Lyhyet palat

Katastrofeihin valmistautuminen tukisi kehitystä Afrikassa. Englannin kieli avaa Nigerian seksimarkkinat. Jatropha on liian hyvää ollakseen totta. Shell joutuu oikeuden eteen Yhdysvalloissa. Jne. jne.

Merirosvojen pysäyttäminen alkaa maista

Kaakkois-aasia. Merirosvouksen kannalta vaarallisimmat vedet ovat pitkään sijainneet Kaakkois-Aasiassa. Somalian rannikko ja Adeninlahti ovat nousseet merirosvouksen suurimmaksi keskukseksi vasta viime kuukausina. Kansainvälisen merenkulkuviraston IMB:n merirosvouden seurantatoimiston mukaan Somalian edustalla on ollut hyökkäyksiä alkuvuodesta enemmän kuin viime vuonna yhteensä.

Indonesian ja Malesian välinen Malakan salmi on ollut perinteisesti merirosvojen suosikkialuetta. Salmelta on kuitenkin raportoitu alkuvuodesta vain yksi rosvoustapaus. Ennen tätä vuotta Indonesiasta raportoitujen merirosvoustapausten määrä oli viisinkertainen verrattuna Somalian edustan rosvouksiin.

Kaakkois-Aasiassa merirosvoutta on saatu vähennettyä Singaporen, Malesian ja Indonesian tiivistyneen yhteistyön avulla. Ilma- ja merivartiointia on lisätty. Voimakeinoin ei kuitenkaan voida puuttua perimmäisiin ongelmiin.

Mikäli merirosvous halutaan pysäyttää, on köyhien elinoloja ja koulutusmahdollisuuksia parannettava, asiantuntijat muistuttavat. Esimerkiksi monet köyhät kalastajat ja työläiset ryhtyivät merirosvoiksi Aasian finanssikriisin aikaan 1997. Samaa pelätään tänä vuonna.

Malakan salmen kautta kulkee 30 prosenttia maailmankaupasta ja puolet öljykuljetuksista. KV.

Katastrofivalmius tukisi Afrikan kehitystä

Afrikka. Heikko valmistautuminen luonnonkatastrofeihin heikentää Afrikan kehitystä, asiantuntijat sanovat.

Esimerkiksi Kenian hallituksen arvion mukaan vuosien 1999-2001 kuivuudesta aiheutui melkein 350 miljoonan Yhdysvaltain dollarin kustannukset. Jos Kenialla olisi ollut toimiva katastrofihallintajärjestelmä, luonnonmullistuksesta olisi selvitty puolet halvemmalla, Kenian hallituksen virkamies Ali Mohamed kommentoi uutistoimisto IRIN:lle.

Kenian pääkaupungissa Nairobissa järjestettiin toukokuun alussa katastrofiriskien vähentämistä käsitellyt konferenssi.

”Luonnonmullistukset vaikeuttavat edelleen monien maiden kykyä rakentaa vaurautta kansalaisilleen, vaikka näissä on ollut korkea talouskasvu”, YK:n katastrofiriskien vähentämisestä vastaava apulaispääsihteeri Margareta Wahlström totesi.

Wahlströmin mukaan parempi valmistautuminen luonnonmullistuksiin ei välttämättä vaatisi kohtuuttoman suurta taloudellista panostusta.

”Jos suunnittelee rakentavansa talon, ja paikalliset ihmiset kertovat alueen olevan tulville altis, tulee halvemmaksi etsiä turvallisempi alue.”

YK:n ympäristöohjelman mukaan Kenia menettää joka seitsemäs vuosi noin 5,5 prosenttia bruttokansantuotteestaan toistuvien tulvien ja kuivuuden takia. Tällä hetkellä kuivuus vaikeuttaa noin kymmenen miljoonan ihmisen elämää Keniassa. 

Juha Rudanko

Englannilla seksimarkkinoille

Benin. Globalisaation myötä englannin kielen merkitys on korostunut myös ranskankielisessä Beninissä. Monilla nuorilla beniniläisnaisilla on kuitenkin erityinen syy opiskella englantia – he pyrkivät seksityöläisiksi naapurimaahan Nigeriaan.

