Lyhyet palat

Valtaosa sikainfluenssan torjuntaan varatuista resursseista menee rikkaisiin maihin. Kongon itäosassa uuden raiskausaallon uhreina on myös miehiä. Nälkä riivaa Intian maaseutua. Yms.

Hyvän sään aikana

Afrikka. Jos meteorologit ovat oikeassa, läntisessä ja keskisessä Afrikassa on tänä vuonna tiedossa niin tulvia kuin kuivuuttakin. Ja jos suunnitelmat katastrofeihin varautumisesta toteutuvat, myllerryksistä voidaan tänä vuonna selvitä aiempaa vähemmin vahingoin.

Monista luonnonilmiöistä saadaan viitteitä hyvissä ajoin. Tulvat, kuivuudet ja maanvyöryt tulevat harvoin meteorologeille täysinä yllätyksinä. Siksi niihin voidaan myös varautua.

Kansainvälinen Punaisen ristin ja punaisen puolikuun federaatio IFRC kokeili viime vuonna läntisessä ja keskisessä Afrikassa luonnonkatastrofeihin varautumista pitkän ajan meteorologisten ennusteiden perusteella. Rankkasateista ja tulvista selvittiin aiempia vuosia vähemmin uhrein, kun tietotaitoa ja hätäapuvarastoja vietiin paikan päälle jo hyvissä ajoin.

Varhainen varautuminen on tehnyt tuloaan humanitaaristen katastrofien hoitoon jo kauan. Inhimillisen kärsimyksen vähentämisen ohella se on myös taloudellisesti järkevää. Katastrofin jälkien korjaaminen on kallista ja ennakoinnilla säästetään paitsi henkiä, myös rahaa.

Pitkän ajan ennusteita varautumisen tueksi tuottaa afrikkalainen meteorologian hyötykäyttöön erikoistunut keskus ACMAD. IFRC on kiitellyt sen ennusteiden osuneen oikeaan sekä pitkän ajanjakson että viikoittaisten ennusteiden osalta. PL.

Burmassa riittää puhdasta vettä

Burma. Hirmumyrskyn jalkoihin viime vuonna jääneille burmalaisille riittää tulevana kuivana kautena puhdasta juomavettä, järjestöt sanovat. Puhtaan juomaveden puute on ollut yksi suurimmista uhkista Burmassa sen jälkeen, kun hirmumyrsky Nargisin iski maahan viime vuoden toukokuussa. Myrsky saastutti monet vedenottopaikat, kuten kaivot ja lammikot.

Kuiva kausi alkaa Burmassa marraskuussa ja jatkuu huhtikuuhun saakka. Viime vuonna Burmassa raportoitiin vesipulasta kuivan kauden aikana.

”Emme odota vedenpuutetta tulevalla kuivalla kaudella”, Daniel Collison Pelastakaa lapset -järjestön Burman-osastosta kertoi uutistoimisto Irinille.

Eri järjestöt ovat rakentaneet hirmumyrskystä kärsineille alueille uusia vedenottopaikkoja ja puhdistaneet saastuneita lampia. Tuhansille perheille on jaettu keraamisia astioita, joihin voi varata satoja litroja vettä kuivaa kautta varten.

Valtaosalla hirmumyrskyn runtelemien alueiden asukkaista ei ole juoksevaa vettä. Ihmiset hakevat juomavetensä kaivoista, lammista ja joista tai keräävät talteen sadevettä.

Juha Rudanko

Korppikotkarahastot kuriin

Yhdysvallat. Washingtonilainen oikeusistuin määräsi maaliskuussa Kongon demokraattiselle tasavallalle sakkoja. Syynä on vanha velka, jonka vuoksi Kongon olisi pitänyt ilmoittaa säännöllisesti varallisuudestaan FG Hemisphere -sijoitusrahastolle.

Kongon ex-diktaattori Mobutu Sese Seko otti kyseisen lainan 1980-luvulla Jugoslavialta. Rahasto on sittemmin ostanut velan periäkseen sen itse Kongolta. Velan arvo on nykyisin noin sata miljoonaa dollaria.

FG Hemisphereä kutsutaan korppikotkarahastoksi. Nimi viittaa rahastojen toimintamalliin: ne yrittävät pakottaa rutiköyhiä valtioita velanmaksuun oikeusteitse. Suurin osa oikeusistunnoista käydään Iso-Britanniassa tai Yhdysvalloissa.

