Palmuöljyjätit suuntaavat Afrikkaan

Maailman suurin palmuöljyntuottajamaa Indonesia on alkanut rajoittaa palmuöljyn tuotantoa. Tämä on saanut alan yritykset suuntaamaan katseensa Afrikkaan.

Indonesia haluaa pysäyttää palmuöljyntuotannon laajenemisen suojellakseen jäljellä olevia sademetsiään. Sademetsien nopean tuhoutumisen vuoksi Indonesia on yksi maailman suurimmista hiilidioksidipäästöjen tuottajista, kertoo The Economist -lehti.

Kesällä 2010 Indonesian presidentti ilmoitti, että seuraavan kahden vuoden aikana maa ei myönnä uusia lupia palmuöljyn tuotantoon. Päätöstä auttoi Norjan valtion antama lähes miljardin euron tuki osana maiden välistä ilmastorahoitussopimusta.

Myös naapurimaa Malesia on rajoittanut teollisuudenalan laajenemista. Indonesia ja Malesia tuottavat yhdessä lähes 90 prosenttia maailman palmuöljystä.

Afrikassa palmuöljyntuottajat saavat toimia vapaammin. Alan suurin yritys, Sime Darby, hankki vastikään 220 000 hehtaaria maata Liberiasta, ja suunnittelee vielä suurempaa laajentumista Kamerunissa, kertoo The Ecologist -lehti. Myös muilla alan yrityksillä on vastaavia suunnitelmia Liberiassa, Gabonissa ja Ghanassa.

”Heikon hallinnon vuoksi Afrikka on helppo kohde näille yrityksille. Afrikan maiden neuvotteluasema on huono, joten ne joutuvat tyytymään kansalaisten kannalta epäedullisiin sopimuksiin yritysten kanssa”, sanoo YK:n erityisraportoija Oliver De Schutter.

Maankäyttö palmuöljyn tuotantoon estää viljelymaiden laajenemisen, minkä pelätään pidemmällä aikavälillä uhkaavan ruokahuoltoa jo valmiiksi ruuan tuonnista riippuvaisissa maissa. Lisäksi palmuöljyn tuotannon laajeneminen nopeuttaa metsien häviämistä.

Maailmanpankki keskittyy pienviljelijöihin

Maailmanpankki lopetti kesällä 2009 lainojen myöntämisen palmuöljyn tuotantoon. Syynä olivat ympäristöhaitat ja epäillyt ihmisoikeusloukkaukset, kuten pakkotyö ja alipalkkaus. Huhtikuun alussa pankki ilmoitti aloittavansa lainojen myöntämisen uudestaan.

Uudessa palmuöljystrategiassaan Maailmanpankki keskittyy pientuottajien tukemiseen: se auttaa niiden pääsyä markkinoille, vahvistaa pientuottajien edunvalvontajärjestöjen asemaa ja edistää teknologiaa ja tuottavuutta. Pankki katsoo, että pienviljelijöitä tukemalla se voi edistää ekologisesti kestävää palmuöljyn tuotantoa.

Palmuöljy työllistää maailmanlaajuisesti 6 miljoonaa ihmistä lähinnä Kaakkois-Aasian­, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan köyhillä maaseutualueilla.

Suurin osa palmuöljystä käytetään tavallisten kulutustavaroiden, kuten elintarvikkeiden, kosmetiikan ja saippuoiden tuotantoon. Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan palmuöljyä on käytetty noin 50 prosentissa kaikista jalostetuista tuotteista, joita päivittäistavarakaupoissa on myynnissä. Viime vuosina palmuöljyn käyttö on kasvanut erityisesti biopolttoaineena. 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!