”No, en opiskele englantia vain oppiakseni kielen, vaan minulla on muita tavoitteita, jotka haluan saavuttaa”, englantia Cotonoun kaupungissa opiskeleva 20-vuotias Jenifer sanoi uutistoimisto IRIN:lle.

Englantia opiskeleva 19-vuotias Kadi taas totesi, että hän ylittää pian viimeisen riman astuakseen Nigerian seksimarkkinoille: englannin kielen.

”Tämä on surullinen ja valitettava totuus. Joskus nuoret tyttömme ajautuvat tähän tilanteeseen”, beniniläisen naisjärjestön johtaja Solange Legonou sanoi.

Raha houkuttaa nuoria naisia Nigeriaan. Erään englantia Cotonoussa opiskelevan nuoren naisen mukaan seksityöläinen saattaa ansaita Nigerian pääkaupungissa Abujassa 130 Yhdysvaltain dollaria yössä. Beninin bruttokansantuote henkeä kohden on hieman yli 1 100 dollaria. JR.

Aasialaiset vähenevät

Aasia. Maailman väkirikkaimman maanosan Aasian osuus maailman väestöstä pienenee, YK kertoo.

Kiinassa, Singaporessa, Sri Lankassa ja Thaimaassa syntyvyys on laskenut niin alhaiseksi, että se ei enää korvaa kuolleisuutta. Aasian syntyvyys on nyt maailman kehittyvien alueiden alhaisin. Tiedot selviävät YK:n huhtikuun loppupuolella julkaisemasta Statistical Yearbook for Asia and the Pacific -julkaisusta.

Myös maastamuutto vähentää Aasian väestöä. Tyynenmeren pienet saarivaltiot ovat ääritapauksia – niissä jopa 15 prosenttia väestöstä on muuttanut pois.

Afrikan väkiluku kasvaa nopeasti, joten sen osuus maailman väestöstä on tulevaisuudessa yhä suurempi. YK:n väestörahaston UNFPA:n Werner Haug kuitenkin muistuttaa, että valtaosa maailman ihmisistä asuu jatkossakin Aasiassa. Vaikka monissa Aasian maissa syntyvyys laskeekin, se on edelleen korkea muun muassa Intiassa, Laosissa ja Filippiineillä.

Aasiassa asuu yli neljä miljardia ihmistä eli yli 60 prosenttia koko maailman väestöstä. JR.

Jatropha – liian hyvää 
ollakseen totta

Maailma. Monet maat ovat innostuneet kasvattamaan jatropha-kasvia biopolttoaineeksi.

Esimerkiksi Intian hallitus tukee hanketta, jossa kasvia istutetaan yli kymmenen miljoonan hehtaarin kokoiselle alueelle.

Jatrophaa on pidetty hyvänä vaihtoehtona nykyisille biopolttoaineille, jotka aiheuttavat ympäris-töongelmia ja vievät tilaa ruokakasveilta. Jatropha kasvaa mailla, jotka ovat muuten viljelykelvottomia. Sen on myös sanottu imevän itseensä enemmän hiilidioksidia kuin mitä siitä vapautuu.

Tutkijat kuitenkin epäilevät 
jatrophan jäämistä vain kuiville alueille.

”Jos huonolaatuiselle maalle istutetut puut eivät kuole, ei se vielä tarkoita, että niistä saadaan paljon öljyä”, yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston metsätalous- ja ympäristötutkimuksen apulaisprofessori Rob Bailis sanoi Guardian-lehdelle.

Bailisin mukaan jatrophan viljely on huomattavasti tuottavampaa maalla, joka saa reilusti sadetta tai on kunnolla kasteltu.

Intialaisen ympäristöjärjestö Navdanyan mukaan köyhässä Chhattisgarhin osavaltiossa on kuivatettu riisipeltoja, jotta saataisiin tilaa jatrophan viljelyyn.

”Jos sitä kasvattaa paremmissa maatalousolosuhteissa, niin kaikki hälytyskellot alkavat soida, ja joudutaan samaan ruoka vastaan polttoaine -väittelyyn, joka käytiin maissin kohdalla,” Bailis sanoo. JR.

