Kulttuuripalat

Mustalainen vie – museoon

Raitiovaunussa pistää silmään juliste, jossa lukee: Varokaa, mustalaisia! No jo on poliittisesti epäkorrekti mainoskampanja, sitä ensin ajattelee.

Tarkempi syyni kuitenkin osoittaa, että juliste mainostaa Euroopan romanihistorian näyttelyä. Näyttely kertoo siitä, mikä tapahtuu julisteen silmäilijällekin: väärinymmärryksestä.

Helsingin Hakasalmen huvilan näyttelyllä on kunnianhimoisempi tavoite kuin vain perinteiden ja pukujen esittely. Se haluaa antaa mahdollisuuksia pohtia ja purkaa kävijöiden ennakkoluuloja. Näyttelyssä tutkitaan romanien avulla sitä, miten vierautta katsellaan ja kohdellaan asenteiden läpi.

Julkinen keskustelu osoittaa, et-
temme satojen vuosien rinnakkaiselonkaan jälkeen ole sinut romanivähemmistömme kanssa. Samalla moni kysyy, miten suhtautua uusiin romanitulokkaisiin, jotka kerjäävät kadulla. Ehkäpä näyttely antaa pureskeltavaa tähänkin kysymykseen. HM.

Varokaa mustalaisia! Väärin-
ymmärryksen historiaa -näyttely 
Hakasalmen huvilassa Helsingissä elokuun loppuun asti, 
Mannerheimintie 13 D. Vapaa pääsy.

Polkien polla kevenee

Toimittaja Matti Rämö polki vuoden 2007 toukokuusta syyskuulle Tunisiaan ja takaisin. Lähtölaukauksen antoi sairaus, josta toipuminen pakotti antautumaan kuntoutusohjelmalle. Pyörä vei mennessään. Mukana seurasi useitakin missioita; yksi niistä oli halu osoittaa, että muslimimaassakin on turvallista pyöräillä.

Reissun vaiheista syntynyt Rengasrikkoja Saharassa tarjoilee yksityiskohtaista selontekoa teiden varsilta ja telttapaikoilta, päivän aikana taittuneista kilometreistä, kulutetuista euroista. Sujuvan raportoinnin ohessa Rämö tekee havaintoja luonnosta, ohivilisevistä maisemista, kylistä ja kaupungeista. Reissussa rähjääntyy; mies peseytyy puolalaisessa motellissa ensimmäistä kertaa reilun viikon helteissä poljettuaan. Näin pitkällä odysseialla pyörää on tuon tuosta fiksattava, ruhjeita lääkittävä, selviydyttävä, armottomat säät kestettävä.

Rengasrikkoja Saharassa on valoisa ja partiopoikamaisen innokas sekoitus matkaopasta ja pyöräilypäiväkirjaa. Hienoa, että hyvä ja hapekas olo löytyy pyörän satulasta. AV.

Matti Rämö: Rengasrikkoja 
Saharassa. Polkupyörällä Pakilasta 
Pohjois-Afrikkaan. Minerva 2009.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 6/2009

Äänikirja pelastaa kesän

Kesähelteellä voi laiturinnokassa puuhastella muutakin kuin lukea, voi kuunnella. Siis linnunlaulun tai laineen liplatuksen sijaan kuunnella kirjaa.

Ensi alkuun todettakoon, että olen vahvasti perinteessä kiinni: kannatan kirjaa, kovia kansia ja lukemisen sietämätöntä vaativuuttakin. En ole tutustunut äänikirjoihin juurikaan.

Mutta ajatus auringosta ja silmät kiinni matkaamisesta houkutteli. Siispä asettauduin mattolaiturille ja laitoin silmät kiinni. No niin, antaa tulla, tuulta ja tarinaa. Valitsen kuultavaksi Ranya ElRamlyn (nyk. Paasonen) Runeberg-palkitun esikoisromaanin Auringon asema.

”Minun isäni tapasi minun äitini junassa matkalla Luxorista Assuaniin.”

Auringon asema on lyyrinen ja loputtoman kaunis teos. Sen minä-kertoja piirtää kuvan elämästään, identiteetin hahmottumisesta egyptiläisen isän ja suomalaisen äidin tyttärenä. Kahden kulttuurin, kahden erilaisen ihmisen välistä pilkistää ja puhkeaa kukkaan minuus, osaksi luinen ja hauras kuin hiljaa kärsivä äiti; osaksi äänekäs ja lihaisa leijona kuin isä.

Auringon aseman lukija Vuokko Hovatta johdattaa pehmeästi mutta määrätietoisesti romaanin maailmaan. Hänen äänensä lämpö sopii kirjan sävyihin kauniisti.

Äänikirja on luettu, ei sen kummemmin dramatisoitu teos. Silti ääni on hyvin määrittävä tekijä, hyvässä ja pahassa – ennen kaikkea paljossa. Siinä missä kirjan lukija voi määrittää itse rytminsä ja valita lukukokemukselleen sopivia tulkintoja ja sävyjä, äänikirjan lukijaääni on niin vahva opas, että kuuntelukokemus on ennemminkin ”yhteistyötä”.

Auringon asema on romaanina itselleni tärkeä, ja kuunnellessani huomaan olevani hieman mustasukkainen lukijaäänelle. Lukemisen yksityisyys hälvenee.

Alun perin äänikirjat syntyivät näkövammaisten tarpeisiin. Ne ovat kuitenkin kasvattaneet suosiotaan muidenkin keskuudessa vuosi vuodelta. Internetissä on muutamia äänikirjastoja, joista löytyy äänikirjoja ilmaiseksi. Tunnetuimpia tällaisista vapaaehtoisprojekteista ovat Librivox ja Project Gutenberg. Librivox käyttää tekstejä, jotka ovat jo tekijänoikeusvapaita, pyytää vapaaehtoisia tekemään niistä äänitteitä ja julkaisee syntyneen äänitteen tekijänoikeuksista vapaana.

Päästyäni yli mustasukkaisuuden tunteesta iloitsen laiturinnokassa. Äänikirjan matkassa on helppo viihtyä, kunhan antaa itselleen luvan. Keskittymisongelmia syntyy vain teknisistä syistä: kun täytyy painaa stoppia ja vaihtaa asentoa laiturilla, on vaikea löytää uudelleen tarkka kohta, johon äänikirjassa jäi.

