Lyhyet palat

Mauritius ostaa maata Mosambikista. Diabetes tappaa Afrikassa. Homojen oikeudet vahvistuvat Kolumbiassa. Kumppani kysyy: Kuka maksaa velkansa? Yms. yms.

Afrikka tuottoisa sijoituskohde

Afrikka. Afrikan taloudella on viime vuosina mennyt hyvin, kirjoittavat taloustieteilijät Paul Collier ja Jean-Louis Warnholtz Harvard Business Review -lehdessä.

Tutkijoiden mukaan pörssiin listautuneet afrikkalaisyritykset tuottivat vuosina 2002-2007 voittoa keskimäärin 65-70 prosenttia enemmän vuodessa kuin vastaavanlaiset yritykset Kiinassa, Intiassa, Indonesiassa ja Vietnamissa.

Tutkijat arvioivat, että tämä johtuu alhaisista työvoimakustannuksista ja yritysten tehokkuuden parantumisesta. Rakennusfirmat, puhelinkeskukset ja IT-yritykset ovat heidän mukaansa Afrikan menestyneimpiä liikeyrityksiä.

Collier ja Warnholtz kannustavat ulkomaalaisia yrityksiä sijoittamaan Afrikkaan. He muistuttavat, että monet 1970- ja 1980-luvuilla epävakaudesta kärsineet valtiot ovat nykyään menestystarinoita. Tutkijat suitsuttavat erityisesti Nigeriaa velkojensa maksamisesta ja järkevien finanssisäädösten säätämisestä.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on kuitenkin varoittanut, että talouskriisin seuraukset ovat rajuja Afrikassa.

”On olemassa todellinen uhka, että miljoonat ihmiset joutuvat takaisin köyhyyteen”, IMF:n johtaja Dominique Strauss-Kahn sanoi maaliskuussa.

Juha Rudanko

Mauritius maaostoksilla Mosambikissa

Mauritius. Mauritius suunnittelee viljelevänsä ruokaa Mosambikissa ja Madagaskarilla.

”Meidän täytyy mennä Mosambikiin, koska täällä meillä ei ole maata eikä työvoimaa. Mosambikissa on helppo palkata ihmisiä töihin”, mauritiuslainen maatalousyrittäjä Murveen Ragobur sanoi uutistoimisto IPS:lle.

Ragoburin yritys on viljellyt muun muassa riisiä ja perunoita Mosambikissa. Hänen mukaansa Mosambikissa on paljon maata tarjolla, ja sitä voi vuokrata 50 vuodeksi kerrallaan.

Mauritiuksen hallituksen tammikuun puolivälissä julkistamassa ruokastrategiassa nimetään Mosambik ja Madagaskar tärkeinä alueina muun muassa maissin, riisin ja soijapavun tuotannossa Mauritiuksen markkinoille.

Mauritiuksella on rajallinen määrä viljelysmaata, ja se tuottaa itse vain neljänneksen vuosittaisesta ruokatarpeestaan. Noin 900 kilometriä Madagaskarista itään sijaitseva Mauritius on yksi Afrikan vauraimmista valtioista.

Maailman kuvalehti Kumppani kertoi edellisessä numerossaan lukuisten vauraiden valtioiden haalivan viljelysmaata kehitysmaista. JR.

Hajanaisuus 
heikentää kehitysapua

Maailma. Hajanaisuus heikentää kehitysavun tehoa, todetaan teollisuusmaiden järjestön OECD:n uudessa kehitysapuraportissa.

Monet kehitysmaat saavat apua liian pienissä osissa liian monilta eri lahjoittajilta. OECD:n kehitysapuosaston mukaan tämä johtaa tarpeettomiin hallinnollisiin kustannuksiin ja vaikeuttaa avun kohdentamista.

Raportissa todetaan, että 38 kehitysmaata sai vuosina 2005-2006 apua ainakin 25 eri maalta. Esimerkiksi Vietnam saa apua 29 eri maalta. 17 niistä antaa yhteensä vain 10 prosenttia Vietnamin saaman kehitysavun kokonaismäärästä.

OECD:n mukaan monet rikkaat maat hajauttavat apunsa useisiin kehitysmaihin.

Raportti kehottaa kehitysavun antajia keskittymään tiettyyn maahan tai tiettyyn osa-alueeseen kuten terveyteen tai koulutukseen. Tämä alentaisi kustannuksia ja osaltaan varmistaisi, että apua saavat kaikki kehitysmaat, eivät vain avunantajien suosikkimaat. JR.

