Outo maailma

Kissoista ratkaisu käärmeongelmaan, ekosiat hyväksyttiin Kanadassa, työ pyövelinä ei kiinnosta.

Kissoista ratkaisu käärmeongelmaan

Mosambik. Käärmeiden puremiin kuolee Mosambikissa Nhamassonan alueella kymmenittäin ihmisiä joka vuosi. Paikalliset viranomaiset uskovat kuitenkin löytäneensä ratkaisun ongelmaan: kissat.

”Kissat ovat käärmeiden suurimpia luontaisia vihollisia, joten ne tulevat olemaan ratkaisu käärmeongelmaan”, totesi lääninhallinnon maatalousosaston johtaja Dinis Lissave Notícias-lehdessä.

Nhamassonan metsissä on lukuisia myrkyllisiä käärmelajeja. Käärmeet purevat kyläläisiä näiden ollessa polttopuiden haussa, metsästämässä tai peltotöissä, mutta usein myös asumusten sisällä.

Suuren kuolleisuuden syynä on käärmeiden myrkyllisyyden lisäksi terveyskeskusten vähäisyys ja kaukaisuus. Vastamyrkkyä on usein mahdoton saada ajoissa.

Nyt alueelle on tuotu yli 20 kissaa käärmejahtiin. Tulokset ovat lupaavia.

Viime vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana Nhamassonassa kuoli kymmenen ihmistä käärmeenpuremiin, tänä vuonna vastaavana aikana vain yksi.

Viranomaiset ovatkin päättäneet laajentaa menestyksekästä projektia. Tämä avaa myös liiketoimintamahdollisuuksia kissojen kasvattajille. JL.

Ekosiat hyväksyttiin Kanadassa

Kanada. Tutkijat ovat kehittäneet geenimanipuloidun sian, jonka ulosteet ovat tavallista ympäristöystävällisempiä. Ekopossu hyväksyttiin Kanadassa rajoitettuun kasvatukseen.

Ekosian virtsassa ja ulosteissa on jopa 65 prosenttia vähemmän fosforia kuin tavallisella sialla.

Eläinten jätöksien fosfori pilaa vesistöjä elinkelvottomiksi useimmille kasvi- ja eläinlajeille.

Tavallisesti sika ei pysty sulattamaan sen ruokakasveissa luonnollisesti esiintyvää fosforin varastoitunutta muotoa eli fytaattia. Fytaatin pilkkomiseen tarvitaan entsyymiä nimeltä fytaasi, jota sialla ei ole. Koska sika tarvitsee fosforia, kasvattajat antavat yleensä sioilleen fytaasia ravintolisänä.

Ravintolisä ei kuitenkaan ole yhtä tehokas pilkkomaan fosforia kuin sian oma entsyymi olisi. Siksi fosforia esiintyy niin paljon sian jätöksissä. Ekopossu pystyy tuottamaan omaa fytaasiaan.

Ennen kuin vannoutuneet lihansyöjät kiljuvat innosta, varoitettakoon, että kaupalliseen käyttöön ja ihmisten ruuaksi on vielä vuosia matkaa. Ekosioista kertoi National Geographic News. HM.

Työ pyövelinä ei kiinnosta

Zimbabwe. Kaikki työ ei kelpaa, vaikka maassa olisi jättityöttömyys. Zimbabwelaisessa Chikurubin vankilassa on ollut jo viisi vuotta avoinna työpaikka, jota kukaan ei halua. Toimenkuvaan kuuluu kuolemantuomioiden toimeenpaneminen hirttämällä.

Vankilaviranomaiset lupaavat opettaa työssä tarvittavat taidot. Työ on yksinkertaista, aiempaa kokemusta ei vaadita, ei edes lukutaitoa. Ainoa ehdoton vaatimus toimeen on kova luonne.

Edellinen pyöveli irtisanoutui viisi vuotta sitten, eikä uutta ole yrityksistä huolimatta löytynyt, kertoi zimbabwelaislehti Daily News huhtikuussa.

Zimbabwessa on arvioitu teloitetun maan itsenäistymisen jälkeen 70 henkeä. Nyt kuolemantuomion täytäntöönpanoa odottaa 50 vankia. Oloja Chikurubin vankilassa pidetään epäinhimillisinä.

Jopa Zimbabwen hallitusta lähellä olevissa lehdissä on viime aikoina ilmestynyt kuolemantuomiota kritisoivia kirjoituksia, kertoo eteläafrikkalainen Mail & Guardian -lehti. PL.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!