Auringon asema on mainiota kesäkuunneltavaa. Kuulen Hovatan äänen vielä pitkään, unissanikin. Verkkokalvoille piirtyy oransseja kuvia, auringon ja varjon sävyttämiä kohtaamisia junassa, appelsiineja, voimakkaita mausteita, kahvitahroja. Lämminsävyisen äänikirjan kuunteleminen voi pelastaa sateisenkin kesän.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 6/2009

Naapurit: Tingi mausteista ja toteuta unelmat!

Almudena Ramos Martin, 26, 
johdon assistentti, Madrid, Espanja

”Kun kuulen marokkolaisista, ajattelen heti tinkimistä ja mattokauppiaita! Marokko edustaa espanjalaisille hunnutettuja naisia ja pieniä patero-veneitä, joilla marokkolaiset pyrkivät Espanjaan Pohjois-Afrikan rannikolta. Yhdistän marokkolaiset islamiin.

Koska Espanjaan tulee paljon marihuanaa Marokosta, marokkolaiset taitavat olla aika laiskoja, polttavat vain ruohoa. Yhdistän Marokkoon Saharan autiomaan, en niinkään isoja kaupunkeja, Casablancaa tai Rabatia. Kaupungeista Marrakesh ja sen basaarit ovat tutumpia. Ja tietysti mausteet! Toreja täynnä mausteita! Mutta 
espanjalaiset eivät luota marokkolaisiin. Espanjalaisten mielestä marokkolaiset valehtelevat aina.”

Kamal Sbiri, 27, jatko-opiskelija, 
Agadir, Marokko

”Marokkolaisten vahvin mielikuva espanjalaisista ovat futisjoukkueet FC Barcelona ja Real Madrid. Jokainen urheilusta kiinnostunut marokkolainen kannattaa jompaakumpaa. Espanja on ensimmäinen askel Eurooppaan, paikka, jossa nuoret voivat toteuttaa ”unelmansa” ja jopa tavata jalkapallotähtiä.

Pohjoismarokkolaisille Espanja on aina uhka, etelämarokkolaiset hakevat Espanjasta turvaa. Loppuosa väestöstä näkee espanjalaiset turisteina, jotka eivät eroa paljon muista eurooppalaisturisteista. Toisaalta, pidämme espanjalaisia ilkeinä. Marokkolaisille poliitikoille Espanja on ”vihattu ystävä”, josta 
ei pidetä, mutta ei päästä eroonkaan. Ainoa tie Eurooppaan kulkee Espanjan kautta.”


Julkaistu Kumppani-lehdessä 6/2009

Rauhantekijäksi rahalla

JUHA MÄKINEN

rauha.jpgYliopiston kampuksella olevaan monumenttiin on kirjattu japanilaisen poliitikon Ryochi Sasakawan ajatus: ”Onnellinen costaricalainen äiti, joka synnyttäessään tietää, ettei hänen lapsestaan tule sotilasta.”

”Olisi helppoa väheksyä meitä ja kirjoittaa, että olemme joukko ikääntyviä hippejä. Mutta se ei ole koko totuus”, John J. Maresca näpäyttää.

Yhdysvaltalainen Maresca on costaricalaisen Universidad Para La Pazin eli Rauhanyliopiston rehtori. Opinahjo on saanut osakseen niin kiittävää kuin väheksyvää julkisuutta. Brittiläisen The Guardian -lehden viime joulukuussa julkaisema artikkeli vinoili paikan idealismille.

”Täytyy olla idealisti, mutta myös pitää jalat maassa. On tärkeää ymmärtää, mikä on mahdollista lyhyellä, mikä pidemmällä aikavälillä”, Maresca toteaa.

UPaz tai UPeace, kuten paikkaa yleensä kutsutaan, on YK:n alainen yliopisto, jossa opiskellaan etupäässä vuoden mittaisissa maisteriohjelmissa. Oppiaineina ovat muun muassa ihmisoikeudet, kansainvälinen oikeus ja luonnonvarojen käyttö. Kaikkia aineita tarkastellaan rauhan- ja konfliktintutkimuksen näkökulmasta.

”Sovellamme täällä laajaa rauhan käsitettä: siihen kuuluvat muun muassa henkilökohtainen turvallisuus, oikeus ravintoon, oikeus asuntoon”, rehtori tähdentää.

Väli-amerikan 
rauhankyyhky

Costa Rican presidentin Rodrigo Carazo Odion aloitteesta vuonna 1980 perustettu UPaz aloitti toimintansa 1980-luvun puolivälissä.

Costa Ricalla on pitkät perinteet rauhan vaalijana: maa lakkautti armeijansa vuonna 1948 lyhyen sisällissodan jälkeen. Sen jälkeen se on säästynyt muita Väli-Amerikan maita koetelleilta vallankaappauksilta ja sisällissodilta.

Vuoden 1987 Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin maan silloiselle presidentille Óscar Ariakselle Väli-Amerikan rauhansuunnitelman luomisesta. Arias valittiin jälleen Costa Rican presidentiksi vuonna 2006.

Yhteiskunnallinen vakaus on tuonut myös taloudellista hyötyä: Väli-Amerikan Sveitsiksi kutsuttu Costa Rica on alueensa vauraimpia maita.

Tavoitteena ihmiskunnan 
pelastaminen

Yliopiston peruskirjassa todetaan, että rauhankasvatuksen tehtävänä on pelastaa ihmiskunta – ei enempää eikä vähempää.

”Tehtävämme voi kuulostaa romanttiselta visiolta, mutta keskitymme sen soveltamiseen käytännössä. Monet entiset opiskelijamme ovat ’kentällä’, esimerkiksi Darfurissa”, Maresca kertoo.

UPazista valmistuneet opiskelijat työskentelevät usein kansalaisjärjestöjen leivissä. Osa päätyy myös YK:n tehtäviin.

Opiskelijoiden keski-ikä on lähemmäs 30 vuotta. ”He eivät siis ole mitään kakaroita, vaan hyvin motivoituneita ihmisiä”, Maresca tähdentää.

UPaziin hakee vuosittain noin tuhat opiskelijaa. Pyrkimyksenä on saada kasaan maantieteellisesti ja kulttuurisesti mahdollisimman heterogeeninen joukko. Tavoitteista huolimatta jopa puolet UPazin opiskelijoista tulee Pohjois-Amerikasta. Afrikkalaisia on noin joka viides. Euroopasta, Latinalaisesta Amerikasta ja Aasiasta tulee kymmenisen prosenttia kustakin.

