Autenttista – ja niin kopioitua

Hollantilainen kangasvalmistaja Vlisco myy afrikkalaishenkisiä kankaitaan Afrikkaan.

Vliscon mainosvideoissa tummaihoiset mallit esiintyvät värikkäistä painokankaista tehdyissä graafisissa asuissa. Kangasvalmistaja tekee uudet mallistot neljästi vuodessa ja sillä on ylelliset myymälät Nigeriassa, Togossa ja Demokraattisessa Kongossa. Vliscon pääkonttori, suunnittelijat ja tehdas ovat Hollannissa, mutta markkinat kokonaan Afrikassa.

Alunperin Vlisco syntyi Hollannin siirtomaakaudella Indonesiassa, kun hollantilainen Pieter Fentener van Vlissingen 1840-luvulla vaikuttui jaavalaisten käsinpainamasta batiikista. Vlissingenin perheyritys alkoi käyttää setelipainokonetta, jolla kankaan kuviointi nopeutui.

Alunperin hollantilaiset aikoivat myydä kangasta Indonesiaan, mutta yllättäen tilauksia alkoikin tulla Länsi-Afrikasta. Painokankaiden suosion noustessa myös afrikkalaiset kangaspainot kehittyivät. 1960-luvulla nigerialaistehtaat tuottivat kangasta niin halvalla, että siihen asti vain vauraiden vaatteina nähdyt painokuosit levisivät koko kansalle. Silti hollantilaiskankaat säilyttivät arvostetun luksustuotteen asemansa.

Vuonna 2004 kiinalaiset työntyivät Afrikan kangasmarkkinoille ja alkoivat myydä Vliscolta kopioimiaan kangasmalleja edullisemmalla hinnalla. Hollantilaisyrityksen myynti kärsi ja se nopeutti mallistojen kiertoa ja lisäsi valikoimiinsa laukut, kengät ja korut. Kaksi vuotta sitten yritys siirtyi lontoolaiselle sijoitusyhtiö Actisille.

Hollannissa on muitakin Afrikkaan myyviä kangastehtaita, mutta kuuluisin on Vlisco. Pyynnöistä huolimatta se ei suostunut kommentoimaan Hollandaise-näyttelyä Maailman Kuvalehdelle.

Lähde: Stedelijk Museum Bureau Amsterdam Newsletter No. 130, taiteilija Senam Okudzeto ja professori Francoise Vergés.

Lue myös:

Aitoa afrikkalaiskangasta Hollannista?

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!