Useat kansalaisjärjestöt ovat vaatineet korppikotkarahastojen toiminnan kieltämistä. Yhdysvaltain edustajainhuoneessa on käsittelyssä laki, joka rajoittaisi korppikotkarahastojen toimintaa. Myös Britannia aikoo säätää katon summalle, jota yritys tai rahasto voi vaatia köyhältä valtiolta.

Ainakin 45 yrityksen tiedetään viime vuosina käyneen oikeutta 12 maailman köyhimpiin kuuluvaa maata vastaan. Oikeudenkäynneissä köyhiltä mailta on vaadittu yhteensä noin 1,8 miljardia dollaria. JS.

Hamas islamilaistaa Gazaa

Gaza. Gazan kaistaletta hallitseva Hamas-järjestö kampanjoi sen puolesta, että alueella käyttäydyttäisiin islamin sääntöjen mukaan.

Vaatekauppojen omistajia on vaadittu poistamaan liian vähäpukeisia naismallinukkeja ikkunoistaan.

”Uskontoministeriön hyvekampanjan edustajat sanoivat, että mallinuket provosoivat ja aiheuttavat houkutuksia. He sanoivat, että ellemme poista alusvaatteisiin puettuja mallinukkeja, he takavarikoivat ne”, vaatekauppias Saoud al-Rayes sanoo.

Al-Dameer Association for Human Rights -järjestön johtaja Khalil Abu Shammala kertoo järjestön saaneen valituksia kadulla yhdessä kulkeneilta pariskunnilta, joita on pyydetty todistamaan olevansa naimisissa. Avioliittotodistusten vaatiminen on nyt kuitenkin lopetettu.

Hamasin uskontoministerin Taleb Abu Shaarin mukaan kampanjan tarkoituksena ei ole pakottaa ihmisiä toimimaan tietyllä tavalla, vaan lisätä ihmisten tietoisuutta.

”Kampanja on linjassa uskontomme ja perinteidemme kanssa. Näemme vaaroja, jotka uhkaavat nuorisoamme […] ja meidän roolimme on neuvoa ja varoittaa ihmisiä pahoista asioista”, ministeri sanoo. JR.

Oikeudenmukaisuutta sikainfluenssan torjuntaan

Maailma. Pohjoisen rikkaat maat varastoivat lääkkeitä sikainfluenssan varalle, kun taas etelässä ei ole resursseja diagnosoida tai hoitaa tautia.

”Tämä on yksi esimerkki pohjoisen ja etelän välisestä kuilusta”, Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria -rahaston johtaja Michel Kazatchkine kuvailee rikkaiden maiden toimia sikainfluenssan torjumiseksi. Myös YK on puuttunut epäsuhtaan taudin torjumisessa.

”Influenssarokotteiden valmistuskapasiteetti on rajallinen ja valitettavan riittämätön maailman 6,8-miljardiselle väestölle”, Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Margaret Chan sanoi heinäkuussa.

Chanin mukaan valtaosa resursseista menee rikkaiden maiden asukkaille.

”Jälleen näemme vaurauden edut.”

Ranskan Punaisen ristin entinen johtaja, tartuntatautien professori Marc Gentillini puolestaan kyseenalaistaa resurssien kohdentamisen sikainfluenssaan. ”Rahat voisi käyttää paremmin toisaalla.” Elokuun alkuun mennessä sikainfluenssaan oli raportoitu kuolleen alle 200 ihmistä. JR.

Intiassa ilmaista koulutusta

Intia. Intian parlamentti on hyväksynyt lain, joka takaa ilmaisen koulutuksen kaikille 6–14 -vuotiaille. Lain myötä on tarkoitus perustaa uusia julkisia kouluja. Yksityiskoulujen pitää jatkossa varata neljäsosa oppilaspaikoistaan köyhille lapsille.

Tällä hetkellä noin 70 miljoonaa intialaislasta jää kokonaan vaille koulutusta. Kuilu pienillä resursseilla toimivien julkisten koulujen ja hyvin rahoitettujen ja kalliiden yksityiskoulujen välillä on suuri.

Uusi laki kieltää kouluja vaatimasta maksuja vanhemmilta lasten sisäänpääsyn takaamiseksi. Se myös rajoittaa virkamiesten valtaa päättää, kuka pääsee mihinkin kouluun.