Diabetes tappaa Afrikassa

Mali. Diabetestapaukset Afrikassa ovat melkein kaksinkertaistuneet viimeisen viidentoista vuoden aikana, kansainvälinen diabetesliitto IDF kertoo. Diabetes Atlas -teoksen mukaan Afrikassa diabetesta sairasti 7,1 miljoonaa ihmistä vuonna 2003.

Malissa diabetes aiheuttaa maan terveysministeriön mukaan 40 prosenttia kaikista sisätauteihin liittyvistä sairaalakäynneistä. Malilaisen diabetesjärjestön johtajan Stéphane Besançonin mukaan muun muassa kaupungistuminen ja liikunnan väheneminen ovat heikentäneet malilaisten terveyttä.

”Tarjolla on halvempia moottoripyöriä, joten ihmiset yksinkertaisesti kävelevät vähemmän.”

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että vuonna 2025 noin 75 prosenttia maailman diabeetikoista asuu kehitysmaissa. IDF:n Afrikan osaston johtaja Alieu Gaye sanoo, että pitkäaikaissairaudet kuten diabetes ovat jääneet vähälle huomiolle avunantajien keskuudessa. Rahat menevät tartuntatautien kuten hivin taltuttamiseen.

Pitkäaikaissairaudet ovat tutkijoiden mukaan kuitenkin suurin kuolinsyy maailmanlaajuisesti. Asiasta kertoi YK:n uutistoimisto IRIN. JR.

Egyptin ruoka-ale ei säväytä

Egypti. Riisin, öljyn, jauhon ja muiden peruselintarvikkeiden hinnat ovat pudonneet Egyptissä kolmanneksella helmikuun alusta.

Egyptiläiset eivät kuitenkaan juhli ilosta. Tuoreessa muistissa ovat ruuan hintojen noususta aiheutuneet kuolemaan johtaneet tappelut viime vuonna valtion leipomoiden jonoissa.

”Juhlia? Mitä? Hinnat ovat nyt sellaiset, kuin niiden kuuluukin olla!”, sanoo kairolaisen hotellin puhelinvaihteen hoitaja Wadat.

Wadat on oikeassa, hintojen lasku ei johdu Egyptin valtion tehokkaista toimista, vaan kansainvälisten markkinoiden ja öljyn hinnan epävakaudesta.

”Öljyn hinnan lasku on vähentänyt Euroopasta saapuvien elintarvikkeiden kuljetuskustannuksia”, sanoo Lähi-idän talousasioihin erikoistunut tutkija Andrew Peters.

Kuljetuskustannukset muodostavat suuren osan ruuan hinnasta, sillä suurin osa Egyptin elintarvikkeista on tuontitavaraa. Petersin mukaan hintoja painaa alas myös Euroopan laman aiheuttama paikallisen kysynnän heikkeneminen. Kukaan ei tiedä, mitä ruoka maksaa huomenna.

Aleksi Kalliomäki

Elatusapu aviomiehelle

Egypti. Egyptissä keskustellaan perheoikeuden uudistuksesta, joka oikeuttaisi miehen anomaan elatusapua vaimoltaan, mikäli vaimo on laittanut avioeron vireille.

Jo kolmasosa Egyptin erohakemuksista tulee naisilta. Perheoikeutta tulkitsevan tuomioistuimen mukaan osuus on huolestuttavassa kasvussa. Uusi lakipykälä auttaisi naisia harkitsemaan eroa kahdesti.

Ehdotusta vastustavat sanovat avioeron olevan naisille jo nyt vaikea. Nainen menettää oikeuden myötäjäisiinsä ja elatusapuun, vaikka lapset jäisivät hänelle. Käytännössä uudistus tekisi avioerosta naiselle mahdottoman; valtaosa naisista on riippuvaisia miehen tuloista.

Monen egyptiläismiehen mielestä naisella ei pitäisi olla lainkaan oikeutta eroon. Myötäjäiset ja asunnon hankkiminen nähdään miehelle kalliina, kerran elämässä tehtävänä sijoituksena.

Perheoikeuden tuomarit pitävätkin lakiehdotusta kompensaationa sopimuksen rikkomisesta ja häpeästä, jota ero miehelle aiheuttaa. Tutkimuksen mukaan 60 prosenttia egyptiläisnaisista ei naisi eronnutta miestä.

Aleksi Kalliomäki

Kolumbia vahvisti 
homojen oikeuksia

Kolumbia. Kolumbian perustuslakituomioistuin päätti tammikuun lopussa, että homoparit saavat vastedes samat oikeudet kuin heteroparitkin. Päätöksen myötä kolumbialaiset homopariskunnat saavat perimisoikeuden ja rekisteröidyssä parisuhteessa kolumbialaisen kanssa oleva ulkomaalainen voi saada Kolumbian kansalaisuuden.

