Artikkelikuva
Bockairie Brama ja Mariena Bendu ovat vastasyntyneiden kaksosten ylpeät vanhemmat.

Turvallinen syntymä

Sierra Leonen odottavat äidit ja alle viisivuotiaat lapset saivat viime vuonna maksuttoman terveydenhoidon. Yhä useampi äiti synnyttää sairaalassa.

Sairaalan synnytysosastolla on rauhallista. Heikkokuntoinen nuori äiti hoippuu vuoteeseensa. Hän on juuri synnyttänyt kaksoset, tytön ja pojan.

Lasten isä pitää vastasyntyneitä ylpeä-nä sylissään. Hän on matkannut eteläsierraleonelaiseen Bon kaupunkiin Keneman syrjäseudulta, muutaman tunnin bussimatkan päästä.

Tuoreet vanhemmat Mariama Bendu, 19 ja Bockarie Brama, 22, ovat onnellisia vauvoistaan. Tulokkaiden nimiasia on ratkennut kuin itsestään, sillä paikallinen julkkis, radiotoimittaja Frances M. Jabati on käynyt vierailulla sairaalassa.

Jabati antaa viikoittaisessa ohjelmassaan paikallisille ihmisille mahdollisuuden puhua huolistaan. Hän on säännöllisesti yhteydessä Bon sairaalaan ja saa sieltä tietoa apua tarvitsevista. Tällä kertaa Jabati aikoo kertoa Bendusta ja Bramasta. Näin radion kuuntelijat voivat auttaa nuoria vanhempia. Niistä nimistä: tytöstä tulee Francesin mukaan Frances Mummy ja pojasta Francis Almamie.

Sairaanhoitajia Nigeriasta

Kaksoset eivät välttämättä olisi hengissä, jos Mariama Bendu ei olisi tullut synnyttämään heitä sairaalaan. Ehkä nuori äiti ei olisi tehnyt niin ilman viimevuotista uudistusta – ei olisi voinut.
Huhtikuussa 2010 Sierra Leonessa säädettiin maksuton tervey-denhoito odottaville äideille, alle viisivuotiaille lapsille ja heidän äideilleen.

Uudistuksen jälkeen Sierra Leonen toiseksi suurimman kaupungin Bon sairaalassa on ollut ruuhkaa. Synnytysosastonhoitaja Isata Sarrah Turayn mukaan yhä useammat naiset tulevat synnyttämään sairaalaan. Uudistus on parantanut nuorten naisten ja vauvojen terveystilannetta.

Osastolla on kuusi kätilöä. Yksi heistä on nigerialainen Affiong Inyang.

Inyang on tullut Bon sairaalaan kahden vuoden sopimuksella. Nigeria on lähettänyt Sierra Leoneen viitisenkymmentä sairaanhoitajaa. Maat kuuluvat Länsi-Afrikan yhteisöön, jonka valtiot antavat apua toisilleen.

”Viihdyn työssäni, tulen toimeen paikallisten hoitajien ja lääkärin kanssa. Yhteistyötä helpottaa se, että koulutetut sierraleonelaiset puhuvat englantia”, Inyang sanoo.

Lääkäripula on huutava

Bon sairaalan synnytyksistä vastaavan ylilääkäri Stephen M. Koroman työpäivä alkaa kello 8.30. Koroma on Sierra Leonen eteläisen alueen ainoa naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistunut lääkäri.

”Yleensä keisarileikkauksia on pari päivässä, enimmillään kuusikin. Onneksi niitä päiviä on harvoin”, Koroma naurahtaa.

Yli 90 prosenttia sierraleonelaisista naisista on ympärileikattu joko lapsena tai varhaismurrosiässä. Useimmille heistä on tehty leikkaus, josta ei ole yleensä haittaa synnytyksissä. Usein ympärileikkaus kuitenkin vaarantaa normaalin synnytyksen. Tällöin joudutaan turvautumaan keisarinleikkaukseen.

Bon valtionsairaalassa on kymmenen osastoa ja 500 vuodepaikkaa. Koroma tarkastaa potilaat sairaalan aliravittujen äitien ja lasten osastolla kerran viikossa. Likainen vesi ja huono hygienia aiheuttavat edelleen paljon pienten lasten vaikeaa ripulia. Pari kertaa kuukaudessa Koroma kiertää potilaskäynneillä alueen terveyskeskuksissa.

