Artikkelikuva

Siisti sanitaatio

Käymäläseura Huussi edistää kuivakäymäläasioita Suomessa ja ulkomailla.

Käymäläseura Huussia koskeviin kysymyksiin vastaa projektipäällikkö Sari Huuhtanen.

Keitä te oikein olette?

Käymäläseura Huussi on vuonna 2002 perustettu järjestö, joka työskentelee sanitaation parantamiseksi Suomessa ja maailmalla. Haluamme, että kaikkialle saataisiin ekologisesti kestävä sanitaatio, jossa toteutuu ravinnekierto.

Suomessa oli ollut kysyntää kuivakäymälätiedolle, mutta sitä oli vaikeasti saatavilla. Niinpä järjestimme maailman ensimmäisen kuivakäymäläkonferenssin vuonna 2003.

Tämän jälkeen laajensimme toimintaamme, ja järjestimme hankkeita muun muassa Baltian maiden alueella. Rakensimme mallikohteita kuivakäymälöistä ja jaoimme tietoa.

Itse aloitin järjestössä vuonna 2005. Olin asunut Sambiassa, ja minulla oli yhteyksiä kehitysapukuvioihin. Ajattelimme, että kehitysmaa-aspekti olisi hienoa saada mukaan.

Millaista toimintanne on?

Suomessa luennoimme kuivakäymälöistä ja osallistumme tapahtumiin. Annamme lausuntoja ministeriöiden edustajille. Yritämme vaikuttaa lainsäädäntöön esimerkiksi ravinnekierron edistämiseksi.

Lähes kaikki Suomessa toimivat kuivakäymälöiden valmistajat ja maahantuojat ovat jäseniämme. Järjestämme yhteistyössä esimerkiksi kuivakäymäläratkaisuja esittelevän huussikorttelin Oma mökki -messuilla.

Välitämme puolueetonta tietoa kuivakäymälöistä, ja yritysjäsenemme sitten myyvät näitä tuotteita. Se on aika hyvä kombinaatio.

Ulkomailla meillä on kehityshankkeita Sambiassa ja Swazimaassa. Annamme hygieniatietoutta ja viemme osaamistamme näihin maihin.

Paikallisten kanssa rakennamme kuivakäymälöitä tapaamispaikoille, klinikoille, kouluille ja koteihin. Käymälät rakennetaan paikallisista materiaaleista ja mallit tehdään kuhunkin kulttuuriin sopivaksi. Emme vie täältä valmiita ratkaisuja.

Mikä on paras saavutuksenne?

Olemme tehneet asiaa tunnetuksi niin Suomessa kuin Sambiassa. Sambiassa valmistellaan juuri uutta sanitaatiolakia, johon olemme vaikuttamassa. Nyt jo useampi järjestö tekee siellä samaa työtä, ja Sambian hallitus on tukenut projekteja.

Mitkä ovat suurimpia esteitänne?

Kehitysmaissa vesivessa on se huippujuttu, joka aina haluttaisiin. Kuivakäymälällä ei ole yhtä hyvä status. Ihmiset eivät aina ymmärrä, että vesikäymälä ei ole paras systeemi. Usein ei ole varaa järjestää putken päähän puhdistamoa, ja jätteet menevät esimerkiksi jokeen.

Puhtaan veden tärkeydestä puhutaan paljon ja sen eteen tehdään paljon töitä, mutta sen lisäksi pitäisi huolehtia myös sanitaatiosta ja hygieniasta. Koko ketju pitää saada kuntoon. Yhden komponentin valmistaminen ei vie pitkälle.

Miksi minun pitäisi tukea teidän toimintaanne?

Hyvään sanitaatioon liittyy monia terveysnäkökulmia. Ripulitauti on yksi pahimpia tappajia kehitysmaissa. Hygienian parantaminen vaikuttaa perheiden hyvinvointiin; lapset pääsevät kouluun ja vanhemmat töihin. Erityisesti tyttöjen koulunkäynti on usein kiinni siitä, onko koululla käymälöitä.

Olemme ruohonjuuritason toimija. Toimimme ihmisten parissa, ja tuki menee varmasti suoraan kohteeseen. Meillä ei ole isoa hallintoa, jonka pyörittämiseen menisi paljon rahaa.

Jos järjestönne olisi eläin, mikä se olisi?

Tiikeri tai ehkäpä pillerinpyörittäjä. Olemme sisukas ja sitkeä järjestö. Toimimme melko pienellä porukalla ja resursseilla, mutta olemme tehneet tärkeää asiaa tunnetuksi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!