Päätös ei myönnä homopareille oikeutta adoptioon, eivätkä he vastaisuudessakaan voi mennä naimisiin.

Päätös syntyi homojen oikeuksia ajavan Colombia Diversa -järjestön aloittaman oikeusjutun ansiosta. Perustuslakituomioistuin oli laajentanut homoparien oikeuksia jo vuosina 2007 ja 2008 antamissaan tuomioissa.

Viime vuosina useat Latinalaisen Amerikan maat ovat vahvistaneet homojen oikeuksia. Argentiinan pääkaupunki Buenos Aires mahdollisti homoparien parisuhteen rekisteröimisen vuonna 2002. Mexico City teki saman vuonna 2006. Nicaragua lakkautti homoseksin kriminalisoinnin viime vuonna.

Kolumbiassa uudet oikeudet koskevat pareja, jotka ovat eläneet avoliitossa vähintään kaksi vuotta. JR.

Miehitys vaarantaa 
palestiinalaisten terveyden

Palestiina. Israelin asettamat rajoitukset palestiinalaisten liikkumiselle vaikeuttavat palestiinalaisten pääsyä terveyspalveluihin, toteaa kansainvälinen tutkimusryhmä lääketieteen aikakauslehti Lancetissa. Esimerkiksi vuoden 2007 heinäkuussa raportoitiin 40 tapauksesta, joissa ambulanssi ei päässyt potilaiden luokse Länsirannalla.

Miehityksestä huolimatta palestiinalaisten terveys on suhteellisen hyvä. 95 prosenttia palestiinalaisäideistä saa hoitoa raskauden aikana ja valtaosa väestöstä on rokotettu. Terveydentila kuitenkin vaihtelee rajusti alueittain.

Varakkaaseen perheeseen Länsirannalla syntyvällä lapsella on melkein puolet suurempi todennäköisyys selviytyä ensimmäisestä elinvuodestaan kuin köyhän gazalaisperheen lapsella.

Länsirannalla on vain 1,8 lääkäriä jokaista 1 000 asukasta kohden, kun taas Gazassa luku on 2,6. Tutkijat huomauttavat, että palestiinalaisalueiden terveydenhoitojärjestelmä turvautuu suhteettoman paljon lääkäreihin. Palestiinalaisalueilla on vain 1,7 sairaanhoitajaa tuhatta asukasta kohden. Israelissa hoitajia on 6,3 jokaista tuhatta asukasta kohden.

Tutkimus julkaistiin maaliskuun alussa osana Lancetin artikkelisarjaa palestiinalaisalueiden terveystilanteesta. JR.

Intia panostaa norsujen liikenneturvallisuuteen

Intia. Intian liikenne on tulevaisuudessa hieman turvallisempi – norsuille. Maan viranomaiset suunnittelevat ylikulkusiltojen rakentamista Rajajin kansallispuiston läpi kulkevien teiden ja rautateiden yli. Tarkoituksena on estää norsujen törmäykset autojen ja junien kanssa. Kyseessä ovat maailman ensimmäiset nimenomaan norsuille rakennetut ylikulkusillat.

Viranomaiset suunnittelevat kahden ylikulkusillan rakentamista. Molemmat silloista olisivat 1,2 kilometrin pituisia ja sadan metrin levyisiä. Sillat peitettäisiin paikallisella kasvillisuudella.

Hankkeen hinnaksi arvioidaan melkein kymmenen miljoonaa euroa. Intian maanteistä vastaava virasto NHAI odottaa hankkeelleen siunausta Intian korkeimmalta oikeudelta.

Intiassa on viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kuollut yli sata uhanalaista aasiannorsua törmäyksissä junien kanssa. Pohjois-Intiassa sijaitsevassa Rajajin kansallispuistossa elää 400 villinorsua. JR.

Facebook yllättää afrikaansiksi

Etelä-afrikka. Moni suomalainen on ihmetellyt Facebookin uutta kielitaitoa: päivityksen myötä sivu alkoi englannin sijaan puhua suomea. Uudet kieliversiot ovat kummastuttaneet muuallakin.

Etelä-Afrikassa naamakirja on yllättäen alkanut puhua afrikaansia. Kielenvaihto on herättänyt eteläafrikkalaisissa käyttäjissä paljon närää.

