Artikkelikuva
Julieta Ojedan mielestä graffitit ovat hyvä tapa kommunikoida. ”Ne herättävät paljon reaktioita ja tunteita.”

Kohtaamisia: Viestejä Manololle ja muille machoille

Eri puolilla Boliviaa kadun reunamia värittävät kaunokirjoituksella maalatut graffitit. Niiden perässä on allekirjoitus: Mujeres Creando. Vapaasti suomentaen se tarkoittaa ”luovat naiset”.

Paikallinen anarkofeministinen liike harjoittaa graffiteilla suoraa toimintaa.

”Graffitiemme sanomat ovat feministisiä. Mielestäni feministisen ajattelun ja toiminnan tulisi vaikuttaa kaikkialla yhteiskunnassa. Pyrkimyksenämme on tasa-arvo”, sanoo liikkeen aktiivi Julieta Ojeda.

Julkinen tila on Boliviassa hyvin elävä. Kaduilla käydään kauppaa, syödään, nukutaan siestaa.

Mujeres Creando -liike hyödyntää tätä toiminnassaan.

”Kadut ja julkinen tila ovat meille poliittisen toiminnan tilaa. Taisteluvälineenämme on luovuus.”

Ojeda näkee graffitit tärkeänä kommunikaatiomuotona Boliviassa.

”Graffitit ovat yksinkertainen tapa kommunikoida ihmisten kanssa. Ne herättävät paljon reaktioita ja tunteita. Joskus graffiteihimme on myös vastattu – ja me vastaamme takaisin.”

Boliviassa naisten tekemät työt jäävät usein näkymättömiin. Siksi Mujeres Crean­do -liikkeen aktiivit allekirjoittavat aina tekemänsä graffitit – tekevät omat kannanottonsa näkyviksi ja tunnistettaviksi.

Graffitien tekeminen on Boliviassa kiellettyä, sakotettavaa toimintaa. Liikkeen jäsenet ovatkin joutuneet useaan otteeseen tekemisiin virkavallan kanssa.

”Aina kun poliisi on tullut paikalle, tilanne on kärjistynyt ja meidät on pidätetty.”

Boliviassa katujen reunamilla näkee hyvin erilaisia graffiteja: niin puolueiden, kirkon kuin jengien tekemiä.

Ojedan mielestä esimerkiksi poliittisten puolueiden tekemät maalaukset eivät ole graffiteja, vaan iskulauseita. Mujeres Creando -liikkeen graffiteja määrittää puolestaan ironia ja huumori.

Suupielet vääntyvätkin väistämättä hymyyn, kun harmaassa betonissa lukee kauniilla käsialalla:

”Manolo, Manolo! Hazte la cena solo!”

Manolo, Manolo! Laita illallisesi itse!

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!