Pr-puheella ilmastonmuutosta vastaan

Yhdysvallat. Sanoilla on valtaa myös ympäristöasioissa, yhdysvaltalainen ympäristömarkkinointifirma ecoAmerica kertoo. Yhtiö on vuosia tutkinut, miten ympäristöongelmat kuten ilmastonmuutos pitäisi esittää suurelle yleisölle.

Firman mukaan maapallon lämpenemisen sijaan pitäisi puhua ”huononevasta ilmakehästämme”. Puhe hiilidioksidista pitäisi hylätä ja sen sijaan korostaa ”siirtymistä pois menneisyyden likaisista polttoaineista”.

EcoAmerican huhtikuun lopussa julkisuuteen vuotaneessa raportissa todetaan, että perinteinen tapa puhua ilmastonmuutoksesta herättää ihmisissä kielteisiä mielikuvia, esimerkiksi taloudellisista uhrauksista ja monimutkaisista tieteellisistä kiistoista. Yhtiön mukaan jopa sana ”ympäristö” voitaisiin hylätä ja sen sijaan puhua ”ilmasta, jota hengitämme” ja ”vedestä, jota lapsemme juovat”.

Yhdysvalloissa ympäristökysymykset eivät herätä suuria intohimoja. Pew Research Centerin tammikuussa tekemässä kyselytutkimuksessa todettiin, että ilmaston lämpeneminen oli 20 huolenaiheen listalla viimeisenä. JR.

Köyhät ja todella köyhät

Malawi. Malawi alkoi syksyllä 2006 kokeilla sosiaaliavun jakamista seitsemällä maan 27 alueesta. Pienin avustus on kolme euroa kuussa, ja lasten koulunkäyntiä kannustetaan noin euron lisätuella.

Sosiaaliapukokeilu on nyt joutunut arvostelun kohteeksi, koska tukea saavien valinta koetaan paikoin epäoikeudenmukaiseksi. Miten erottaa ”todella köyhät” muista köyhistä maassa, jonka asukkaista 65 prosenttia elää alle dollarilla (0,74 eurolla) päivässä? Malawin kansalaisjärjestöjen IPRSE-tutkimuslaitos kysyy.

Avunsaajat valitsee paikallisista asukkaista koottu lautakunta, johon kuuluu yleensä perinteisiä päälliköitä ja muita arvohenkilöitä.

”Ongelmia syntyy, kun köyhät joutuvat valitsemaan toisia köyhiä edunsaajiksi. Valintaan pitäisi löytää parempi tapa”, IPRSE:n kehitys- ja ohjelmajohtaja Paul Msoma sanoo.

Avun piiriin on päässyt esimerkiksi Malita Namalomba, 65, joka on joutunut huolehtimaan seitsemästä orvoksi jääneestä lapsenlapsestaan.

”Tuki auttaa minua ruokkimaan ja kouluttamaan lapset. Mutta naapurini ovat yhtä köyhiä, eivätkä he saa mitään. He ovat alkaneet karsastaa minua”, Namalomba kertoo.

IPS/ Pilirani Semu-Banda

Afrikka verkossa

Afrikka. Kattavimpia valikoimia afrikkalaisten lehtien ja tietotoimistojen uutisia tarjoaa Allafrica.com 
-verkkosivusto. Nyt se on saanut kylkeensä My Africa -osion. Sieltä löytyy tietoa eri Afrikan maiden kirjoista, elokuvista ja muusta kulttuurista.

Myafrica.com noudattelee yhteisösivustojen periaatteita: sisältöä sivustolle ei tuota sen perustaja vaan kävijät. Rekisteröitynyt käyttäjä voi lisätä sivustolle vaikkapa togolaisen suosikkilevynsä tai näkemisen arvoisen elokuvan Norsunluurannikolta. Sisällön määrä Myafrica.comissa on tosin vielä melko vaatimaton ja sivusto on yhä beta-vaiheessa. Parhaiten sen näyttävät löytäneen matkailupalveluiden tarjoajat.

Entä mitkä nettiuutiset ovat eteläafrikkalaisten netinkäyttäjien suosikkeja? Sitä voi käydä tutkailemassa Muti-nimiseltä sivustolta (www.muti.co.za), jolla käyttäjät vinkkaavat toisilleen, mitä verkossa kannattaa katsastaa.