Etelä-Afrikassa afrikaans on vain yksi maan 11 virallisesta kielestä. Kielellä on ikävänä painolastinaan apartheid-ajan historia. 1970-luvulla hallitus määräsi kaikki muiksi kuin valkoisiksi luokittelemansa eteläafrikkalaiset käymään koulunsa yksinomaan afrikaansiksi. Englanninkielisiin kouluihin päästäkseen piti olla valkoinen.

Afrikaansia puhuu äidinkielenään vain 13 prosenttia eteläafrikkalaisista. Vuoden 2001 väestölaskennan mukaan maan yleisin kieli on zulu, jota puhuu äidinkielenään lähes neljännes eteläafrikkalaisista. Afrikaansia yleisempi on myös xhosa. PL.

Tietokoneita Mosambikista

Mosambik. Mosambikin hallitus on perustamassa tehdasta, jossa valmistetaan halpoja tietokoneita kotimarkkinoita varten. Tehtaan tuotteet maksaisivat vain kolmanneksen kansainvälisistä hinnoista.

Esimerkiksi kannettava tietokone maksaisi noin 250-280 euroa. Mukana tehtaan perustamisessa on eteläafrikkalainen tietokoneita valmistava yhtiö Sahara.

Tietokonemerkin nimeksi kaavaillaan Dzowoa, joka oli mosambikilaisen nationalismin isän Eduardo Mondlanen lempinimi. Mondlanen kuolemasta tulee kuluneeksi 40 vuotta tänä vuonna.

Monet tahot ovat kehitelleet halpoja kannettavia tietokoneita köyhimpien maiden tarpeisiin. Niistä kuuluisin lienee sadan dollarin kannettava tietokone, jonka hintaa ei ole onnistuttu laskemaan sataan dollariin. Tällä hetkellä siitä on kehitteillä uusi versio. Intiassa puolestaan kehitetään uutisten mukaan jo 16 euron konetta. HM.

Tanssimalla 
ilmastonmuutosta vastaan

Iso-britannia. Lontooseen viime kesänä avattu Bar Surya on tituleerannut itseään ”maailman ensimmäiseksi ekologiseksi yökerhoksi”.

Yritystä riittää: baarin koko sisustus huonekaluja ja seinämaaleja myöten on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Pöydänjalat on tehty kääröiksi rullatuista aikakauslehdistä ja baaritiski on koristeltu rikkoontuneilla kännyköillä. Juomat myydään biohajoavissa mukeissa. Vessoissa on viimeisintä tekniikkaa hyödyntävät, ilmanpaineella toimivat vedettömät pisoaarit.

Sisäänpääsymaksu klubille on kymmenen euroa, mutta raha yksin ei riitä. Päästäkseen sisään jokaisen asiakkaan tulee allekirjoittaa sitoumus, jossa lupaa taistella ilmastonmuutosta vastaan. Pyörällä tai jalkaisin paikalle tulleet pääsevät tosin ilmaiseksi sisään.

Ihmeellisintä klubissa on kuitenkin tanssilattia, joka on rakennettu jousien päälle. Kun ihmiset tanssivat, lattian alla olevat kristallit tuottavat sähkövarauksen, joka otetaan talteen. Klubbaajat siis tuottavat itse osan yökerhon käyttämästä sähköstä.

Tarvitsemansa lisäenergian yökerho tuottaa tuulimyllyillä ja aurinkopaneeleilla. Auringonpaisteen takaamiseksi paikka on nimetty hindujen auringon jumalan Suryan mukaan.

Maaliskuinen ilta Bar Suryassa itse koettuna oli arkisempaa ja askeettisempaa. Heti ovella silmiin iski kolme massiivista taulutelevisiota. Nekin toimivat aurinkopaneelien avulla. Portaita valaisi kymmenistä samanlaisista mustekynistä tehty lamppu. Kovinkaan kuluneilta kynät eivät vaikuttaneet. Toivoa sopii, että ne tosiaan ovat käytettyjä.

Ja siellä modernin teknologian vessassa vesi tulvi lattialla. Kuinkahan paljon energiaa kädessä olevan biohajoavan mukin valmistaminen onkaan vienyt. 

Timo Santala 


Kaarina Vainio

Pehmeä vessapaperi 
tuhoaa metsiä

Yhdysvallat. Yhdysvaltalaiset eivät tingi mukavuudesta vessassakaan. Maassa kehitetään yhä pehmeämpiä vessapaperilaatuja. Pehmeimpiä vessapapereita varten kaadetaan valtava määrä puita, sillä kierrätyspaperi ei niiden valmistukseen kelpaa.

”Tämä on tuote, jota käytämme alle kolmen sekunnin ajan. Sen valmistamisella puusta on valtavat ekologiset seuraukset”, Natural Resources Defence Councilin tiedemies Allen Hershkowitz sanoi Guardianille.

