Artikkelikuva
Sara Razai työskentelee maahanmuuttajalasten tukiopettajana.

Onko tuttu aina turvallista?

Sara Razai rohkaisee romaanillaan astumaan ulos ahtaista ympyröistä.

Kristiinankaupungissa suomenruotsalaisessa perheessä kasvanut Sara Razai (s. 1979) palasi esikoisromaanissaan 2000-luvun alkuun ja entiseen opiskelukaupunkiinsa Turkuun, sen baareihin ja pitsapaikkoihin. Tarina löytyi osin omasta elämästä.

Olen etsinyt sinua (Teos, 2012) kertoo kirjanpitäjänä työskentelevästä Annikasta, joka rakastuu Samimiin, Suomeen turvapaikanhakijana tulleeseen muslimimieheen.

”Minussa ja Annikassa on paljon yhteistä, esimerkiksi suomenruotsalaisuus, mutta Annika on paljon äärimmäisempi kuin minä”, Razai sanoo.

Razai sanoo halunneensa romaanillaan kertoa, kuinka tärkeää on murtautua ulos omista näennäisen turvallisista ympyröistä.

”Kyseenalaistan romaanissa paljon sitä, mitä on turvallisuus. Ja mitä on vapaus? Ja totta kai kuvaan myös rasismia, jota olen sivullisena seurannut.”

Rakastuminen Samimiin ravistelee nuoren naisen koko arvo- ja asennemaailmaa. Erilaisuus vetää puoleensa, mutta myös pelottaa ja ärsyttää.

”Suomenruotsalainen kulttuuri, niin kuin suomenkielinenkin, ei välttämättä ole mitenkään monikulttuurinen. Kun asuin itse Kristiinankaupungissa ulkomaalaistaustaisia ei juuri ollut eikä suomenkielisten kanssa tarvinnut olla tekemisissä.”

Romaanissa Razai näyttää, kuinka suuri merkitys kielellä on joko maailmalle avautumisessa tai siltä sulkeutumisessa.

”Itse tapasin afganistanilaistaustaisen mieheni, kun tämä oli ollut Suomessa vuoden. Hänen kanssaan suomen kielen taidollani ei ollut samanlaista merkitystä, kuin muiden kanssa. Hän ei kritisoinut minua virheistäni.”

Romaanin Annikasta poiketen Razai kasvoi perheessä, jossa lapsia opetettiin hyväksymään erilaisuus ja olemaan sille avoimia.

Toisin kuin romaanin Annikalla, Razailla on kristillinen vakaumus.

”Minulla ja miehelläni on alusta asti ollut selvää, että kunnioitamme toistemme uskoa. On tärkeää, että molemmilla on vahva kokemus uskomisesta.”

Helsingin Vuosaaressa perheineen asuva Razai sanoo, että Helsinki on vaikkapa Turkua segregoituneempi.

”Turussa kaikki menevät shoppailemaan ja bilettämään keskustaan. Helsingin keskustassa ei näe suhteessa läheskään yhtä paljon ulkomaalaistaustaisia ihmisiä. Kaupunginosien välillä on isoja eroja.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!