Mitä kunnon mies osaa?

Kun kesämökkikausi alkaa, naisten ja miesten työt kaivetaan naftaliinista. Suomessa kunnon mies osaa vaihtaa kesärenkaat, tuntee liputuspäivät ja tyhjentää kesämökin huussin. Mitä osaa kunnon mies maassa, jossa talvirenkaita ei tarvita?

Alberto Martínez, 29, projektipäällikkö

 

”Kolumbialainen kunnon mies osaa putkihommat. Minulle kunnon miestä edustaa isoisäni, joka opetti minulle ja isoveljelleni kaikenlaista korjaamista. Isoisä esitteli meille työkalut ja miten niitä käytetään, yhdessä rakentelimme ja fiksailimme kaikkea pientä. Isoisä oli suoraselkäinen ja ankara, mutta erittäin oikeudenmukainen ja rakastava, ainoa ihminen, joka sai antaa meille piiskaa. Korjailemisen ja touhuilun lomassa hän tuli opettaneeksi meille monenlaista elämästä. Häneltä olen oppinut suuren osan tärkeinä pitämistäni arvoista, esimerkiksi rehellisyyden.

Kun ajattelen itseäni mahdollisena tulevana isänä, tahtoisin näyttää lapsilleni, että kunnon mies laittaa ruokaa. Sillä haluaisin viestittää, että näennäisesti pienimmät asiat ovat elämässä tärkeimpiä. On tärkeää pysähtyä yhden arkisen asian äärelle, joka on korvaamaton koko perheelle.”

Attila Bicsak, 30, tietotekniikan koekehittäjä

 

”Sen lisäksi, että unkarilainen kunnon mies osaa puhdistaa tukkeutuneen viemärin, hän ottaa vastuun ulkotöistä. Nainen tekee ruoan kodin sisällä, mies ulkosalla, vaikkapa pihajuhlassa. Kunnon unkarilainen mies osaa tehdä järvikaloista ja chilipaprikasta kalakeiton tai jonkun muun perinteisen pataruuan. Mies keskustelee vieraiden kanssa. Kunnon unkarilainen mies tuntee myös viininteon salat ja osaa runonpätkiä ulkoa. Runot kuuluvat yleissivistykseen. Unkarilaiselle miehelle on tärkeää muistaa kansalliset juhlapäivät ja osata kansallishymni.

Unkarissa kunnon mies ottaa vastuun kodin ulkopuolisista asioista, eikä koskaan häpäise vaimoaan julkisesti. Nykyaikainen kunnon mies viihtyy lasten kanssa ja viettää paljon aikaa heidän kanssaan. Itse en tunne itseäni kunnon mieheksi, jos en katso toista ihmistä silmiin. Katsekontakti on minulle puhuessa tärkeä.”

Jimmy Hung, 35, äänitarkkailija

 

Vietnamilaisen kunnon miehen täytyy tietää, mitä hän elämältä haluaa. Jokaisen miehen tulee selvittää itselleen, miksi on täällä ja mitkä ovat hänen tavoitteensa. Jos on perhe, tulee tietää, mihin suuntaan omaa perhettä on viemässä. Itse ajattelen niin, että elämä on ihan muuta kuin rahan tekemistä ja uran luomista. Jos niihin keskittyy liikaa, menettää paljon.

Koska elämässä on ylä- ja alamäkiä, on tärkeää löytää tasapaino. Vain niin voi saavuttaa tavoitteensa. Tärkeää on osata kulkea keskitietä. Ei saisi mennä liian pitkälle kumpaankaan suuntaan – ei liian korkealle eikä liian syvälle.

Kunnon mies ottaa vastuun perheen elättämisestä. Mies suojelee perhettä ja edustaa, kun ihmisiä tulee kylään. Olen itse eronnut, mutta minulle on selvää, että pidän huolta lapsistani. He eivät saa joutua kärsimään. Lasten täytyy saada olla lapsia.”

Ezzeddin R. Farag, 50, kokki

 

”Libyalainen kunnon mies taitaa lihankäsittelyn ja teurastuksen, ainakin kanasta lampaaseen. Kotona mies korjaa rikkoontuneet paikat. Kuten muillakin pohjoisafrikkalaisilla, libyalaisilla on pitkä kaupankäynnin historia. Tästä syystä erityisen tärkeää on osata kaupustelun salat, niin myyjänä kuin asiakkaana. Libyaa jopa nimitetään ”suureksi nälkäiseksi toriksi”, niin paljon kaupankäyntiä maassa tapahtuu. Kunnon libyalaisisä opettaa lapsilleen kuinka asioida torilla, mistä löytää tuoretta leipää ja hedelmiä. Isä opettaa myös lapset kunnioittamaan äitiä.

Oma isoisäni oli kauppias, isäni kokki. Tulin Suomeen 18-vuotiaana Valion meijerikouluun. Sitä ennen olin opiskellut Libyassa eläinlääketiedettä. Erilaisia töitä tehneenä olen nyt päätynyt juurilleni – niinhän ihmisille tapaa käydä. Kokin homma on minulle lapsuuden kaikuja: siinä yhdistyy mausteita ja lihaa kaupanneen isoisäni ja ruokaa työkseen laittaneen isäni perinnöt. Omalle pojalleni haluan miehenä olemisesta välittää ennen muuta positiivista elämänasennetta.”

Ari Wan, 55, komentajakapteeni, eläkkeellä

 

”Hätätilassa osaan vaihtaa kesärenkaat ja mökin huussinkin voin tyhjentää. Kotitöistä siivoaminen ei ole se homma, jolle olisin kaikkein eniten omistautunut. Teen ruokaa ja hoidan perheen talouden: maksan laskut ja teen budjetin. Koska olen eläkkeellä oleva kolmen lapsen koti-isä, tuen vaimon työskentelyä siinä missä pystyn, kuuntelen ja kommentoin hänen ajatuksiaan. Erityishommani on kodin tietotekniikan ylläpitäminen ja turvallisuudesta huolehtiminen.

Erityisesti matkoilla tunnen suurta vastuuta perheestä. Kai se kuuluu upseerinkoulutukseen, että kaikki tilanteet analysoidaan ja jos huomataan vikaa, se korjataan. Työelämässä armeijan palveluksessa huomasin muutoksen nuoremmissa miehissä: kunnon miehet käyttivät kaikki isyys- ja vanhempain-
vapaat perheensä ja lastensa hyväksi. Siinä on iso muutos edellisen sukupolven miehiin, vaikkapa omaan isääni. Hän sai muuten ensimmäisenä kiinalaisena Suomen kansalaisuuden vuonna 1942. Itse olen isoisäni myötä 25 prosenttisesti kiinalainen.” 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!