Laki myös lupaa auttaa kehitysvammaisia lapsia. ”Hallitus sekä perustaa heille erityiskouluja että tekee kaikkensa takaakseen heille koulutuksen kaikenlaisissa kouluissa”, hallituksen ministeri Kapil Sibal sanoi BBC:lle.

Uuden lainsäädännön arvostelijat ovat ihmetelleet, miten hallitus aikoo rahoittaa kaikki uudistukset. JR.

Zimbabwelaiset hoitavat terveyttään Etelä-Afrikassa

Zimbabwe. Yhä useammat zimbabwelaiset lähtevät naapurimaahan Etelä-Afrikkaan saadakseen terveydenhoitoa kohtuulliseen hintaan. Zimbabwen talous on romahtanut viime vuosina, ja samalla maan terveysjärjestelmä on ajautunut kaaokseen.

Yksityisklinikat toimivat edelleen Zimbabwessa, ja niiden taso on hyvä. Ongelma on hinta: esimerkiksi synnytykselle tulee hintaa yli 500 Yhdysvaltain dollaria. Julkisissa sairaaloissa puolestaan on huutava pula henkilökunnasta ja lääkkeistä.

Zimbabwelaiset pääsevät Etelä-Afrikkaan ilman viisumia 90 päivän ajaksi. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan zimbabwelaisten puutteellinen terveydenhuolto vaikeuttaa tilannetta myös Etelä-Afrikassa.

”Käynnit Johannesburgin klinikallamme ovat melkein kolminkertaistuneet viimeisen vuoden aikana. Se on selvä merkki siitä, miten zimbabwelaisia estetään saamasta kotimaassaan jopa alkeellisinta terveydenhoitoa, joka on välttämätöntä heidän selviytymiselleen”, Eric Goemaere järjestöstä sanoi. JR.

Uusi raiskausaalto ravistelee Kongoa

Kongo. Yhä useammat miehet joutuvat raiskauksen uhriksi Kongon demokraattisessa tasavallassa, järjestöt kertovat. Oxfamin, Human Rights Watchin ja YK:n mukaan siviileihin kohdistuva väkivalta Kongon ja Ruandan rajaseudulla on noussut ennennäkemättömälle tasolle viime kuukausina.

Miesuhrien tilannetta vaikeuttaa se, että homoseksuaalisuus on alueella tabu. ”Minulle nauretaan. Kyläni ihmiset sanovat: sinä et ole enää mies, ne miehet viidakossa tekivät sinusta vaimonsa”, miespuolinen uhri kuvaili tilannettaan New York Timesille.

Avustustyöntekijöiden mukaan monet miehet eivät häpeän vuoksi hae apua, jollei heillä ole vaikeita terveysongelmia.

Itäisen Kongon alueella on viime vuosina raiskattu satojatuhansia naisia. Viime vuonna tilanteen arvioitiin helpottuvan hieman: tapausten määrä laski ja rikollisia saatiin kiinni.

Kongo ja Ruanda ovat tammikuusta lähtien taistelleet yhteisvoimin maiden raja-alueella toimivia kapinallisia vastaan. Avustus- ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan sekä kapinalliset että Kongon armeija ovat syyllistyneet siviileihin kohdistuvaan väkivaltaan.

”Humanitaarisesta ja ihmisoikeusnäkökulmasta katsottuna yhteisoperaatiot ovat olleet katastrofi”, Human Rights Watchin tutkija Anneke van Woudenberg arvioi. JR.

Etelä-Afrikka haluaa lisää ydinvoimaa

Etelä-Afrikka. Afrikan ydinvoimaloiden määrä nelinkertaistuu, mikäli Etelä-Afrikan kaavailut kolmesta uudesta voimalasta toteutuvat. Maassa sijaitseva Koebergin ydinvoimala on toistaiseksi ainoa koko mantereella.

Etelä-Afrikan hallitus on teettänyt ympäristövaikutusten arvioinnin kolmesta uudesta ydinvoimalasta. Nykyään valtaosa maan tarvitsemasta sähköstä tuotetaan hiilivoimalla.

Miljoonat eteläafrikkalaiset elävät ilman sähköä ja hallitus yrittää paikata ydinvoimalla maassa vallitsevaa energiapulaa. Suunnitelmat ydinvoiman lisäämiseksi ovat kuitenkin herättäneet vastustusta.