Sivusto toimii samalla periaatteella kuin suosittu Digg-sivusto. Siinä missä Diggin suosituimmat jutut, kuvat ja videot voivat kerätä kymmeniäkin tuhansia diggailijoita, Mutin suosikit jäävät vielä muutamiin satoihin vinkkaajiin. PL.

Hukka ei peri sutta USA:ssa

Yhdysvallat. Harmaasusi ei ole enää Yhdysvalloissa uhanalainen laji. Kalliovuorten pohjoisosissa ja Suurten järvien alueella eläimiä on jo niin runsaasti, että niitä saa metsästää. Wyomingissa kanta on kuitenkin alhainen ja säilyy uhanalaisena.

Sudesta tuli uhanalainen Yhdysvalloissa vuonna 1974, jolloin se oli hävinnyt monista osavaltioista lähes kokonaan. Vaikka suojelu on 35 vuodessa tuottanut monin paikoin tulosta, sisäministeri Ken Salazarin mukaan se ei silti ole ollut riittävän tehokasta. Ministeriä pyydettiin arvioimaan uudelleen entisen presidentti George W. Bushin hallinnon päätös poistaa uhanalaisuusluokitus susilta.

Susien aseman parantamista koordinoineen Ed Bangsin mukaan susipopulaatiot ovat hyvässä kunnossa. Niiden geneettinen variaatio on suurta.

Esimerkiksi Alaskassa susia on tällä hetkellä arvioitu olevan 8 000-11 000. Suomessa susia on pari sataa ja laji on uhanalainen. HM.

Brasilialaiset 
panssaroivat autonsa

Brasilia. Brasiliassa on yksi tuoteryhmä, johon talouskriisi ei ole iskenyt: panssaroidut autot. Yhä useammat brasilialaiset suojautuvat luodinkestävän tuulilasin taakse. Panssaroidut autot eivät enää ole pelkästään rikkaiden luksusta, vaan niistä on tullut keskiluokan tuote.

Viime vuonna Brasiliassa panssaroitiin yli 7 000 siviiliajoneuvoa. 1990-luvun lopulla luku oli alle 2 000. Brazilian Association of Bulletproof Manufacturersin mukaan talouden lama ei ole hidastanut panssariautojen kysyntää. Brasilian talouden keskus São Paulo on maailman ykköskaupunki panssaroitujen kulkuneuvojen valmistuksessa ja myynnissä.

Myös ylemmän keskiluokan ihmisillä on nykyään varaa ostaa luodeilta suojattu kulkuneuvo. Auton panssaroimisen hinta on puolittunut vuosikymmenessä. Aikaisemmin luksusautot kuten Mercedekset ja BMW:t olivat suosituimpia panssaroinnin kohteita. Nyt suosittuja ovat Toyota ja Volkswagen.

Autojen panssaroinnilla yritetään suojautua rikollisuudelta. São Paulon murhatilastot ovat parantuneet viime vuosina, mutta aseellisia ryöstöjä tehdään edelleen paljon. Uudet pikakidnappaukset pelottavat ihmisiä. Niissä ryöstäjät vievät uhrinsa pankkiautomaatille ja päästävät tämän vapaaksi uhrin nostettua rahansa. JR.

Syntisiä soittoääniä 
kritisoidaan Intiassa

Intia. Islamilaisen Jamia Asharaf-ul-Madaris -instituutin uskonoppineet määräsivät huhtikuussa, että muslimien ei tulisi käyttää Koraanin säkeitä soittoääninä kännyköissään.

Pohjois-Intian Kanpurissa toimivan instituutin oppineiden mukaan säkeiden käyttäminen soittoääninä on ongelmallista siksi, että ihmiset yleensä vastaavat puhelimeensa ennen kuin soittoääni on ehtinyt soida loppuun. Se tarkoittaisi, että Koraanin pyhä säe katkeaa keskeltä, mikä islamissa on syntiä.

Uskonoppineiden paneeli laati muitakin sääntöjä islamilaisen sharia-lain mukaiselle kännykänkäytölle. Papit kielsivät muun muassa värinähälytyksen käytön rukoushetkien aikana. Paheellista heidän mukaansa on myös kännykän käyttö vessassa.