Osa opiskelijoista tulee maista, joissa sota on huomattavasti läheisempää historiaa kuin vaikkapa Suomessa.

”Professori voi luennoida Ruandan kansanmurhasta opiskelijoille, jotka ovat lapsuudessaan kokeneet juuri kyseiset tapahtumat”, Maresca toteaa.

Maisteriksi 17 000 eurolla

Tanskalainen Chamila Sten opiskelee kansainvälisen lain ja kiistojen sovittelun koulutusohjelmassa. Hänen mukaansa opetus tarjoaa ennen kaikkea eväitä kansainvälisen järjestelmän rakenteiden ymmärtämiseen.

”Ei meillä ole valmiita reseptejä rauhaan, mutta jo konfliktien syiden ymmärtäminen auttaa paljon”, Sten toteaa.

Rauhankasvatusta opiskeleva islantilainen Birta Vidarsdottir sanoo uskovansa koulutuksen voimaan. ”On muutettava kokonaisia kulttuureja ja stimuloitava kriittistä ajattelua.”

Nuoret naiset näkevät, että UPazissa opiskelussa on akateemisen sisällön ohella kyse kulttuurien kohtaamisesta. Yliopistossa on kirjoilla noin 150 opiskelijaa yli 50 eri maasta.

Motivaation lisäksi opiskelu UPazissa vaatii varallisuutta. Vuoden maisteriopinnot maksavat lähes 17 000 euroa.

Sekä Sten että Vidarsdottir rahoittavat opintonsa lainalla. Stenin lukukausimaksusta Tanskan valtio tosin maksaa puolet.

”Stipendit myönnetään lähinnä kehitysmaista tuleville opiskelijoille, mutta ei länsimaisellakaan nuorella ole noin vain varaa maksaa suuria lukukausimaksuja”, Sten kritisoi stipendijärjestelmää.

Yliopiston budjetista noin neljännes katetaan lukukausimaksuilla. Tärkein rahoittaja on japanilainen yksityinen säätiö Nippon Foundation. Valtiollisista tukijoista suurimpia ovat Ruotsi, Sveitsi ja Hollanti.

Ensimmäinen rehtori 
oli suomalainen

UPazin ensimmäisenä rehtorina (1986-1989) toimi Tapio Varis, joka on nykyään ammattikasvatuksen professori Tampereen yliopistossa.

Variksen rehtorikaudella Väli-Amerikassa oli vielä käynnissä useita sisällissotia, ja UPaz osallistui Nicaraguan rauhanneuvotteluihin.

Alkuvuosinaan yliopisto oli luonteeltaan melko alueellinen. Suurin osa opiskelijoista ja henkilökunnasta tuli Väli-Amerikan alueelta.

”Rahoituspohja oli selkiintymätön. Omasta työpanoksestani liian suuri osa meni rahan hankkimiseen, vaikka olisin halunnut keskittyä opetuksen sisältöihin”, Varis muistelee.

Suomalaisilla on ollut myöhemminkin osansa UPazin toiminnassa: Jyväskylän yliopisto oli 2000-luvun alussa mukana luomassa UPazin gender studies -ohjelmaa.

Metsäntutkimuslaitoksen emeritusprofessori Matti Palo puolestaan on parin viime vuoden aikana toiminut vierailevana luennoitsijana UPazin luonnonvaraosastolla.

Palon mielestä Suomen valtio voisi suunnata osan kehitysyhteistyömäärärahoistaan rauhanyliopiston tukemiseen.

”On hämmentävää, että UPazin kaltainen laitos ei saa enempää rahoitusta. Siellä koulutetaan tulevaisuuden Martti Ahtisaaria.”


Julkaistu Kumppani-lehdessä 6/2009

Historian pahin terveysuhka

”Ellemme onnistu ratkaisemaan ilmaston lämpenemisestä johtuvaa eriarvoistumista, tulevaisuudessa meidät tuomitaan aivan samoin kuin orjuuden ja kolonialismin kannattajat”, professori Anthony Costello sanoo.

Kun yliopistollinen eri alojen tiedemiehiä pohti Costellon johdolla ilmastonmuutoksen vaikutusta terveyteen, päättäjät saivat kylmää kyytiä.

Terveydellinen epätasa-arvo tulee olemaan tulevaisuuden suuria poliittisia kysymyksiä, varoittaa Managing the health effects of climate change -raportti. Sen tilasi arvostettu lääketieteellinen julkaisu Lancet brittiläiseltä University College of London -yliopistolta.

Maailman miljardi köyhintä ihmistä tuottaa vain kolme prosenttia kaikista hiilidioksidipäästöistä. Silti juuri he asuvat alueilla, jotka tulevat kärsimään ilmaston lämpenemisestä kaikkein pahimmin. Ilmaston- ja ympäristönmuutoksen vaikutuksen terveyteen arvioidaan olevan Afrikan köyhissä maissa 500 kertaa suurempi kuin Euroopassa. Vaikutusta arvioidaan menetettyjen terveiden elinvuosien perusteella.

Epätasa-arvo ei rajoitu vain maantieteeseen. Myös sukupolvien väliseen tasa-arvoon pitäisi kiinnittää entistä enemmän huomiota, raportti vaatii.

Tutkimustietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista terveyteen on vielä vähän. Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista Afrikassa ei ole ilmestynyt yhtäkään kattavaa tutkimusta.

Tutkijat ottavat lähtökohdaksi sen, mitä tapahtuu jos kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n arvioista varovaisin – kahden tai kolmen asteen lämmönnousu – toteutuu. Samalla he muistuttavat, että huomattavasti suurempikin lämpeneminen on mahdollista, sillä jo nyt ilmaston keskilämpö on noussut ihmisen toimien vuoksi 0,76 astetta.

Ilmastonmuutoksesta johtuvat luonnonmullistukset ovat jo arkea, raportti muistuttaa. Viimeisten vuosien aikana kaikkiaan kaksi miljardia ihmistä on joutunut kärsimään ilmaston lämpenemisestä johtuvista ääri-ilmiöistä: poikkeuksellisen kuumasta tai kylmästä säästä, kuivuudesta, tulvista tai hirmumyrskyistä.

Hyviä uutisia hyttysille

Kesä 2003 oli Euroopassa epätavallisen lämmin. Helleaalto näkyi myös kuolleisuustilastoissa: kaikkiaan 70 000 ihmistä kuoli kuumuudesta johtuvista syistä. Kuumuus lisää kuolleisuutta etenkin hengityselin- ja sydänsairauksiin. Lisääntyvä kuumuus on terveysriski myös Afrikassa ja eteläisessä Aasiassa, mutta puutteellisen tilastoinnin takia luvut ovat vain arvailun varassa.