”Jos Koebergissä tapahtuu onnettomuus, koko Hyväntoivonniemen länsiosa muuttuu elinkelvottomaksi alueeksi sadaksi vuodeksi”, ympäristöjärjestö EarthLife African energiapolitiikan asiantuntija Tristen Taylor varoittaa.

Etelä-Afrikka ei ole suunnitelmineen yksin, vaan uusia ydinvoimaloita on rakenteilla eri puolilla maailmaa. Eniten jo toiminnassa olevia ydinvoimaloita löytyy Yhdysvalloista: 104. Sekä Ranskassa että Japanissa on yli 50 ydinvoimalaa.

Innokkaimmin uusia ydinvoimaloita suunnittelee kuitenkin Kiina. Jo toimivien 11 voimalan lisäksi rakenteilla on 14 ja suunnitteilla yli sata. JS.

Minihirvi ja muita uutuuksia

Himalaja. Viimeisten kymmenen vuoden aikana itäiseltä Himalajalta on löytynyt 353 ennen tuntematonta kasvi- ja eläinlajia, toteaa WWF tuoreessa raportissaan. Vaikeakulkuinen itäisen Himalajan alue ulottuu Nepalista Burmaan. Vuorten ohella sieltä löytyvät myös maailman pohjoisimmat trooppiset sademetsät.

Valtaosa uusista tuttavuuksista on kasveja, mutta joukkoon mahtuu kaksi ennalta tuntematonta nisäkästäkin: makaki-apinalaji ja maailman pienin hirvieläin. Burman viidakoista löytynyt muntjakkeihin kuuluva hirvieläin painaa aikuisenakin vain reilut 10 kiloa.

Kasvi- ja eläinlajeja löytyy maailmasta vuosittain valtavia määriä. Toissa vuonna uusia lajeja määriteltiin kaikkiaan 18 516. Lajimäärityksiä tilastoi Arizonan yliopisto. Sen mukaan puolet vuonna 2007 määritellyistä lajeista oli hyönteisiä. Kaikkiaan hyönteislajeja tunnetaan jo yli miljoona.

Suurin osa tieteelle uusista lajeista löydetään luonnosta. Osa taas on jo aiemmin museoihin kerättyjä näytteitä, jotka on tunnistettu uusiksi lajeiksi vasta nyt. PL.

Nälkä riivaa Intiaa

Intia. Intiassa on enemmän nälkää näkeviä ihmisiä kuin Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, intialainen ympäristöjärjestö Navdanya Trust toteaa tuoreessa raportissaan. Raportin mukaan yli 200 miljoonaa intialaista jää vaille riittävää ravintoa. Heistä yli neljäsosa on lapsia.

Joillain alueilla Intiassa tilanne on vielä vaikeampi. Tutkijat selvittivät erityisesti Keski-Intiassa sijaitsevan Bundelkhandin alueen tilannetta.

”90 prosenttia perheistä ei pysty syömään kunnollista ateriaa. Nälkään kuolevien ihmisten määrä on erittäin suuri”, Navdanya Trustin johtaja Vandana Shiva sanoi BBC:lle.

YK:n ruokaohjelman WFP:n mukaan melkein puolet koko maailman aliravituista ihmisistä asuu Intiassa. Tilanne on erityisen vaikea Intian maaseudulla.

”Tutkimukset ympäri maailmaa osoittavat, että kaikista nälkäisimpiä ovat ruoan tuottajat – eli maanviljelijät”, Shiva sanoi.

Intian hallitus suunnittelee lainsäädäntöä, joka takaisi tietyn määrän ruokaa köyhille perheille. Ruokaturvalaki oli yksi kevään vaalien vaalilupauksista JR.

Noitatohtorit uhkaavat albiinoja

Tansania. Albiinoihin on jo pitkään suhtauduttu Tansaniassa taikauskoisesti, mutta viime vuosina he ovat joutuneet pelkäämään henkensä puolesta. Maan noitatohtorit kauppaavat albiinojen luita rikkautta tuottavina onnenkaluina.

Yhteensä 16 albiinoa on murhattu vuodesta 2006 lähtien. Kesä-heinäkuussa Mwanzan kaupungissa murhattiin neljä albiinoa. Tansanian albiinoyhteisö TAS:n puheenjohtaja Alfred Kapore kertoo murhien levinneen jo Ruandan ja Burundin puolelle.

