Luomua lemmikille

Kumppani esittelee kuukausittain kapineen, joka tekee elämästä vähän kelvollisempaa.

Teksti: Heta Muurinen

Kulttuuri

Yhä useampi karvainen pieneläin asuu kodissa, jonka ihmiset pyrkivät eettisesti valistuneisiin ostopäätöksiin ruokansa suhteen. Mutta mitä tehdä, kun luonto on julma, mutta ihminen ei halua olla? Miten yhdistää kasvissyöjäihmisen ja petolemmikin menut niin, että kaikki olisivat tyytyväisiä?

Helpotusta omistajien huonolle omalletunnolle tuovatkin eettiset sapuskat.

Useampikin lemmikkiruokia myyvä yritys mainitsee nettisivuillaan olevansa "cruelty free" eli ettei aineksia ole testattu eläimillä. Se, mitä testaamattomuus loppujen lopuksi tarkoittaa, onkin sitten aikamoinen suo selvitettäväksi, mikäli yritys ei ole sitoutunut mihinkään tunnettuun sertifikaattiin.

Kissa tarvitsee ruokavalioonsa runsaasti eläinproteiinia voidakseen hyvin, koiralle riittää vähän vähempikin, mutta kokonaan ilman sekään ei pärjää. Näin todetaan esimerkiksi Vegaaniliiton sivuilla. Silti tarjolla on nykyisin myös kokonaan kasvisperäisiäkin koiran- ja kissanruokia. Kasvisvaihtoehtoja mainostetaan myös lihalle allergisille koirille.

Ekokauppa Ekolosta on saatavilla italialaista, kokonaan kasvisperäistä Amí-tuotemerkkiä. Maltillisemmille mieleen on luomulihavaihtoehtoja tarjoava Yarrah, joka mainostaa itseään useammallakin tunnetulla eettisellä sertifikaatilla. Tuotteet ovat sen lisäksi myös luomua ja ympäristöystävällisiä.

Mutta vielä on yksi kissan ruokalaji, jota muut eivät ekologisuudessa päihitä: pihapiirin jyrsijät.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 5/2009


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Heta Muurinen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.