Hyvä uutinen ilmaston lämpeneminen on lähinnä hyttysille, sillä niiden elinolosuhteita ilmiö parantaa. Afrikan ylänköalueilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että yhden asteen nousu lämpötilassa kymmenkertaisti moskiittojen määrän. Aiemmin malaria on ollut viileillä ylänköalueilla vähäistä.

Malariaa ja dengue-kuumetta levittävien moskiittojen elinalueen laajeneminen on jo tuttu esimerkki, mutta myös moni muu tauti saa lämmöstä vauhtia. Trooppisista loistaudeista esimerkiksi bilhartsia eli halkiomatotauti ja leishmaniaasi leviävät entistä laajemmalle alueelle.

Ilmastonmuutos muuttaa tautien levinnäisyyttä muuallakin kuin tropiikissa. Sekä borrelioosi että punkkien levittämä aivokuume leviävät yhä pohjoisemmaksi.

Viemäri ei pysy perässä

Suurimmiksi terveyshaasteiksi raportti nostaa kuitenkin veden ja ruoan riittävyyden.

Ilmaston lämpeneminen näyttää vähentävän satoja. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan sekä maissin että soijapavun sadot vähenivät kuudenneksella, kun kasvukauden lämpötila nousi yhden asteen.

Kuluvan vuosisadan lopulla trooppisten maatalousalueiden matalimmatkin lämpötilat ovat todennäköisesti korkeampia kuin nykyolojen korkeimmatkaan lämpöpiikit, ilmastomallinnusta ja historiallisia maataloustietoja yhdistäneet tutkijat uskovat.

Vaikka maapallon keskilämpötilan nousu jäisi kahteen asteeseen, paikallisesti lämpötila voi nousta enemmänkin.

Lämpeneminen vaikuttaa myös siihen, missä ja miten paljon sadetta saadaan. Vesi- ja viemäriverkostot on kuitenkin suunniteltu perinteisten, paremmin ennustettavien sademäärien mukaan.

Myös kansainvälinen lainsäädäntö vaikuttaa terveyden epätasa-arvoistumiseen, monitieteellisen tutkimusryhmän kokoama raportti toteaa. Muuttuviin olosuhteisiin sopeutumiseksi tarvitaan uusia keksintöjä ja tekniikoita niin ruoantuotantoon kuin sairauksien hoitoonkin. Nykymuotoiset patenttisäännökset voivat kuitenkin vaikeuttaa tieteellistä tutkimusta ja tiedon tasa-arvoista hyödyntämistä.

”Ilmastonmuutoksen vaikutusten vähentäminen ja siihen sopeutuminen ovat kehityspolitiikan keskeisiä osa-alueita. Ne eivät ole erillisiä tekijöitä, vaan oleellinen osa niin köyhyyden kuin sosiaalisten ja terveydellisten erojen vähentämistä”, raportti muistuttaa.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 6/2009

Paperittomat Ruotsissa

MARKKU VUORIO

ruotsi.jpgMonet paperittomat painavat pitkää päivää Tukholman Hötorgetilla.

Ruotsissa on kymmeniä tuhansia laittomia maahanmuuttajia eli paperittomia. Vuonna 2005 Ruotsin valtiopäivillä kaatui lakialoite, joka olisi antanut kauan laittomasti maassa asuneille oleskeluluvan. Sen jälkeen paperittomat ovat alkaneet järjestäytyä ja herättää keskustelua ilman oleskelulupaa elävien kestämättömästä tilanteesta. Monelle paluu kotimaahan on mahdottomuus, ja syyt siihen moninaiset.

Myös ammattiyhdistysliike on alkanut toimia paperittomien työehtojen parantamiseksi.

Syyskuussa Tukholmassa avattiin paperittomien ammatillinen keskus. Se saa taloudellista tukea ammattijärjestöiltä.

”Paperittomille maksetaan niin huonoa palkkaa, ettei juuri kenelläkään ole varaa vuokrata omaa asuntoa. Yleensä viisi tai kuusi ihmistä jakaa keskenään kaksion tai kolmion”, Ruotsin paperittomien Tukholman osaston puheenjohtaja Yacine Asmani Asmani kertoo.

Asmani saapui vaimonsa kanssa Algeriasta Ruotsiin vuonna 2001. Pariskunta haki poliittista turvapaikkaa. Kun ensimmäinen hakemus hylättiin, pari päätti jäädä laittomasti maahaan. Pari sai oleskeluluvan vasta vuonna 2005. Sitä ennen heidän oli muutettava usein, jotteivät viranomaiset saisi selville heidän olinpaikkaansa.

Asmani on tyytyväinen, että ay-liike vaatii paperittomille työehtosopimuksen mukaisia palkkoja. Hänen mukaansa useimmat paperittomat eivät kuitenkaan työpaikan menettämisen pelossa uskalla kääntyä liittojen puoleen.

”Keskeisin tavoitteemme on, että paperittomille myönnettäisiin oleskelulupa. Ilman henkilönumeroa maahanmuuttajalla ei ole oikeutta terveydenhoitoon, eikä heidän lapsillaan oikeutta käydä koulua. Paperittomat eivät voi edes avata pankkitiliä”, hän sanoo.

Hoitoa kovalla hinnalla

Ruotsissa aikuisilla paperittomilla on oikeus ainoastaan akuuttiin terveydenhoitoon. Hoito ei kuitenkaan ole ilmaista, sillä paperittomilla ei ole oikeutta ruotsalaiseen sosiaaliturvaan. Siten paperittomat ovat samassa asemassa kuin turistit. Ensiapukäynti maksaa pari sataa euroa ja sairaalasynnytys vähimmillään 2 000 euroa.

YK:n ihmisoikeuksien tarkkailija Paul Hunt on arvostellut Ruotsissa vallitsevaa käytäntöä. Hänen mukaansa Ruotsi kuuluu Euroopassa paperittomia tylyimmin kohtelevien maiden joukkoon. Espanjassa paperittomilla on lähes samat oikeudet sairaanhoitoon kuin kansalaisilla.

Ruotsin lainsäädäntö on myös ristiriidassa hoitoalan ammattietiikan kanssa.

