Ugandassa etsitään ilmastonmuutoksen kestävää kahvia

Ugandassa tutkitaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia kahvintuotantoon.

Uganda. Ugandassa tutkitaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia kahvintuotantoon. Ugandan vientituloista suuri osa tulee juuri kahvista.

Ugandan kauppaministeriön, maan teollisuuden, Makeren yliopiston ja kansainvälisen kestävän kehityksen instituutti IISD:n yhteishanke käynnistyi huhtikuussa. Pilottihankkeessa tutkitaan kahvin koko arvonmuodostusketjua – kahvin matkaa viljelmiltä jalostukseen ja kauppaan – ja sen haavoittuvuutta.

Uganda saa kahvista vuosittain noin 308 miljoonan euron vientitulot. Kahvi työllistää suoraan tai epäsuorasti vähintään kaksi miljoonaa ugandalaista. Kahvi on kuitenkin hyvin riippuvainen oikea-aikaisista sateista. Ilmaston muuttuessa sitä uhkaavat yhtä lailla kuivuus ja tulvat.

Suuri osa Ugandan tuloista on riippuvaisia muutaman riskiherkän maataloustuotteen sadoista. Siksi maa kärsii erityisen paljon arvaamattomista sääilmiöistä, kirjoittaa eteläisen Afrikan asioista uutisoiva, kansainvälinen The Zambezian -nettilehti.

Tilaa Maailman Kuvalehti