Näkökulmat

Paperiton ei ole laiton

Ilkka Lehdonmäki pohtii pääkirjoituksessa paperittomien siirtolaisten tilannetta.

Suomen kieleen on vakiintumassa laittoman maahanmuuttajan tilalle termi paperiton. Alkujaan Ranskassa käytetty termi sans papiers eli ”ilman papereita” kuvaa hyvin laiton maahanmuuttaja -nimikkeen alle niputettuja ihmisiä.

Se, että ihminen joutuu oleskelemaan jossain maassa ilman asianmukaisia dokumentteja, ei tee hänestä laitonta. Ilman lupaa Suomessa oleskelevat ihmiset kylläkin rikkovat maamme ulkomaalaislain säännöksiä, mutta mitään muuta laitonta he eivät välttämättä ole tehneet.

On hämmentävää, että suomen kieleen on alun alkujaan istutettu laittoman maahanmuuttajan käsite, sillä jo vuonna 1975 YK:n yleiskokous ehdotti siitä luopumista. Tämä tapahtui siis samoihin aikoihin, kun Suomeen oli otettu ensimmäinen pieni pakolaisryhmä Chilestä.

Laiton maahanmuutto on 2000-luvun kieltä. Aivan yhtä hyvin olisi voitu ryhtyä puhumaan paperittomista tai suomentaa EU:n käyttämä irregular migrant. Silti sisäasianministeriön julkaisussa Turvallinen elämä jokaiselle puhutaan laittomasta maahanmuutosta. Laittomaksi maahanmuuttajiksi siinä nimetään myös ne ihmiset, jotka ”tulevat maahan laillisesti, mutta jäävätkin sallittua kauemmaksi ajaksi tai muuttavat oleskelutarkoitustaan ilman viranomaisen lupaa”.

Kun puhutaan laittomasta maahanmuutosta, keskustelun sävy on jo alkujaan kielteinen. Esiin nousevat mielikuvat ihmiskaupasta, järjestäytyneestä rikollisuudesta ja ihmisten salakuljetuksesta. Sisäasianministeriön julkaisu vahvistaa tätä mielikuvaa.

Paperittomuus on kuitenkin paljon laajempi käsite. Hyvin monet ilman hyväksyttyjä asiakirjoja maassamme oleskelevat ovat tulleet tänne laillisesti. Kyseessä saattaa olla ihminen, jolla on oleskelulupa, mutta ei työlupaa. Jos hän silti tekee töitä ansaitakseen elantonsa, hän kuuluu paperittomien ryhmään. Myös oleskelulupa-aikansa ylittäneet ihmiset ovat paperittomia.

Tunisian Jasmiinivallankumouksen jälkeen maasta lähti noin 25 000 ihmistä Italian Lambedusaan. Heidän joukossaan oli myös Mohamed, jolle italialaiset myönsivät huhtikuun alussa puolen vuoden oleskeluluvan Schengen-alueelle. Kun lupa lokakuussa umpeutuu, Mohamedista tulee mitä todennäköisimmin yksi Euroopan noin kahdeksasta miljoonasta paperittomasta. Lisää mohamedista voi lukea reportaasissa Vallankumouksen polttamat

Saattaa olla, että Mohamed päätyy Suomeen ja lisää siten arviolta 4000 paperittoman ihmisen joukkoa yhdellä. Silloin hän luultavasti päätyy Helsinkiin, Turkuun tai Tampereelle. Pienemmillä suomalaisilla paikkakunnilla maahanmuuttajia on niin vähän, ettei paperittomana eläminen ole mahdollista.

Matkalla Perus-Suomessa  Maailman Kuvalehti kulkee Suomen halki Närpiöstä Ilomantsiin. Reitillä asuvien maahanmuuttajien määrä lasketaan muutamissa sadoissa.

Antoisia lukuhetkiä

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!