”Velvollisuutemme on antaa hoitoa kaikille, jotka sitä tarvitsevat. Meidän kannaltamme ei saisi olla mitään merkitystä, miten ja kuka hoidon maksaa”, Vårdförbundetin, paikallisen hoitoliiton, varapuheenjohtaja Eva Nowak toteaa.

Nowakin mukaan monet paperittomat pelkäävät hakea hoitoa sairaaloista silloinkin, kun heillä olisi siihen oikeus.

Ruotsissa hoidon antaminen paperittomille onkin jäänyt pitkälti vapaaehtoisjärjestöjen harteille. Esimerkiksi Lääkärit maailmalla -järjestöllä (Läkare i världen) on salainen klinikka Tukholmassa, jossa vapaaehtoistyötä tekevät lääkärit hoitavat paperittomia ilmaiseksi.

Takaisin kotimaahan?

Boliviasta kolme vuotta sitten kahden poikansa kanssa Ruotsiin muuttanut Maruja on saanut juuri tietää, että heidän turvapaikka-anomuksensa on hylätty.

”Minulla on kaksi vaihtoehtoa: palata poikieni kanssa Boliviaan köyhyyteen tai jäädä tänne ilman oleskelulupaa – jatkuvan karkotusuhan alaiseksi. En tiedä, mitä minun pitäisi tehdä”, itkuinen Maruja sanoo.

Hän on elättänyt perheensä siivoojana. Töitä on riittänyt, kun vain on hyväksynyt työnantajien sanelemat ehdot.

”He ovat voineet soittaa mihin aikaan tahansa. Minulla ei ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin lähteä töihin vaikka keskellä yötä.”

Marujan molemmat pojat käyvät koulua ja perheen asiat olivat tähän asti muuten kunnossa. Elämää on kuitenkin hankaloittanut se, ettei perheellä ole pysyvää asuntoa. Alituinen muuttaminen on rasittavaa ja asuminen kallista.

”Nyt maksamme asunnosta 650 euroa kuukaudessa. Silti monet luulevat, että asumme ilmaiseksi ja elämme avustuksilla”, Maruja toteaa.

”Aikaisemmin uskoin, että paperittomien taistelu oikeuksiensa puolesta saisi poliitikot muuttamaan lakeja niin, että oleskeluluvan saaminen helpottuisi. Enää en jaksa uskoa siihen. Monet poliitikot taitavat haluta, että maassa on paljon paperittomia, joiden on pakko tehdä töitä nälkäpalkalla”, Maruja pohtii.

Kuusi vuotta sitten Bangladeshista Ruotsiin paennut Sarvar on jo tehnyt päätöksensä. Hän aikoo jäädä Ruotsiin, vaikka hänen turvapaikkahakemuksensa hylättäisiin jälleen kerran.

”Jos palaisin Bangladeshiin, minut pidätettäisiin välittömästi ja sen jälkeen olisin hengenvaarassa”, Sarvar sanoo.

Tällä hetkellä hän on laillisessa työsuhteessa ja tyytyväinen työehtoihinsa. Ruotsissa asumiensa vuosien aikana hän on hengissä pysyäkseen tehnyt usein töitä mitättömällä palkalla. Monesti palkka on jäänyt kokonaan saamatta.

Sarvarilta jäi Bangladeshiin vaimo ja kaksi lasta. Mies pelkää, ettei saa tavata heitä enää koskaan.

”Jos muita mahdollisuuksia ei ole, olen valmis elämään koko elämäni ilman papereita ja oikeuksia, erossa perheestäni.”

Harmaa talous hyötyy paperittomista

Kukaan ei tiedä, kuinka monta ihmistä Ruotsissa on tällä hetkellä ilman viranomaisten myöntämää oleskelulupaa. Arviot heidän lukumäärästään liikkuvat 30 000 ja 50 000 välillä. Paperittomat ovat haluttua työvoimaa harmaan talouden piirissä, sillä he eivät voi kääntyä viranomaisten puoleen vaatiakseen oikeuksiaan.

Paperittomien hyväksikäytöstä onkin muodostunut jättibisnes rikollisille yrittäjille, jotka toimivat pääasiassa siivous-, hotelli- ja ravintola- sekä rakennusalalla. Kiinteistötyöntekijöiden liiton selvityksen mukaan paperittomat siivoojat ansaitsevat yleensä noin kaksi ja puoli euroa tunnissa.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 6/2009

Mitä kunnon mies osaa?

Alberto Martínez, 29, projektipäällikkö

 

”Kolumbialainen kunnon mies osaa putkihommat. Minulle kunnon miestä edustaa isoisäni, joka opetti minulle ja isoveljelleni kaikenlaista korjaamista. Isoisä esitteli meille työkalut ja miten niitä käytetään, yhdessä rakentelimme ja fiksailimme kaikkea pientä. Isoisä oli suoraselkäinen ja ankara, mutta erittäin oikeudenmukainen ja rakastava, ainoa ihminen, joka sai antaa meille piiskaa. Korjailemisen ja touhuilun lomassa hän tuli opettaneeksi meille monenlaista elämästä. Häneltä olen oppinut suuren osan tärkeinä pitämistäni arvoista, esimerkiksi rehellisyyden.

Kun ajattelen itseäni mahdollisena tulevana isänä, tahtoisin näyttää lapsilleni, että kunnon mies laittaa ruokaa. Sillä haluaisin viestittää, että näennäisesti pienimmät asiat ovat elämässä tärkeimpiä. On tärkeää pysähtyä yhden arkisen asian äärelle, joka on korvaamaton koko perheelle.”

Attila Bicsak, 30, tietotekniikan koekehittäjä

 

”Sen lisäksi, että unkarilainen kunnon mies osaa puhdistaa tukkeutuneen viemärin, hän ottaa vastuun ulkotöistä. Nainen tekee ruoan kodin sisällä, mies ulkosalla, vaikkapa pihajuhlassa. Kunnon unkarilainen mies osaa tehdä järvikaloista ja chilipaprikasta kalakeiton tai jonkun muun perinteisen pataruuan. Mies keskustelee vieraiden kanssa. Kunnon unkarilainen mies tuntee myös viininteon salat ja osaa runonpätkiä ulkoa. Runot kuuluvat yleissivistykseen. Unkarilaiselle miehelle on tärkeää muistaa kansalliset juhlapäivät ja osata kansallishymni.

