Kuka suojelee luonnonsuojelijoita?

Maailmanpankin mies kohtaa todellisia luonnonsuojelijoita Panamassa.

Teksti: Toni Sandell

NäkökulmatYmpäristöIlmastonmuutosAmerikkaLatinalainen AmerikkaKeski-AmerikkaPanama

Keski-ikäinen valkoinen belgialaismies hikoilee. Hän seisoo intiaanijoukon keskellä Panamassa.

Mies on Maailmanpankkia edustava Benoît Bosquet, ja hän on lentänyt Washingtonista Panaman Karibian puoleisille saarille kuna-yhteisön päällikön pyynnöstä.

Bosquet on tullut kertomaan maanlaajuisesta metsittämisprojektista ilmastonmuutosta vastaan. "Metsien tuhoaminen aiheuttaa viidesosan kasvihuonepäästöistä, joten metsitys voi olla 20 prosenttia ratkaisusta ilmastonmuutokseen", hän selittää.

Juuri ennen Bosquet’n puheenvuoroa on luettu dramaattinen kirje, jonka eräs kunayhteisöistä on lähettänyt kokoukselle: yhteisö hylkää asuinsaarensa ja etsii parille tuhannelle asukkaalleen uuden paikan mantereelta. "Ottaen huomioon viimeisimmät ympäristöministeriön tutkimukset vedenpinnan noususta, olemme päättäneet muuttaa mantereelle", kirjeessä sanotaan.

Sääolosuhteet ovat entistä arvaamattomampia. Nousuveden aikana usea kunien asuttama saari jää kokonaan veden alle. Odotettavissa on lisää vastaavia kirjeitä. Ei siis ihme, että intiaanit kuuntelevat tarkasti Maailmanpankin miestä.

Kun tulee kysymysten vuoro, Bosquet alkaa takellella. Hän selvittää, että projektista hyötyy vain, jos saaria metsittää eli rakentaa sinne hiilinieluja. Asia kääntyy traagiseksi, kun hänelle selviää, että kunat ovat aina suojelleet metsäänsä niitä metsittämällä. Metsitettävää ei siis enää löydy. Heidän yhteisönsä hukkuvat, mutta ilmastoapu menee alueille, joilla on tajuttu tuhota metsiä.

Kunat alkavat piikitellä Maailmanpankkia. Joku kysyy, onko projekteja niille, jotka ovat aina suojelleet luontoaan. Vastaus on epäsuora ei.

Bosquet voi ainoastaan kiittää kansankokouksen jäseniä.

"Työni on vastata vaikeisiin kysymyksiin. Se on vain hyväksyttävä. Demokratianne teki minuun suuren vaikutuksen."


Julkaistu Kumppani-lehdessä 5/2009


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!