Öljymaat sijoittavat vihreään energiaan

Persianlahden maat rahoittavat uusiutuvien energiamuotojen tutkimusta Yhdysvalloissa.

Persianlahti. Persianlahden alue pyrkii edelläkävijäksi uusiutuvissa energiamuodoissa. Öljymaat kuten Qatar, Arabiemiraatit ja Saudi Arabia sijoittavat satoja miljardeja Yhdysvaltain dollareita uusiutuviin energiamuotoihin. Maat panostavat puhtaisiin energianlähteisiin kotimaassa ja rahoittavat niiden tutkimusta Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Sadat energiayritysten edustajat kokoontuivat tammikuun puolessavälissä Abu Dhabiin keskustelemaan uusiutuvien energiamuotojen tulevaisuudesta World Future Energy Summit -konferenssissa.

Alue on paremmin tunnettu öljystään. Saudi-Arabiassa öljyteollisuus muodostaa yli 40 prosenttia bruttokansantuotteesta, Abu Dhabissa 62 prosenttia.

”Abu Dhabi on öljynviejämaa, ja me haluamme olla energianviejämaa. Pystyäksemme tähän meidän pitää kunnostautua uudemmissa energiamuodoissa”, Khaled Awad sanoo New York Timesin haastattelussa. Hän on yksi Abu Dhabin ulkopuolelle rakennettavan Masdar-nollahiilikaupunkihankkeen johtajista.

Miljoonia tutkimukseen

Yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston tutkija Michael McGehee pyrki turhaan hankkimaan Yhdysvalloista rahoitusta aurinkokennotutkimukselleen. Apuun tuli saudiarabialainen King Abdullah -yliopisto. Se myönsi McGeheelle 25 miljoonaa dollaria tutkimusryhmän perustamiseen.

Tutkijoiden tarkoituksena on tehdä aurinkoenergiasta taloudellisesti kilpailukykyistä hiilen kanssa.

King Abdullah -yliopisto tekee yhteistyötä myös muun muassa Cambridgen, Oxfordin ja Cornellin yliopistojen kanssa.

Abu Dhabin kruununprinssi on ilmoittanut, että emiraatti sijoittaa 15 miljardia dollaria uusiutuviin energiamuotoihin. Qatarin hallitus puolestaan lupautui viime vuoden marraskuussa investoimaan yli 220 miljardia dollaria rahastoon, joka rahoittaa uusiutuvan energian hankkeita Britanniassa.

Uusi kaupunki nollaa päästöt

”Tiedämme, että emme voi jatkaa tällä hiilijalanjäljellä”, Khaled Awad sanoo.

Qatarin hiilidioksidipäästöt henkeä kohden ovat maailman suurimmat. Arabiemiraatit on kolmanneksi pahin saastuttaja.

Yksi suurimmista hankkeista päästöjen leikkaamiseksi on rikkaimmassa emiraatissa Abu Dhabissa autiomaahan rakennettava Masdar-kaupunki. Se ei tuota lainkaan hiilidioksidipäästöjä.

Kaupungin on suunnitellut kuuluisa brittiläinen arkkitehti Norman Foster. Hankkeeseen osallistuu myös ympäristöjärjestö WWF.

Kaupungin rakentamisessa käytettävä energia tuotetaan aurinkoenergiaa hyödyntävässä voimalaitoksessa. Masdarissa autot ovat kiellettyjä; ilmastointilaitteet saavat energiansa auringosta.

Kaupunki on suunniteltu 50 000 ihmiselle ja 1 500 yritykselle. Arviolta 22 miljardia dollaria maksavan kaupungin on tarkoitus olla asumiskelpoinen kymmenen vuoden sisällä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 2/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!