Unkarissa kunnon mies ottaa vastuun kodin ulkopuolisista asioista, eikä koskaan häpäise vaimoaan julkisesti. Nykyaikainen kunnon mies viihtyy lasten kanssa ja viettää paljon aikaa heidän kanssaan. Itse en tunne itseäni kunnon mieheksi, jos en katso toista ihmistä silmiin. Katsekontakti on minulle puhuessa tärkeä.”

Jimmy Hung, 35, äänitarkkailija

 

Vietnamilaisen kunnon miehen täytyy tietää, mitä hän elämältä haluaa. Jokaisen miehen tulee selvittää itselleen, miksi on täällä ja mitkä ovat hänen tavoitteensa. Jos on perhe, tulee tietää, mihin suuntaan omaa perhettä on viemässä. Itse ajattelen niin, että elämä on ihan muuta kuin rahan tekemistä ja uran luomista. Jos niihin keskittyy liikaa, menettää paljon.

Koska elämässä on ylä- ja alamäkiä, on tärkeää löytää tasapaino. Vain niin voi saavuttaa tavoitteensa. Tärkeää on osata kulkea keskitietä. Ei saisi mennä liian pitkälle kumpaankaan suuntaan – ei liian korkealle eikä liian syvälle.

Kunnon mies ottaa vastuun perheen elättämisestä. Mies suojelee perhettä ja edustaa, kun ihmisiä tulee kylään. Olen itse eronnut, mutta minulle on selvää, että pidän huolta lapsistani. He eivät saa joutua kärsimään. Lasten täytyy saada olla lapsia.”

Ezzeddin R. Farag, 50, kokki

 

”Libyalainen kunnon mies taitaa lihankäsittelyn ja teurastuksen, ainakin kanasta lampaaseen. Kotona mies korjaa rikkoontuneet paikat. Kuten muillakin pohjoisafrikkalaisilla, libyalaisilla on pitkä kaupankäynnin historia. Tästä syystä erityisen tärkeää on osata kaupustelun salat, niin myyjänä kuin asiakkaana. Libyaa jopa nimitetään ”suureksi nälkäiseksi toriksi”, niin paljon kaupankäyntiä maassa tapahtuu. Kunnon libyalaisisä opettaa lapsilleen kuinka asioida torilla, mistä löytää tuoretta leipää ja hedelmiä. Isä opettaa myös lapset kunnioittamaan äitiä.

Oma isoisäni oli kauppias, isäni kokki. Tulin Suomeen 18-vuotiaana Valion meijerikouluun. Sitä ennen olin opiskellut Libyassa eläinlääketiedettä. Erilaisia töitä tehneenä olen nyt päätynyt juurilleni – niinhän ihmisille tapaa käydä. Kokin homma on minulle lapsuuden kaikuja: siinä yhdistyy mausteita ja lihaa kaupanneen isoisäni ja ruokaa työkseen laittaneen isäni perinnöt. Omalle pojalleni haluan miehenä olemisesta välittää ennen muuta positiivista elämänasennetta.”

Ari Wan, 55, komentajakapteeni, eläkkeellä

 

”Hätätilassa osaan vaihtaa kesärenkaat ja mökin huussinkin voin tyhjentää. Kotitöistä siivoaminen ei ole se homma, jolle olisin kaikkein eniten omistautunut. Teen ruokaa ja hoidan perheen talouden: maksan laskut ja teen budjetin. Koska olen eläkkeellä oleva kolmen lapsen koti-isä, tuen vaimon työskentelyä siinä missä pystyn, kuuntelen ja kommentoin hänen ajatuksiaan. Erityishommani on kodin tietotekniikan ylläpitäminen ja turvallisuudesta huolehtiminen.

Erityisesti matkoilla tunnen suurta vastuuta perheestä. Kai se kuuluu upseerinkoulutukseen, että kaikki tilanteet analysoidaan ja jos huomataan vikaa, se korjataan. Työelämässä armeijan palveluksessa huomasin muutoksen nuoremmissa miehissä: kunnon miehet käyttivät kaikki isyys- ja vanhempain-
vapaat perheensä ja lastensa hyväksi. Siinä on iso muutos edellisen sukupolven miehiin, vaikkapa omaan isääni. Hän sai muuten ensimmäisenä kiinalaisena Suomen kansalaisuuden vuonna 1942. Itse olen isoisäni myötä 25 prosenttisesti kiinalainen.” 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6/2009

Kansat kilpasilla

Kun sutkautukset ”tummahipiäisten juoksijoiden gasellimaisuudesta”, ”Kenian pusikoista”, ”slaavilaisesta toiminnasta”, ”ryssistä” tai ”valkoihoisesta järkiajattelusta” kaikuvat olohuoneisiimme, luovat ne väistämättä monenlaisia mielikuvia kansoista ja kulttuureista.

Turun yliopistossa urheilua ja politiikkaa tutkineen Markku Jokisipilän mukaan urheilukilpailut vahvistavat nationalismin lisäksi myös kansallisia stereotypioita.

”Suomessa ruotsalaisia pidetään usein jonkinlaisina hannuhanhina, ja suomalaiset katsovat olevansa aina tuomittuja häviämään. Selityksiä haetaan jopa historiasta”, Jokisipilä naurahtaa.

Hänen mukaansa urheiluselostajat vaikuttavat paljon ihmisten mielikuviin, vaikka ilmaukset olisivatkin tahattomia ja humoristisia.

Parhaimmillaan urheilu lisää kuitenkin ihmisten kiinnostusta muuhun maailmaan. Jokisipilä ottaa esimerkiksi Afrikka-kuvan ja urheilun.

”Etiopiasta on nähty televisiokuvaa monesti vain pelkistä kriiseistä, mutta juoksumenestyksen ansiosta ihmiset tietävät maasta jotain positiivista. Myös Kamerunin ja Nigerian jalkapallomenestys synnytti oikean Afrikka-buumin jalkapallopiireissä.”

Kenialaissyntyinen Wilson Kirwa löysi tiensä suomalaisten sydämiin ensin keskimatkojen juoksijana, sitten satusetänä ja lopulta viihdeohjelman tanssitähtenä. Hiljattain päättyneessä tv-ohjelmassa Kirwa myös käytti onnistuneesti hyväkseen Afrikkaan liittyviä kliseitä.

Urheilu yhdistää kulttuureita ja ihmisiä silloinkin, kun ulkomaalaisiin suhtaudutaan kielteisesti. Suomessa monet kannattavat esimerkiksi englantilaisia ja eteläamerikkalaisia jalkapallojoukkueita. Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini esiintyy julkisesti usein englantilaisen jalkapalloseuran huivi kaulassaan.