”Jos puhelin soi ja aayat kuuluu vessassa, se on syntiä”, uskonoppinut Ghyasuddin sanoo. Aayat on pyhä säkeistö Koraanista.

Saudi-Arabiassa ilmiöön on puututtu aiemminkin. Mekassa kokoontunut Islamilaisen oikeuden neuvosto kielsi Koraanin käytön soittoäänimateriaalina jo vuonna 2007. JR.

Hyvä taksikuski palkitaan

Argentiina. Taksinkuljettajan rehellinen toiminta herättää intohimoja Argentiinassa. La Platan kaupungissa asuvasta Santiago Gorista tuli solidaarisuuskampanjan kohde, kun hän palautti taksiinsa jääneen rahasalkun omistajilleen.

Eläkeläispariskunnan unohtamassa salkussa oli 130 000 pesoa (25 000 euroa). Omistajat palkitsivat kansalliseksi uutisaiheeksi nousseen Gorin 12 000 peson (2 400 euron) löytöpalkkiolla, mutta argentiinalaisille se ei riittänyt.

Kaksi nuorta perusti verkkosivuston, jonka kautta rehtiä kuljettajaa voi eri tavoin palkita. Gorille on satanut satoja lahjoja pizzasta, kenkäparista ja lumilautatunnista öljyjen vaihtoon, hotelliviikonloppuun ja numerologiakäyntiin. Rahaakin on kertynyt lähes alkuperäisen 130 000 peson verran.

Santiago Gori sanoo liikuttuneensa huumasta. ”Tein vain sen, mitä piti. En halua olla kenellekään esimerkki”, 49-vuotias kuljettaja sanoi viestimille.

Johanna Pohjola

Kiinassa kannustetaan tupakoimaan

Kiina. Keski-Kiinassa sijaitsevan Gonganin piirikunnan hallitus kannustaa virkamiehiään tupakoimaan. Piirikuntahallinnon työntekijöitä vaaditaan polttamaan vuodessa kaikkiaan 230 000 askia maakunnassa tuotettuja savukkeita. Jos määräyksiä ei noudateta, työntekijöitä uhkaa sakko.

”Tämä säännös vahvistaa paikallista taloutta tupakkaveron kautta”, Gonganin tupakkamarkkinoiden valvontatiimin jäsen Chen Nianzu sanoo.

Gonganin piirikunta sijaitsee Hubein maakunnassa. Nyt Hubein tupakkamarkkinoita hallitsevat viereisen Hunanin maakunnan tupakkamerkit.

China Foreign Affairs -yliopiston professori Wang Chunying syyttää Gonganin viranomaisia alueellisesta protektionismista eli paikallisen tuotannon suosimisesta.

”Keskushallinto verottaa tupakkaa suojellakseen väestön terveyttä ja ympäristöä. Lopulta maa maksaa tästä hinnan”, hän totesi kiinalaiselle Global Times -lehdelle.

Vuonna 2007 myös Jingzhoun kaupunki Hubein maakunnassa asetti vastaavia määräyksiä paikallisten tupakkamerkkien tukemiseksi. Niistä luovuttiin puolessa vuodessa. JR.

Presidentti pääsi suihkustaan

Etelä-afrikka. Eteläafrikkalaisille pilapiirtäjille on luvassa kissanpäivät, sillä toukokuussa maan presidentiksi nousi Jacob Zuma.

Etelä-Afrikan eturivin irvileukoihin kuuluvan Zapiron piirroksissa tuoreella presidentillä on virkaan-astujaisissaan päässään suihku. Pilapiirtäjä asensi suihkun Zuman päähän jo kolme vuotta sitten. Silloin hiv-positiivisen perhetuttavansa raiskauksesta syytettynä ollut Zuma kertoi oikeussalissa, että hän suojautui hiv-tartunnalta käymällä yhdynnän jälkeen suihkussa.

Pian virkaanastujaisten jälkeen nähtiin kuitenkin kummia: tuore presidentti oli pilapiirroksessa paljain päin ja vuosia takaraivosta kasvanut suihku leijui taka-alalla. Katkos suihkun ja Zuman suhteessa noteerattiin myös uutissivuilla.