Voi vain ihmetellä, miten hänen aikansa riittää tähän kaikkeen. Entisessä Neuvostoliitossa ja Venäjällä lääketiedettä vuosina 1987–1993 opiskellut Koroma suoritti erikoistumisopintoja Lontoossa ja palasi sieltä Sierra Leoneen. Tämän jälkeenkin hän on osallistunut lääketieteellisiin jatkokoulutuksiin ulkomailla.

Työlleen omistautunut lääkäri toivoo, että Sierra Leoneen saataisiin enemmän lääkäreitä. Noin puolen miljoonan asukkaan Bon alueella heitä on 14. Avustusjärjestöjen lähettämien lääkäreiden apu tulee kipeään tarpeeseen.

Hoitajia tavataan nyt useammin

Hoitoa terveysasemilla saavien alle viisivuotiaiden lasten lukumäärä on maksujen poistamisen jälkeen noussut yli 200 prosentilla, Robert Yates Britannian kansainvälisen kehityksen ministeriöstä sanoo. Raskauskomplikaatioihin kuolevien naisten ja malariaan kuolevien lasten lukumäärä on niin ikään romahtanut.

Bon kaupunkiin kuuluvalla Manon terveysasemalla Finda Senesie, 20, odottaa pääsyä hoitajan luo. Hän on synnyttänyt kolme lasta, joista kaksi on elossa. Nyt hänellä on sylissään viiden kuukauden ikäinen vauva, jolla on kuumetta ja yskää. Äiti itse valittaa kylkikipuja.

Myös Senesien vieressä istuvalla Husanatu Sheriffillä, 33, on yskäinen viisi-kuinen vauva sylissään. Sheriffillä itselläänkin on jatkuvaa kuumetta. Hän on synnyttänyt kymmenen lasta, joista viisi on elossa. Sodan aikana hänen kolme lastaan eivät saaneet hoitoa kuumeeseen ja kuolivat.

Senesie ja Sheriff sanovat, että maksuton terveydenhoito on helpottanut heidän käyntejään terveysasemilla. Erityisen hyödyllinen on terveysasemien viikoittainen vastaanottopäivä paitsi odottaville äideille, myös alle viisivuotiaille lapsille ja heidän äideilleen.

Manon terveysaseman vastaavan hoitajan Christiana Saidun mukaan asemalla on edelleen pulaa lääkkeistä. Ne toimitetaan Manoon Bon sairaalasta.

Lääkäriin tullaan usein liian myöhään

Päävastuu äitien ja lasten terveydenhoidosta on terveysasemien hoitajilla, sillä ylilääkäri Koroma ehtii olla paikalla vain pari kertaa kuussa lyhyen aikaa. Tarvit-taessa äidit ja lapset ohjataan Bon sairaalaan. Yleisiä terveysasemakäyntien syitä ovat malaria, ripuli, haavat ja ihotulehdukset, hengitystiesairaudet ja sukupuoli-taudit.

Bon sairaalassa potilaat viipyvät keskimäärin kolme päivää, pitkäaikaisimmat pari kuukautta. Sairaalassa pystytään hoitamaan pieniä leikkauksia, kuten umpilisäkkeiden, kohtukasvainten ja kystien poistoja.

Bon sairaalassa on perusvarustus, mutta ylilääkäri Koroman mielestä se voisi olla uudenaikaisempi. Kaikki vaativammat leikkauspotilaat viedään pääkaupunkiin Freetowniin, muutaman tunnin ajomatkan päähän.

Koroman mukaan ihmiset tulevat lääkäriin useimmiten liian myöhään, kun esimerkiksi syöpä on edennyt pitkälle. Sierra Leonessa vaivat on perinteisesti hoidettu kansanparantajien avuin.
Kohdunkaulan syöpää on paljon, koska vaihdevuosi-ikäiset naiset eivät käy gynekologisissa tarkastuksissa. Koroma uskoo tilanteen paranevan, kun nuoret äidit tottuvat käymään terveysasemilla.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!