Auttajat hylkäävät Somalian

Järjestöt eivät voi toimia hyökkäyksien keskellä.

Somalia. Korruptio ja yltyvä väkivalta ajavat uskollisimpiakin auttajia pois Somaliasta. Maassa yli 20 vuotta toiminut Lääkärit ilman rajoja (MSF) ilmoitti elokuussa lähdöstään.

”Korruptoituneet virkamiehet ja klaanisoturit pyrkivät käyttämään avustustyöntekijöitä omiin tarkoituksiinsa”, sanoo politiikan tutkija Hassan Abukar.

Ulkomaisten työntekijöiden sieppauksilla kiristetään rahaa kansalaisjärjestöiltä. Somalian hallitusta vastaan sotiva islamistien sissijärjestö al-Shabaab taas pitää ulkomaalaisia vakoojina.

Kansainvälisen MSF:n puheenjohtaja Unni Karunakara kertoo, että työntekijöiden ahdistelu ja murhat tekivät järjestön toiminnan Somaliassa mahdottomaksi.

MSF oli yksi harvoista auttajista, joka toimi Somaliassa niin sisällissodan kuin klaanikahinoiden ja merirosvouksenkin aikana.

”Viimeinen pisara oli tajuta, että viranomaiset, aseryhmät ja yhteisöjen johtajat tukivat aktiivisesti väkeemme kohdistuneita hyökkäyksiä, sieppauksia ja murhia tai ainakin sallivat ne.”

Karunakaran mukaan hyökkäyksiin saattoivat osallistua tahot, joiden kanssa MSF neuvotteli turvajärjestelyistään. ”Heidän vuokseen sadattuhannet somalialaiset menettävät nyt lääkinnällisen avun.”

Somaliassa on tapettu vuodesta 1991 lähtien 16 MSF:n työntekijää. Hyökkäyksiä järjestöä vastaan on ollut kymmenittäin.

Loppua ei näy

”MSF:n lähtö paljastaa uuden hallituksen kyvyttömyyden luoda turvallisuutta”, arvioi Mogadishun tutkimus- ja dialogikeskusta johtava Jabril Ibrahim Abdulle.

Marraskuussa aloittanut Somalian hallitus on halunnut luoda mielikuvaa siirtymisestä väliaikaisesta pysyvään hallintoon.

Somaliaan lähetetyt Afrikan unionin ja Etiopian joukot ovat onnistuneet häätämään al-Shabaabin tärkeimmistä kaupungeista. Silti väkivalta jatkuu laajana, ja islamistit iskevät valtion laitoksia, lentokenttiä ja aluehallintoa vastaan.

MSF ei ole ainoa lähtijä. Yltynyt väkivalta on saanut monet järjestöt supistamaan väkensä minimiin.

Tutkija Abukarin mukaan al-Shabaabin eri lohkot ovat alkaneet taistella vallasta myös keskenään.

Abukar listaa muita syitä väkivallan jatkumiselle: vallanhimo on nostattanut hallitukselle uskollisia klaaneja aseisiin, poliittiset murhat yleistyvät, koska niistä ei jää kiinni, hallituksen valta ei ulotu Mogadishun ulkopuolelle.

”Kuten tuorein YK-raportti sanoo, Somalian hallitus ei pysty valvomaan aluetta ilman ulkopuolista apua”, Abukar kiteyttää.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!