”Suihku on viittaus hänen tapaansa puhua kummallisia ja käyttäytyä välillä vähän vinksahtaneesti”, Zapiro kommentoi tuoreen presidentin ja suihkun suhdetta. Pilapiirtäjä lupasi palauttaa suihkun presidentin takaraivoon heti tarpeen tulleen.

Kansainvälisessä mediassa Jacob Zuman presidenttikauden alku on saanut lisäväriä arvailuista, kuka tuoreen presidentin kolmesta vaimosta edustaa valtiovierailuilla miehensä rinnalla Etelä-Afrikkaa. PL.

Tyhmä kysymys: Millä kirjalla viisastuisi?

Palstalla kysytään kysymyksiä, jotka mietityttävät, mutta joita ei muualla kehtaisi esittää.

Jos haluaisi yhden kirjan lukemalla oppia ymmärtämään maailmaa entistä paremmin, mikä kirja kannattaisi valita?

Vastaajana vuoden 2009 Tiedetoimittaja-palkinnon voittanut kääntäjä-kustantaja Kimmo Pietiläinen Terra Cognita -kustannusyhtiöstä:

”Ehdottomasti Jared Diamondin kolmen kirjan sarja, joista muodostuu oikeastaan yksi teos: Kolmas simpanssi, Tykit, taudit ja teräs ja Romahdus.

Ne pamauttavat käsitykset ihmiskunnan vaiheista aivan uudelle tasolle ja avartavat ajattelua. Jaredin kirjasarja on ensimmäinen vakavasti otettava teos, joka yhdistää ympäristön ja historian. Historiaa ei tarkastella yksilöiden, yksittäisten tapahtumien tai sotien kautta, vaan Jared rakentaa suuremman mallin.”

Entä jos pitää valita jonkun muun kuin oman kustantamon kirja?

”Art Housen suomeksi julkaisema Richard Dawkinsin Geenin itsekkyys. Se palautti biologian takaisin ihmistutkimukseen. Kirjaa ei kyllä enää saa mistään.

Dawkinsin kirja on evoluutiopsykologian perusteos. Se, joka puhuu ihmisen käyttäytymisestä eikä ole lukenut tätä kirjaa, ei tiedä mistä puhuu.

Sekä Jaredin että Dawkinsin kirjat ovat oman alansa perusteoksia, klassikoita. Ne ovat erittäin harvinaisia kirjoja siinäkin, että ne ovat jättäneet pysyvän jäljen oman alansa ajatteluun. Tällaisia kirjoja ilmestyy harvakseltaan.” PL.

Kuukauden kamppis: Shell oikeuteen Yhdysvalloissa

Vaikuttamistyö on järjestömaailman uusi hitti. Minkä kaiken puolesta maailmalla kampanjoidaan?

Mitä tulee mieleen sanaparista Shell ja Nigeria? Moni muistaa yhä 1990-luvun kampanjat, joissa kannustettiin boikotoimaan öljyjätti Shelliä. Boikottien syynä olivat yhtiön toimet Nigerian Ogonimaassa, jossa paikalliset asukkaat vastustivat öljyn poraamista alueeltaan.

Kymmeniä ogoneita kuoli, kun Nigerian sotilasjoukot käyttivät väkivaltaa protestien tukahduttamiseksi. Vuonna 1995 yhdeksän ogoni-aktivistia teloitettiin. Tunnetuin uhreista oli kirjailija Ken Saro-Wiwa. Shellin epäiltiin antaneen – suoraan tai epäsuoraan – tukea ogonien vainolle.

Öljyjätti Shell joutui toukokuun lopulla vastaamaan syytöksiin osallisuudestaan ogonien vainoon newyorkilaisessa oikeusistuimessa. Yhdysvaltalaiset ihmisoikeusjärjestöt ovat yrittäneet saada Shelliä oikeuteen aina vuodesta 1996 lähtien. Tuomari Kimba Wood määräsi huhtikuussa Shellin vastaamaan syytöksiin. Aiemmat yritykset saada Shell oikeuteen ovat epäonnistuneet. Yhtiö kiistää osallisuutensa Nigerian ogoni-vainoihin. PL.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 6/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!