Albiinolapsia on pidetty pahana enteenä ja usein heidät on hylätty. Suurin osa Tansanian albiinoista on lukutaidottomia. Huonon koulutustason lisäksi työllistymistä vaikeuttavat ennakkoluulot. Jotkut pitävät albiinoja noitina, koska aurinko saa heidän silmänsä punoittamaan.

Vaikeuksista huolimatta monet albiinot ovat menestyneet elämässä. TAS:n jäsen Ajira Sadru osallistui tämän vuoden Miss Mwanza -kilpailuun. Hän aloitti vastikään hotellialan opiskelun tukenaan kuuluisa tansanialainen poplaulaja Keisha, itsekin albiino. Sadru on vakuuttunut, että joidenkin albiinojen menestys helpottaa myös muiden elämää. ”Ihmiset huomaavat, että olemme samanlaisia kuin hekin”, hän iloitsee.

Sanna Hukkanen

Venezuela edistää sosialismia – kirjoilla

Venezuela. ”Lue, lue, lue, lue. Tämän pitäisi olla iskulauseemme jokaiselle päivälle”, Venezuelan presidentti Hugo Chávez sanoi julkistaessaan vallankumouksellisen lukusuunnitelmansa keväällä.

Presidentti haluaa saada entistä useamman venezuelalaisen lukemaan. Tavoitetta on sittemmin edistetty jakamalla ilmaisia kirjoja – etenkin sellaisia, jotka ovat sosialistiselle ideologialle sopivia.

Toreilla on jaettu tuhansia kappaleita muun muassa Miguel de Cervantesin Don Quijotea ja Victor Hugon Kurjia. Venezuelan hallituksen mukaan kirjojenjakotilaisuudet ”edistävät lukemista sosialismin ja humanististen arvojen rakentamisen edistämiseksi”.

Kirjalistalle kuuluvat myös muun muassa Karl Marxin Kommunistinen manifesti ja Chávezin omat kootut puheet. Arvostelijoiden mukaan kirjavalikoima on liian yksipuolinen.

Tietoa kannattaakin hakea kirjoista, sillä radiosta sitä löytyy entistä niukemmin. Kesän lopulla Venezuelan viestintäviranomaiset sulkivat 34 riippumatonta radiokanavaa. Yli 200 muun kanavan toimilupien jatko on niin ikään epäselvää.

Presidentti Chávezin on kerrottu puolustaneen radiokanavien lakkauttamista ”taisteluna oligarkkien ja porvareiden valheita vastaan”. JR.&PL.

Potilaat nälkälakkoon

Sambia. Ndolan keskussairaalan ortopediaosaston 37 potilasta ovat kyllästyneet odottamaan hoitoa. Protestiksi he ovat ryhtyneet nälkälakkoon.

Osa lakkolaisista on odottanut hoitoa jo kuukausia. Potilaiden mukaan osastoa hoitaa vain yksi lääkäri, joka tarkastaa yhden potilaan viikossa. Kaiken kukkuraksi lääkärin kerrotaan solvanneen potilaitaan.

Nälkälakkolaiset vaativatkin nykyisen lääkärinsä erottamista. Sambian terveysministeriön tiedottajan Rueben Mbewen mukaan sairaala yrittää korjata pattitilanteen määräämällä osastolle lisää lääkäreitä. JS.

Rajariita polkupyörästä

Mosambik. Joskus todellisuus on tarua ihmeellisempää. Elokuun alussa Mosambikin rajan tuntumassa asuva malawilaismies päätti käydä naapurimaassa maissiostoksilla polkupyörällä. Maissin sijaan reissusta jäi tuomisiksi rajariita.

Mosambikin rajavartiostoon kuuluvien poliisien mielestä ostosreissu ilman rajamuodollisuuksia ei ollut erityisen hyvä idea. He passittivat malawilaismiehen takaisin kotimaahansa, mutta takavarikoivat polkupyörän, kertoivat mosambikilaislehdet.

Malawilaisten rajavartijoiden mielestä taas heidän maanmiehensä polkupyörän takavarikoiminen ei ollut hyvä idea, joten he lähtivät hakemaan polkupyörää takaisin. Tulkaa huomenna uudestaan, ehdottivat mosambikilaiset poliisit.

