Artikkelikuva

Miten voi Suomen kehityspolitiikka?

Tuoreessa kehityspoliittisessa arviossa Suomen toivotaan panostavan enemmän toimintaansa isoissa kansainvälisissä järjestöissä.

Suomi. Ihmisoikeudet kuuluvat Suomen kehitysyhteistyön keskiöön. Ihmisoikeusperustaisuuden toteuttaminen on lähtenyt hyvin käyntiin, todetaan Kehityspoliittisen toimikunnan tuoreessa arviossa. Samalla pitää kuitenkin varautua myös aiheen mukanaan tuomiin ristiriitoihin.

Raportti muistuttaa, että käytännönläheisyys toimii dogmaattisuutta paremmin ihmisoikeuksien kaltaisten vaikeiden asioiden edistämisessä. ”Vuoropuhelun kannalta ei ole hedelmällistä vaatia jääräpäisesti kumppaneita hyväksymään tiettyä näkemystä ihmisoikeuksista vetoamalla niiden yleismaailmallisuuteen”, raportti toteaa. Ihmisoikeuksien edistäminen vaatii syvällistä asiantuntemusta ja analyysia kumppanimaiden tilanteesta.

Arviossa toivotaan Suomen panostavan entistä enemmän toimintaansa isoissa kansainvälisissä järjestöissä ja kehityspankeissa, sillä ne tarjoavat hyvän mahdollisuuden edistää ihmisoikeuksia.

Kansalaisjärjestöjen eduksi mainitaan se, että ne pystyvät toimimaan vaikeissa oloissa.

Kehityspoliittinen toimikunta on valtioneuvoston asettama neuvoa-antava elin. Se seuraa, miten Suomen toiminta vaikuttaa kehitysmaihin sekä arvioi kehitysyhteistyön laatua ja vaikuttavuutta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!