Jalkapallon MM-kisat ja olympialaiset tavoittavat valtavat katsojamäärät ja tarjoa-vat siksi runsaasti tietoa eri kulttuureista. Esimerkiksi vuoden 2006 jalkapallon MM-kisojen 64 ottelua keräsivät yhteensä 32 miljardia katselijaa. Ensi vuonna kisat käydään ensimmäistä kertaa Afrikan mantereella, Etelä-Afrikassa. Etelä-Afrikka suljettiin MM-kisoista yhdeksästi 1958-1990 apartheid-politiikan takia.

”Olympiakisoilla on itse urheilun lisäksi periaatteellista kasvatusarvoa, koska kisat perustuvat aatteeseen”, täsmentää urheilu-sosiologi Jari Lämsä.

Olympia-aate syntyi edistämään maailmanrauhaa, solidaarisuutta ja ihmisoikeuksia.

Todellisuus on kuitenkin jotain aivan muuta.

Sotaa ilman aseita

Urheilun maailmassa poliittiset ristiriidat ja konfliktit ovat aina olleet läsnä, erityisesti olympialaisissa. Muun muassa Unkarin kansannousun jälkeinen vesipallo-ottelu Neuvostoliiton ja Unkarin välillä päättyi veriseen tappeluun 1956. Palestiinalaisterroristit surmasivat Israelin urheilijoita 1972. On myös sanottu, että Hondurasin ja El Salvadorin välinen sota vuonna 1969 juonsi juurensa jalkapallosta.

Erimielisyydet korostuivat kylmän sodan aikana, kun Yhdysvallat ja Neuvostoliitto ottivat yhteen kilpakentillä. Penkkiurheilijat seurasivat milloin suurvaltojen protesteja milloin propagandaa ja omien suosimista. Urheilussa vastustajat voidaan kohdata ilman aseita.

”Jos tuhoaa vastustajan, ei ole enää leikkikaveria”, Lämsä tokaisee.

Jokisipilän mukaan urheilun avulla on aina mitattu kansakuntien elinvoimaisuutta. Urheilua voi verrata sotilaalliseen suorituskykyyn. Esimerkiksi jääkiekossa käytetään sotaan kuuluvia metaforia, kuten hyökkäystä, puolustusta ja laukausta – tappeluista puhumattakaan.

”Aikanaan itäblokin jääkiekkoilijat olivat sotilaita. He harjoittelivat täyspäiväisesti armeijan sisällä, vaikka ulospäin urheilu olikin amatööritoimintaa”, Jokisipilä muistuttaa.

Neuvostoliittoa pidettiin jääkiekossa voittamattomana, kunnes Lake Placidin olympialaisissa 1980 Yhdysvaltojen yliopistopelaajista koostunut joukkue vei voiton. Sitä pidettiin Yhdysvalloissa ihmeenä vielä vuonna 2002, kun joukkueen jäsenet sytyttivät olympiatulen Salt Lake Cityn olympialaisten avajaisissa.

”Presidentti George W. Bush vertasi kiekkojoukkueen voittoa vapaan maailman voittoon ja yhdisti sen terrorismin vastaiseen sotaan. Niillä muistoilla haettiin legitimointia terrorismin vastaiselle taistelulle”, Jokisipilä selittää.

Lämsän mukaan Yhdysvallat on myös käyttänyt urheilua hyväksi yhteiskuntamallin rakentamisessa Irakissa.

”Irakin sodan jälkeen Yhdysvallat on tietoisesti vienyt baseballia maahan. Se heijastaa eräänlaista siirtomaavaltaa.”

Urheilu pönkittää diktatuureja

Urheilun avulla on aina myös rakennettu tietoisuutta omasta kansakunnasta. Suomessa sitä harjoitettiin erityisesti viime vuosisadan alussa, mutta yhä ympäri maailmaa urheilua pidetään yhteiskunnallisesti keskeisessä asemassa.

”Esimerkiksi kansojen sulatusuunissa Australiassa on viime vuosina urheilun avulla rakennettu yhtenäisyyttä ja huo-mioitu aboriginaaleja. Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000 olympiatulen sytytti pikajuoksija, aboriginaali Cathy Freeman. Ele oli hyvin symbolinen”, Lämsä mainitsee.

Australian virallinen anteeksipyyntö aboriginaaleille esitettiin vasta viime vuoden helmikuussa. Elokuussa he saivat takaisin sademetsäalueensa.

Jokisipilä pitää mielenkiintoisena, että Suomessakin huippu-urheilu nähdään itseisarvona, jonka tukeminen kansalaisten verovaroilla katsotaan tarpeelliseksi.

Toisaalta myös diktatuurit pönkittävät mielellään asemaansa urheilulla. Esimerkiksi maailman suurin jalkapallostadion ei suinkaan sijaitse Brasilian tai Italian kaltaisissa menestyneissä jalkapallomaissa, vaan Pohjois-Korean Pjongjangissa.

Kansallisuus katoaa kentällä

Urheilu synnyttää esikuvia sekä lisää huomiota ja kiinnostusta moniin maihin.

”Erinäiset asiat nousevat ainakin puheenaiheiksi, kuten ihmisoikeudet viime vuonna Pekingin olympialaisissa”, Lämsä sanoo.

Huippu-urheilun ohessa tuleva tieto muista kulttuureista jää kuitenkin usein pintapuoliseksi. Harva kiinnostuu urheilua värittävistä kulttuurisista kysymyksistä niin paljon, että jaksaisi itse ottaa niistä selvää.

”Ihmiset voivat tulla tietoisemmiksi monista asioista, mutta urheilu on ennen kaikkea viihdettä”, Lämsä toteaa.

”On ihan eri asia harrastaa ja olla itse mukana kansainvälisissä tapahtumissa ja turnauksissa kuin ihmetellä eri maiden lippuja tai urheilijoita television ääressä”, hän jatkaa.

Lämsän mielestä paras keino kasvattaa ihmisten, ja erityisesti nuorten tietoisuutta urheilun avulla ovat Helsinki Cupin ja Euroopan nuorten olympiafestivaalien kaltaiset kansainväliset junioritapahtumat, joissa mitalitavoitteet eivät ole pääasia.

