laboratoriesilla on yli sata luontaislääkettä. Himalaya-yrityksellä on tarjolla 27 eri tulsi-kasvista, neempuusta ja muista yrteistä tehtyä uutetta. Intian yrtti- ja luonnonlääkemarkkinoiden on arvioitu olevan yli 360 miljoonaa euroa.

Haluaisin lisätä siihen omat pennoseni, mutta juuri nyt aion hieroa kurkkua kasvoilleni. Isoäiti sanoi, että se ehkäisee ryppyjä.

Kirjoittaja on intialainen runoilija ja aktivisti.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2009.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!