Odottaminen ei ollut malawilaisten mieleen. He lähtivät miehissä polkupyöränhakuretkelle naapurimaan puolelle vielä samana iltana, mukanaan aseita, kyynelkaasua ja tulitikut. Mosambikilainen poliisiasema paloi maan tasalle, mutta kaikki osapuolet selvisivät kahakasta onneksi ehjin nahoin.

Mosambikilaisten viranomaisten mielestä ei ollut erityisen hyvä idea, että mosambikilaiset rajapoliisit olivat antaneet yllättää itsensä. Niinpä iltamyöhällä yllätetyt poliisit päätyivät pidätetyiksi. Ja maiden presidentit keskustelemaan siitä, mitä ihmettä rajalla oikein olikaan tapahtunut. PL.

Tyhmä kysymys: Pelastaako juusto nälkäiset?

Palstalla kysytään kysymyksiä, jotka mietityttävät, mutta joita ei muualla kehtaisi esittää.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ehdotti kesällä, että ylijäämäjuustoa voisi viedä maailman nälkäisille. Mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon, jos vaikkapa Itä-Afrikan pakolaisleirejä haluttaisiin ruokkia suomalaisjuustolla?

Kirkon ulkomaanavun Itä-Afrikan humanitaarisen avun koordinaattori Maritta Niskanen-Tamiru vastaa:

”Vastaus on aika yksinkertainen: juustoa ei alettaisi alkuunkaan viedä ruoka-avuksi. Tai ehkä siinä tapauksessa, jos maailmasta olisi loppunut kaikki muu ruoaksi kelpaava.

Juusto on kylmäsäilytyksen vaativa maitotuote ja siksi logistiikan kannalta erittäin vaativa. Etiopian pakolaisleireille mentäessä matkalle sattuisi vielä Danakilin autiomaa. Se on maailman kuumin paikka. Satamiakin pitäisi ajatella: Punaisenmeren satamat ovat Sudanissa ja Eritreassa, eikä rajoja noin vain ylitetä.

Vaikka juusto saataisiin syömäkelpoisena perille asti, olisi maitotuotteen jakelu helteessä ja hiekka-aavikolla ruoka-avun tarpeessa oleville haasteellista.

Jos juuston kylmäketju pettää, se muodostaa hyvän kasvupohjan bakteereille ja riski sairastua juuston takia kasvaa. Siksi juustosta voisi olla paljon enemmän haittaa kuin hyötyä. Varsinkin kun Itä-Afrikassa aika monella on laktoosi-intoleranssi.” PL.

Kuukauden kamppis: Yliveto kampanjarallatus

Vaikuttamistyö on järjestömaailman uusi hitti. Minkä kaiken puolesta maailmalla kampanjoidaan?

Jokaisen kampanjasuunnittelijan unelma: oma kampanja ponkaisee Youtube-hitiksi. Uutissivustot siteeraavat, lehdet kirjoittavat.

Brasilialaiselta Sos Mata Atlântica -järjestöltä se onnistui. Järjestön viestikin on kuin suoraan kampanjaoppaasta – näpsä ja napakka. Se kertoo selvin sanoin, mitä ihmisten pitää tehdä: pissiä suihkussa.

Lyhyen animaatiofilmin taustalla kuuluu portugalinkielinen lasten rallatus: Pissi suihkussa, xixi no banho! Suihkussa pissivät kaikki, niin hyvikset kuin pahikset, avaruusoliotkin! Kuvissa vilahtelee suihkuverhon peittäminä varjokuvina pissijä toisensa jälkeen. Frankenstein näyttää lorottavan kaulastaan, koripalloilija donkatessaan.

Rannikon sademetsiä suojeleva ympäristöjärjestö Sos Mata Atlântica laskeskeli, että jos kerran päivässä pissii vessan sijaan suihkussa, säästään 12 litraa vettä. Sen verran kun huuhteluvettä kuluu yhdellä vessakäynnillä. Vuodessa kuluu siis 4 380 litraa vähemmän puhdasta vettä.

Suomalainen suihkupissijä ei kuitenkaan yllä samanlaisiin säästöihin kuin brasilialainen kollegansa. Kuluttajaviraston mukaan keskiverto suomalaispönttö huuhtoutuu 6 litralla, uusimmat mallit jopa 2,5 litralla. PL.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 9/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!