Hershkowitzin mukaan vessapaperin valmistaminen metsistä kaadetuista puista on ilmastolle haitallisempaa kuin kaupunkimaastureiden ajaminen. Hänen mukaansa melkein sata prosenttia Yhdysvalloissa myytävästä vessapaperista on valmistettu tuoreesta puusta, kun taas Euroopassa ja Etelä-Amerikassa 40 prosenttia vessapaperista on tehty kierrätysmateriaalista.

New York Timesin tietojen mukaan tuoreesta puusta saadaan pitempiä kuituja kuin kierrätysmateriaalista. Pitkät kuidut voidaan pöyhiä pehmeän paperin valmistamiseksi.

Ympäristöjärjestö Greenpeace julkaisi helmikuun lopussa oppaan yhdysvaltalaiskuluttajille, joka asettaa vessapaperimerkit paremmuusjärjestykseen niiden ympäristöystävällisyyden perusteella. Järjestö suosittelee papereita, jotka on valmistettu kierrätysmateriaaleista ja joiden valkaisemiseen ei ole käytetty myrkyllisiä klooriyhdisteitä. JR.

Tyhmä kysymys: Kuka maksaa velkansa?

Palstalla kysytään kysymyksiä, jotka mietityttävät, mutta joita ei muualla kehtaisi esittää.

Suomessa on viime aikoina kohistu, miten selvitä 30-60 miljardin euron velasta. Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander on todennut, etteivät valtiot juuri koskaan maksa velkojaan pois. Miksi valtiot eivät maksa velkojaan? Jatkuvastihan vaaditaan velkojen antamista anteeksi köyhille maille.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander vastaa:

”Valtiot kyllä maksavat velkansa. Vanhojen velkojen maksu hoidetaan kuitenkin yleensä ottamalla uutta velkaa. Siten velan kokonaismäärä pysyy ennallaan. Velkojen maksamisessa on siis kyse yksittäisistä lainoista.

Tämä koskee ennen kaikkea vakiintuneita teollisuusmaita. Japani, Yhdysvallat ja monet eurooppalaiset valtiot ovat hoitaneet velkansa ajallaan, minkä vuoksi ne saavat aina uutta luottoa, jolla hoidetaan vanhoja velkoja. Lisäksi talouskasvu pienentää vanhan velan suhteellista kokoa.

Kehitysmaiden velkakriiseissä on sen sijaan kysymys siitä, että ne syystä tai toisesta eivät pysty maksamaan velkojaan takaisin ajallaan, minkä vuoksi ne menettävät luottokelpoisuuden. Velkakriisi syntyy siitä, että valtiot eivät kykene lyhentämään lainojaan ja menevät tavallaan konkurssiin. Pari vuotta sittenhän annettiin anteeksi kehitysmaiden velkoja, joita ne eivät olleet pitkään aikaan pystyneet hoitamaan.

Valtiot eivät ole keskenään velkaa toisilleen, vaan kansantaloudet. Valtioiden laina otetaan kotimaisilta tai kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta, siis pankeilta ja sijoittajilta.” KV.

Kuukauden kamppis: Sydämellä 
ihmiskauppaa vastaan

Vaikuttamistyö on järjestömaailman uusi hitti. Minkä kaiken puolesta maailmalla kampanjoidaan?

Netin yhteisöpalvelut Facebook ja YouTube toimivat yhä useammin myös kampanjointivälineinä. Myös YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaava järjestö (UNODC) on keskittänyt ihmiskaupan vastaisen Blue Heart -kampanjansa erityisesti näille foorumeille. Kampanja kehottaa ihmisiä vaihtamaan Facebookin profiilikuvan kampanjan tunnukseen – siniseen sydämeen. Logon sininen sydän kuvaa myötätuntoa ihmiskaupan uhreja kohtaan ja muistuttaa toisaalta yleisöä ostajien, myyjien ja välittäjien kylmäsydämisyydestä.

Järjestö haluaa kampanjallaan vaikuttaa maailmanlaajuisesti ihmisten mielipiteisiin ja tietämykseen ihmiskauppaan liittyvistä ongelmista.

Ihmiskauppa on yksi isoimmista järjestäytyneen rikollisuuden muodoista. Suurin osa ihmiskaupan uhreista päätyy Länsi-Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin pakkotyöhön ja prostituoiduiksi; noin 80 prosenttia uhreista on naisia. YK:n kansainvälinen työjärjestö ILO arvioi vuonna 2005, että laittoman seksikaupan tuotot olivat 217,8 miljardia dollaria vuodessa. KV.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!