Neljä vuotta sitten urheilu-uransa päättäneen Heli Krugerin mukaan eniten oppia muiden tavoista haetaan valmennus-
asioissa. Vuoden 2002 kolmiloikan EM-hopeamitalistin erikoisimmat muistot kulttuurien kohtaamisesta ovat Qatarin Dohan GP-kisoista.

”Dohassa urheilijoilla piti olla omat varusteensa. Miehillä oli esimerkiksi kulttuuriin kuuluvat pitkät kaavut, vaikka tietysti sielläkin urheilijoiden suoritukset olivat pääasia.”

Maajoukkueessa kansallisuus näkyy Krugerin mukaan voimakkaammin kuin silloin, jos kiertää kilpailuja yksin. Urheilijan näkökulmasta kansallisuudet kuitenkin katoavat kentällä.

”Mitä enemmän olen kisoja kiertänyt, sitä selvemmin olen huomannut, kuinka samankaltaisia olemme.”


Julkaistu Kumppani-lehdessä 6/2009

Elämä on kabareeta

Musiikkiluokkalaiseni oli mukana koulunsa Abba-showssa. Hupaisan nostalgisessa iltaesityksessä kuuntelin kappaletta nimeltä Money. Keväisessä mielessäni kävi kylmä henkäys, kun muistin pitemmälle kehitetyn version samasta aiheesta, Cabaret-musikaalin laulun Money makes the world go around.

Kummassakin laulussa rahaton uneksii rahasta. Abban teksti esittelee naisen, jonka pieni palkka ei riitä mihinkään, vaikka hän kuinka säästäisi. Työtä tekemällä ei saa onnea, ainoa ratkaisu on iskeä rikas mies tai pelata rulettia Las Vegasissa. Kertosäe julistaa rikkaan miehen maailmaa.

Cabaret-version kokija on vielä köyhempi. Häntä uhkaavat kylmä ja nälkä, jotka vievät viimeisetkin mahdollisuudet iloon ja rakkauteen. Hän on ulkona hyvän elämän talosta, sillä sen avain on raha: raha, joka pyörittää maailmaa.

Harmittomien rallatusten takana on ikäviä totuuksia. Abban laulun piilosanoma kätkeytyy palkkatyön hiipuvaan arvoon ja rahan sukupuolittumiseen. Cabaret-laulu karmii siksi, että sen nimestä on tullut niin totta. Raha pyörittää maailmaa. Ei niin, että me pyörittäisimme rahaa saadaksemme maailman pyörimään, vaan raha on yksin valtaistuimella, ja kaikki muu, ihmiset, yhteiskunnat, moraaliset ja filosofiset järjestelmät ovat sen alapuolella.

Raha on enemmän kuin tyranni. Se on jumala. Vain raha on itse oma tarkoituksensa.

Miten tähän on menty? Niin kuin yleensä järjettömyyksiin mennään, askel kerrallaan. Rahan palvontaa vastustavat voimat ovat vähitellen kadonneet. Ensin uskonto, sitten moraaliset normit, sitten ideologiat, jotka näkivät ihmisen yhteiskunnallisena olentona. Ainoa eloon jäänyt on uskomusjärjestelmä, jonka käyttövoima ovat itsekkyys ja ahneus. Se edustaa samaa karkeaa materialismia kuin entinen arkkivihollisensa reaalikommunismi.

Tämä jumala piiloutuu ”faktojen” taakse. Luen lehdestä, miten työtekijöitä irtisanova hoitaa mielipahaansa: hän toistaa itselleen, että yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa rahaa. Stop. Kyllä. Ja ei. Toki yrityksen pitää kannattaa. Mutta kyse ei ole siitä, etteikö tuotettaisi rahaa, vaan siitä, että tahdotaan vielä enemmän rahaa. Kohtuullinen voitto ei ole enää voitto. Voiton pitää kasvaa, sen pitää ylittää odotukset, ja odotukset pitää virittää yhä suuremmiksi. Yhä useammin yritys kannattaa ja silti irtisanoo.

”Pelkkä rahanteko” -teesin ongel-ma on siinä, että yritykset eivät toimi yksin ja umpiossa. Ne ovat osa yleistä yrityselämää ja yhteiskuntaa. Kun moraalityhjiön vuoksi yrityselämän ihanteet otetaan muuallakin ohjenuoraksi, lopulta kaiken ainoa tehtävä on tuottaa rahaa.

Rahan tyrannia ei ole luonnonlaki. Se on ihmisen päätös. Tahdommeko todella sitä?

Kirjoittaja on tutkija ja kirjailija.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 6/2009

Muut Kumppani-lehden linkit

 

Musiikin karkkikauppa

Miten käyttäydyit lapsena karkkikaupassa? Jos musiikki on sinulle karkkia, se selviää verkosta löytyvästä Spotify-palvelusta. Spotify on kuin haltijakummin taikasauva, jonka heilautus tuo ulottuvillesi kymmeniä tuhansia äänilevyjä. Laillisesti ja ilman turhaa tavaran hankkimista.

Ensimmäiset päivät rajattoman karkin maassa paljastavat ihmisluonteiden erot. Yksi hehkuttaa kahlanneensa suosikkiartistinsa koko tuotannon viiteen kertaan läpi ja aloittelee juuri kuudetta kierrosta. Toinen tuskin malttaa kuunnella yhtä herkkua loppuun, kun pitää jo nakertaa seuraavan kulmaa: hei, täältähän löytyy jopa angolalaista kuduroa! Kolmas taas rakentelee namijonoa, jossa jokainen siirtymä mausta toiseen on tarkkaan punnittu.

Parasta ruotsalaisomisteisessa Spotifyssa on, että sivuston tarjoilema musiikki on laillista. Kappaleita ei tallenneta omalle koneelle, vaan ne kuunnellaan erikseen ladattavan ohjelman avulla suoraan verkosta nettistreaminä.

Spotifysta on tarjolla kaksi versiota: ilmainen ja maksullinen. Ilmaisversion käyttöön tarvitsee kutsun, levyvalikoima on aavistuksen suppeampi (vaikkakin valtava) ja musiikin lomassa korviin kantautuu myös mainoksia. Maksamalla kympin kuukausimaksun saa käyttöönsä Premium-tilin, jolla pääsee eroon mainoksista ja käsiksi vieläkin valtavampaan musiikkivalikoimaan.

Ja karkkikaupassa mellastamisesta seuraa juuri se, mistä varoiteltiinkin: ähky ja hieman kelmeä olo. Kohtuukäyttö muulloin kuin karkkipäivinä 
auttaa.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 6/2009